ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесГрадътИзбор на редактораМненияНовини

Заводи за половин милиард се строят в момента край Пловдив

Инвестиции за половин милиард лева се реализират в момента край Пловдив, в рамките на Тракия икономическа зона. Това съобщи директорът на индустриалния център инж. Пламен Панчев. Той присъства на визитата на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов в новостроящата се втора производствена база на „Schneider Electric“ между околовръстното шосе и магистралата. Представителят на държавното управление дойде да види на място как се развива правителствената инвестиция в инфраструктура, за нуждите на новите фабрики в района.

„Към днешна дата се строят десет завода- това не се случва никъде не само в България, но и в нашата част на Европа“, подчерта Пламен Панчев и запозна медиите с четирима от новите инвеститори- представители на българска, китайски и японска компании.

Японската инвестиция в сферата на производство на опаковки ще се реализира върху площ от 56 декара. В момента фирмата работи по изработването на проект за базата си. Планира се строителството да започне след около година. Китайската инвестиция пък е първата реална такава в областта на индустрията не само на територията на ТИЗ, а и на цялата страна. Там вече вървят строителните дейности, като съвсем скоро ще стартира производството на авточасти.

Българската инвестиция е на компанията „Smart Power Grid“. Фирмата реализира фабрика за производство на ел.табла, трансформатори и др. Инвестицията е на стойност 25 милиона лева, като се планира и разширение на производствената база след години. В нея ще работят 150 души.

“ Държавата инвестира 7 милиона лева за публична инфраструктура за нуждите на компаниите тук само през 2024г. Това е много важно, за да привличаме все повече и повече предприятия с висока добавена стойност. Нужна е инфраструктура, тъй като инвеститорите искат да дойдат тук и веднага да започнат да строят“, коментира министър Росен Карадимов. Той съобщи, че новоизграждащите се в момента 10 завода завода ще отворят допълнителни 2300 работни места.

ЗАВОД МЕЧТА

Завод мечта ще е втората фабрика на топ компанията „Schneider Electric“, която се изгражда в момента на немалко разстояние от първата умна производствена база на глобалния лидер в дигиталната трансформация. Само за оборудване дружеството ще инвестира над 50 милиона евро, а над 15 милиона евро е тя в заводската инфраструктура и самата база. Минималната инвестиция в следващите пет години се очаква да мине 70 милиона евро.

Фабриката ще се разгръща върху 8 декара и край нея ще минава нов път, който се строи в момента с отпуснати от републиканския бюджет средства по закона за насърчаване на инвестициите. Предприятието ще бъде разширено до 20 декара до 2028г.- работещата производствена база на „Schneider Electric“ например е 15 декара.

„С всичките инвестиции през годините и новата ни фабрика Пловдив се превърна в стратегическа точка за инвестиции за компанията. Това, което изграждаме в момента, ще е индустриална перла не само за България, а и за Източна Европа. Тази фабрика ще е Завод Шоукейс на Тракия икономическа зона“, каза на място директорът на умната фабрика на „Schneider Electric“ Мартин Йорданов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина