ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовиниСъдТемида

Задържаният за убийството на Виолета Балабанова, от преди 10 години, остава в ареста

Апелативният съд потвърди мярката на Здравко Дечкин, който бе арестуван през май 2019 за престъпление, извършено през септември 2009-а

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е оставена в сила  най-тежката  мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Здравко Дечкин.

Той е привлечен под наказателна отговорност за това, че на 30.09.2009 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Георги Балабанов – подбудител, е отнел чужди вещи – дамска чанта, съдържаща документи, портфейл, ключове и пари, от владението на Виолета Балабанова с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен със средна телесна повреда на Виолета, от която е последвала смъртта й.

Припомняме, че Дечкин бе привлечен като обвиняем на 22 май тази година, с постановление на Окръжната прокуратура. Тогава на специален брифинг Прокуратурата и МВР обявиха, че е разкрито убийство от преди 10 години, с прякото съдействие на служители от ГДНП и Института по психология в МВР.

Историята

На 30 септември 2009 г. във Второ РУ в Пловдив е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с грабеж на 52-годишна жителка на града. Според сигнала, при кражбата на дамската й чанта, срещу потърпевшата е приложена физическа сила и тя е прободена с нож в тялото. След получената средна телесна повреда няколко дни по-късно жената починала в болница.

Задържаният за убийство преди 10 години Здравко Дечкин разкрива детайли от интимния си живот в съда

В края на 2018 година съвместната работа дава положителен резултат и 32-годишният извършител на грабежа е установен. Проведеното с него полифизиографско изследване в Института по психология на МВР доказва, че той е прекият автор на престъплението.

Днес Апелативният съд прецени, че събраните доказателства по делото – показания на свидетели, справки от мобилни оператори за проведени разговори между обвиняемия и подбудителя малко преди и след деянието и  иззетата от местопроизшествието дактилоскопна следа, дават необходимата доказателствена обезпеченост на обвинението. Според съда липсва промяна в обстоятелствата, която да разколебава обоснованото предположение, че дравко е съпричастен към извършване на престъплението, в което е обвинен.

Съдът прие също, че продължава да е налице и опасност обвиняемият Дечкин да се укрие или да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Тази опасност се извежда от тежестта на обвинението, както и доказателствата, които го подкрепят.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина