ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовини

Замразяват временно освобождаването на служителите на засегнатите фирми

За един месец ще държавата ще поеме 60 процента от възнагражденията на работниците, които може да останат без работа заради въведените ограничителни мерки

Владислав Горанов: Не съкращавайте служителите си

Държавата ще се опита временно да замрази освобождаването на служители от фирми, засегнати от ограничителните мерки. Тази заявка даде финансовият министър Владислав Горанов на извънредния брифинг на Министерски съвет днес. Министерството на финансите ще предложи на малкия и среден бизнес, засегнат от ситуацията, да съхрани служителите си като поеме 60 процента от заплатите им, вместо да отиват те на пазара на труда.

„ Искам да предложа като краткосрочна мярка, едномесечна, тези които са засегнати от ограниченията, да не съкращават служители, а да се кандидатства към Агенцията по заетостта, държавата да поеме за първия месец от Фонда на държавното обществено осигуряване 60 процента от възнаграждението на хората, които може да бъдат освободени. Искаме да претрансформираме на риска безработица чрез даване да възможност да се кандидатства за субсидиране на 60 процента от възнагражденията на служителите за период от месец. Фирмите, които планират да съкращават работници, в първия месец да споделят с нас усилието”, обяви министър Горанов.

Той съобщи, че се обсъждат различни мерки, които да смекчат натиска върху бизнеса. „Те не са панацея, особено за дългосрочна криза, но са бързи. С Българската банка за развитие осигуряваме ликвидна подкрепа за бизнесите, които страдат от ликвидна криза. Тънък е балансът за това какви са възможностите на фиска, който се пълни от активния бизнес. Добрата новина е, че имаме резерви”, допълни Горанов. Той допълни, че мерки ще се обсъждат ежедневно, като се следят примерите и на други държави.

Създава се логистично-координационния център към Националния щаб за получаване, поръчване и разпределение на защитни материали.

Държавата отделя 20 милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси” за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в здравните заведения, като допълнителното месечно възнаграждение ще е 1000 лева. Ще се инвестира и в безопасни условия на труд. 20 милиона лева се отпускат допълнително за патронажната грижа по общините.

От правителството подчертаха, че в контекста на кризата ще бъдат преоценени приоритетите и някои от големите инвестиционни проекти ще бъдат замразени, включително модернизация на въоръжените сили.

„ Кризата не е едностранна, за някои тя е и предимство. Нека не се изкушават от това обаче, защото това се вижда лесно. Няма да толерираме подобно поведение, което освен, че е неморално, в някои аспекти е незаконно”, подчерта министър Горанов.

Министърът на транспорта съобщи, че се въвежда ограничение на полети от Италия и Испания от сряда, като всеки полет ще бъде прецизно сепариран за пасажери от кризисни зони.

„ Завръщането е по-трудно от пътуването, така че ако нищо не налага пътуването ви извън граница, не го правете”, посъветва Росен Желязков.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че спират да текат всички процесуални срокове по висящите производства, освен наказателните. Ограничават се нотариалните удостоверявания.  В затворите са забранени всички посещения и извеждането на лишените от свобода до обекти извън тях.

„ Натиска върху магазините е спаднал. В складовете стоките са налични, както и в магазините. Вчера за момент е имало празни рафтове, заради графика на зареждане. Храна и стоки от първа необходимост в България има налични. Секторът, който в момента работи при засилени обороти, е готов да наема работници от фирми, които изпитват трудности временно”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

„ Няма карантиниран град. Няма да ограничаваме свободното предвижване на хора. Не вярвайте на фалшиви новини”, призова министър Владислав Горанов.

„ Пренастройват се и реогранизират всички системи на държавата. Колкото дълбоко и колко дълго ще продължи това, зависи от ситуацията. Животът продължава обаче. Но е нужна отговорност от всеки един от нас. Труден е балансът да се съхрани нормалния живот и да се предотврати разпространението на вируса”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина