ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Дванадесет безценни инструмента от епохата на Страдивариус едновременно на Античния театър

Дванадесет безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще свирят едновременно на Античния театър в Пловдив на 25 юни от 21 часа.  Музикантите от Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия), предвождани от виртуоза Разван Стойка, се завръщат в OPERA OPEN с нова програма след като бяха силно аплодирани през 2017 година. Музикалното събитие е сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година.

Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и др.

Страдивариус е може би най- почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил в фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666г. той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680г. той отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737, когато е на 93 години. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли , виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки като 450 са оцелели до наши дни.

Билети за концерта „Звукът на Страдивариус” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

OPERA OPEN  е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина