ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Архитектурното наследство на Пловдив оживя в картини

Изложбата „Архитектурното наследство на Пловдив” с творби на възпитаници на НХГ „Ц. Лавренов” е подредена във фоайето на партерния етаж на НБИВ, където ще може да се разгледа до 22 октомври. Тя се организира в рамките на проект на Фондация за изкуство и култура КРЕА, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и дарители като част от Културния календар за 2024 г. Включва 16 творби на ученици в 11 и 12 клас, създадени предимно с акрил.

И котаракът на Библиотеката Гошо си избра платно

За откриването на изложбата и награждаването, които се състояха на 8 октомври, партньорите от НБ „Иван Вазов“ поканиха участниците в проекта и публиката в конферентната зала. Всички млади художници от пленера получиха каталог от пленера и удостоверение, че творбата им е включена в сборната изложба от Фондация „Креа“, както и книга за изобразително изкуство – подарък от ръководството на гимназията. Учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методии”, които през юли разказваха на минувачите историята на ценните сгради, докато връстниците им ги рисуват, също получиха каталог, удостоверение и книга, но на тема архитектурното наследство на Пловдив.

По време на откриването се проведе и церемонията по награждаване на отличените творби. Жури в състав: арх. Чавдар Тенев (КАБ-РК Пловдив) и Вида Щипкова и Панайот Панайотов (преподаватели в НХГ) присъди следните награди:

Първо място – Йоана Кацарска, 11 клас, специалност „Живопис“, за градския пейзаж, включващ Драматичния театър и някогашното кино „Балкан”;

Второ място – Анелия Ангелова, 11 клас, специалност „Стенопис, за сецесионова сграда на Главната

Трето място – Десана Павлова, 11 клас, специалност „Стенопис“ – за кътче на ул. Отец Паисий

Поощрителни награди от Камара на архитектите в България – Регионална колегия Пловдив (КАБ – РК Пловдив) спечелиха:

– Виктория Бонева, 11 клас, специалност „Пространствен дизайн“ – за Военния клуб

– Калина Гогова, 12 клас, специалност „Графика“ – за къща на пл. Централен, поръчана от Д. Кудоглу

Допълни награди получиха:

Специалната награда на фирма производител на строителни материали, включително такива за реставрация – Радо Игнатов, 12 клас, специалност „Графика“, за къща на Личо Личев, до БНБ

Специалната награда на Архитектурно студио E-ARCH на арх. Мартин Христов и арх. Галина Балева – Ния Русева, 11 клас, специалност „Стенопис“ – за сграда на ъгъла на Отец Паисий и Д-р Г. Вълкович;

Награда на Народната библиотека „Иван Вазов“ – Йоана Кацарска, 11 клас, специалност „Живопис“, тъй като Йоана изобрази сградата на библиотеката.

Наградите за I, II и III-то място, поощрителните награди от КАБ – РК Пловдив и специалните награди от производителя на материали за реставрация и архитектурното студио са ваучери за специализирани магазини за художествени материали.

По свидетелства на представителка на библиотеката, която ни предостави и снимка – Добринка Ставрева – един от най-известните служители на НБИВ – котаракът Георги – има свое виждане за това коя творба заслужава най-голямо внимание.  Георги проявил най-голям интерес към творбата на Десана Павлова от НХГ „Ц. Ларенов“, единствено нея отишъл да разгледа отблизо. Десана Павлова пресъздаде с акрил изящните детайли на едно – по нейните думи – „скрито кътче“ на ул. Отец Паисий. „Забелязах красотата на едно кътче, сгушено между другите сгради. Пленерът ми напомни, че красивите неща невинаги са на показ и понякога трябва просто да забавиш ход и да се огледаш„, споделя младата художничка на страниците на каталога от проекта.

В изложбата участват и още няколко ученици от Художествената гимназия, които подходиха със старание към поставените задачи и успяха да пресъздадат красотата на няколко ценни здания: Лилия Цветанова от специалност „Живопис“, Виктория Мичева, Мариела Суруджийска и Стела Декова от специалност „Стенопис“, Деляна Делова от специалност „Графика“, Ели Караиванова от специалност „Иконопис“, Ема Петрова и Илиана Стоичкова от специалност „Пространствен дизайн“.

Ръководители по изобразително изкуство в отделните райони на пленера бяха изявените творци: Вихра Григорова, Костадин Отонов, Христо Николов и арх. Белин Моллов, а главен ръководител от страна на Художествената гимназия беше Кристина Кутлова.

Организаторите от Фондация КРЕА успяха да изненадат всички участници в проекта с ваучери, предоставени безвъзмездно от заведения, които се намират в близост до четирите локации на пленера, проведен в началото на юли. Така местният бизнес в града под тепетата поощрява младите таланти в сферата на изобразителното изкуство и в областта на хуманитарните науки, подпомага и Фондация Креа в каузата ѝ за опазване на културното наследство на Пловдив.

Осъществяването на проекта на Фондация КРЕА с двигатели Мария Иванова и арх. Белин Моллов нямаше да е възможно без партньорите от НБИВ, КАБ – РК Пловдив, КСП – ОП Пловдив, двете специализирани гимназии и множество съмишленици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина