ЖивотНовини

Кои параметри да гледаме при покупка на компютърна техника втора ръка

Новата генерация компютри е ненадмината по бързина, усещане при игра или работа, както и мултифункционалност. Въпреки това все още могат да се намерят втора ръка части за машини. Има множество магазини, които предлагат подобни продукти с гаранция, където се намират качествени компоненти, споделят от Kvant service.

Какви са предимствата на употребяваната компютърна техника

Независимо че вече са били употребявани, повечето части все още държат висок клас. Те са показали добра издръжливост и гарантират такава за в бъдеще. Преминали са серия от тестове и подлежат на максимално натоварване, както новите такива. Те са не само надеждни, но и са алтернативен и значително по-евтин вариант, в сравнение с неизползваните части.

Инфлацията принуди производителите на компютърна техника да започнат да вдигат цените на продуктите, които произвеждат. Това кара хората да се насочат към втора ръка продуктите. И това не е толкова невероятно, имайки предвид запазения вид на повечето стоки на пазара.

Ако компютърът се използва повече за работа, отколкото за игри, не са необходими много скъпи и мощни части. Това е начин за спестяване на средства.

Кои са ключовите параметри за един компютър

Основните специфики, които трябва да се гледат при купуване на компютърна техника от онлайн сървъри, са следните:

 • процесор – представлява основния задвижващ елемент на цялата система. За поддръжката на приложения като Word, Excel или Power Point, няма значение вида процесор, който ще се закупи, тъй като той се справя безпроблемно с тях. Скоростта на машината до голяма степен зависи от мощността на процесора, така че определено има значение работата, за която ще бъде използван компютърът;
 • дънна платка – служи за да приема цялата информация на устройството. Тук също има значение за какви нужди ще бъде използван. За обикновени цели, като работа в домашни условия, се изисква най-обикновено и евтино дъно, докато за геймърски машини е необходимо по-добро такова;
 • видео карта – този компонент на компютърната техника е един от най-важните. Той определя вида на машината. По-евтината видео карта се характеризира с издръжливост, докато по-мощната е значително по-подходяща за гейминг средите;
 • RAM памет – подобен параметър е задължителна част от компютърната техника. Той е отговорен за преработката и моделирането на файлове, така че тук се обръща особено внимание дали машината би служила за играене на игри или просто за работа;
 • хард диск – служи за запазване на файлове, включително документи, игри, музика, филми и какво ли още не. Новите дискове, които биват предлагани на пазара за втора ръка, в момента са с минимална големина 1 терабайт;
 • Компютърна кутия – въпреки че не отговаря директно за работата на устройството, този компонент е изключително важен. Най-важната характеристика на кутиите е тяхното захранване и вида на корпуса. Често, при купуване на подобен продукт се гледат дизайнът, захранващият блок, както и броят на портовете;
 • Монитор – още една ключова част от снабдяването с компютърна техника. На пазара има много марки и стоки, които са евтини и същевременно качествени. Най-важното при гледането на монитор, е да се следи за матрицата, времето за реакция, резолюцията и комфорта на очите, който продуктът предлага.

Съвети при избор на компютърна техника втора ръка

През последните години потребителите започнаха все повече да разчитат на запасяването с компютърна техника втора ръка, тъй като професионалните продукти също подлежат на преглед и тестване, а и са в отлично състояние. Вносът на елементи от чужбина е отчетливо висок, което допълнително ги оскъпява във физическите магазини.

Въпреки че всеки клиент може да закупи каквато и да е периферия и да я свърже в компютъра, е нужно да се обърне внимание на спецификите на всяка една от тях. Съотношението цена-качество е основна величина при избора на компютърна техника, без значение дали е нова или втора ръка. Освен това общата производителност на машината трябва да бъде отговаряща на целите, за които ще се използва тя.

Има много сайтове и физически обекти, където може да бъде намерена компютърната техника. Там ще откриете втора ръка на части както за компютри, така и за лаптопи, което дава възможност, ако се наложи да подмените вашите компоненти. Моментните цени на всички продукти са причина много купувачи да се насочат именно към втората ръка.

Някои от съветите, които са полезни да бъдат дадени, са да се следи за:

 • качество – винаги можете да се възползвате от опцията за преглед и тест. Може да има батерии, които да трябва да се купят или пък нещо да не работи. Клиентите не бива да се доверяват на сляпо за толкова важни неща, дори втора ръка, защото това са части, които биха вършили успешна работа в продължение на няколко години;
 • цена – може би най-ключовият фактор при снабдяването с компютърна техника. 

Други полезни предложения биха били:

 • да се определи за какви нужди ще се използва крайният продукт – ако машината ще служи за гейминг, то е необходимо да бъдат закупени добри компоненти – процесор, видео карта и RAM памет. В случай че ще се използва за работа и най-обикновените биха били от полза;
 • съвет от приятел – въпреки всичко, ако познавате човек, който разбира от компютърна техника, ще е отлично да се посъветвате и с него. Така ще добиете по-ясна представа за състоянието на частите, цените им и дали си струва да се купят нови елементи или вече използвани такива.

Има периферия, която не е необходимо да бъде най-добрата възможна като модел и пример за това са клавиатурата или мишката. Всякакъв продукт би свършил отлична работа, стига да се свързва успешно и да функционира без проблеми. Има и такива елементи, които трябва да бъдат на необходимото ниво. Такива се  мониторът, от който не трябва да се пестят пари, както и твърдият диск, дънната платка и RAM паметта.

Най-важното нещо е да не се щадят пари за продукти, които ще бъдат полезни в прозорец от няколко години. В онлайн сайтове можете да намерите компютърни устройства втора ръка, която да е не само с добра цена, но и с отлично качество, напомнят от Kvant service.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина