ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесГрадътИзбориМненияНовини

Белгийска компания с мега инвестиция в Пловдив

Белгийска компания планира мега инвестиция в Пловдив, като тя ще е само част от голямата й бизнес стъпка у нас. Дружеството има инвестиционно намерение за 1.1 млрд. евро за страната за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии. Това стана ясно от брифинг на премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). Ако планът на компанията се превърне в реалност, ще бъдат открити над 1000 работни места.

Министър-председателят съобщи, че инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента, които се допълват взаимно. „Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора.“, заявява Денков, цитиран от БТА.

Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите.

Премиерът посочи още, че реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България. Белгийската компания цели създаването на най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите, допълни нейният представител Ношин Омар. По думите му третият завод в Бургас ще преработва 50 хил. тона батерии на година и ще бъде най-големият от този вид на Балканите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина