АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Зико обеща конкурс за директорския пост в Стария град

Предложението на Демократична България и независимите съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров не мина на сесията днес, но заради него ще има конкурс

Предложението на общинските съветници от Демократична България и двамата независими Слави Георгиев и Костадин Гаров, с което искаха Общински съвет – Пловдив да задължи кмета Здравко Димитров  да спази Закона за закрила и развитие на културата и да обяви конкурс за длъжността  директор на ОИ „Старинен Пловдив“ не бе прието на днешната сесия.

В залата се оказа, че то е незаконосъобразно, от гледна точка на компетентността на ОбС. На практика две от общо трите подточки в него отпадат по тази причина. Останалата една не получи необходимата подкрепа. По отношение на законосъобразността позиция прочете председателят на местния парламент Александър Държиков. Той подчерта, че директорът на Общинския институт безспорно е конкурсна длъжност, но че общински съвет не е органът, който може да възлага на кмета нито да го задължава организира конкурсна процедура. „ОбС няма правно основание за това. В случая организирането на конкурс е изцяло от компетенциите на работодателя, в случая кметът. Общински съвет не е компетентен орган, който да възложи на кмета да стартира процедура. Ако това решение бъде прието, то ще е незаконосъобразно“, обясни Държиков.

“ Не е важно какво е било дотук. Дошло е време за промяна, за откритост. Длъжни сме да проведем конкурс, за да има сблъсък на концепции. Трябва да се проведат и конкурси за повечето общински музеи. С това предложение най-малко можем да подскажем на кмета“, каза един от вносителите Слави Георгиев.

Друг от тях, Йордан Иванов, подчерта, че становището на Александър Държиков е опит за отклоняване на дебата. „Иван Тотев не бе трети път кандидат за кмет именно заради такива порочни практики. Призовавам Общински съвет да даде много ясен знак, че не е гумен печат на кмета“, каза съветникът от Демократична България.

“ Колегите искат чуване на общественото мнение. Това, което говорихме всички кандидати преди изборите, трябва да се спазва. Искаме да има диалог с професионалните гилдии“, изказа се и председателят на групата на БСП Николай Радев.

Така или иначе предложението бе отхвърлено със само 16 гласували „За“ организирането на конкурс, 11 „против“ и 19 „въздържал се“.

Общински съветници искат конкурс за директор на Стария град

Въпреки това в края на заседанието кметът Здравко Димитров заяви:

„Ще направим конкурс за директор на Старинен Пловдив.“

Той уточни, че преди да бъде обявен конкурса, ще се допита до министъра на културата Боил Банов на какви критерии трябва да отговарят кандидатите. После допълни, че всеки може да участва в конкурса, включително и сегашният шеф Богомил Грозев. „И вие можете да кандидатствате“, обърна се кмета към журналисти.

“ При провеждането на конкурса трябва да изберем човек, който ще свърши работа. Министерството на културата трябва да каже на какви критерии да отговарят кандидатите- знаете, там има паметници на културата, има стари сгради и наистина трябва да се съобразим“, обясни след сесията Здравко Димитров.

Водещият на Нова Богомил Грозев оглави „Старинен Пловдив”

„Не всичко в живота е пари в края на краищата!“

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина