ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Как ще заживее сградата на БНБ?

Каква ще е функцията на бившата сграда на БНБ? Този въпрос си задават много пловдивчани. Отговорът търсят и творците и колективите, работили върху общо 43-те предложения, внесени в общината за конкурса „Трезор за идеи“, който цели да намери на доброто решение за бъдещия живот на емблематичната постройка на Малката главна.

Цялата процедура приключи и комисията в конкурса вече е излязла с решение, което е предадено към кмета Костадин Димитров. Това разкри неговият заместник с ресор култура Пламен Панов, пред камерата на оператора Божидар Дойчев. Панов гостува в поредния епизод на видеоподкаста „В Капана“ на Под тепето, заснет в банковия салон на сградата на БНБ.

Журито е избрало три идеи, които отиват на финала, както и други три проекта, които също заслужават внимание. Докладът от решението на комисията е при кмета Димитров и се очаква скоро той да получи свето потвърждение. Следващата стъпка е изложбата в градска среда, с която общината ще запознае обществеността с всичките подадени предложения и разбира се със спечелилите конкурса.

„Конкуренцията беше на високо ниво. Имаше много традиционни предложения, но и съвършено изненадващи и нестандартни. Като това за градска баня. Това предложение дойде от Токийския университет за култура и изкуства. Смел проект, но много добре разработен“, отбеляза зам.-кметът Пламен Панов.

“ Не беше никак лесно на журито. Има различни възможности за бъдещето на сградата. Музей на Пловдив е една от емоционалните възможности. Тя е и един от финалистите. Но е и тема как да направим Музей на Пловдив, когато Пловдив има още 6 музея, които също са пловдивски. Има и практични подходи, като Археологически музей. Но защо пък да не помислим и за някоя от другите възможности, които са подадени. Важното е да видим и някаква реакция от обществеността. Заданието може да се базира на идеята победител, но да включва и аспекти от другите идеи“, смята зам.-кметът по култура.

След избора на проект, ще се пристъпи към задание, което ще се съгласува с НИНКН, след което ще бъде проведен архитектурен конкурс, на база вече изяснената идея каква да бъде сградата на БНБ. Очакванията на Панов са за година, година и половина, да бъде направена обществена поръчка.

“ Много е важно до края на този мандат сградата да бъде обживена. Паралелно с всичко изброен дотук, след броени дни ще е завършен и проекта за реставрацията на фасадата на сградата, който следва да се съгласува с НИНКН“, издаде още Пламен Панов.

Още подробности за сградата на БНБ, за Кино Космос, за годишнината от Европейска столица на културата и още много теми, очаквайте „В Капана“ на Под тепето утре

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

6 коментари

    1. Те пък като го кръстят и някой ще се съобрази. Как беше, Хълм на освободителите, Хълм Васил Коларов, Хълм на младежта, а за всички си бяха Бунарджика, Сахат тепе, Джендема. Както Кючука, Каршияка, Партийния дом, там пък партията я нама от повече от трийсет години.

      1. БАБЕШКИ ХЪЛМ, БАНЯ „СТАРИННАЯ“ КИС-КИС ДОБРЕ ЧЕ СА ДРУГАРИТЕ НАЧАЛСТВА ТА ДА ИМА НА КОГО ДА СЕ СМЕЕМ МАЙНИ

        „…НЕ БЕШЕ ЛРСНО…ш – – – АХ, МА СЕСТРО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина