ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Има шанс за стенописа на проф. Емил Николов в бившата Окръжна болница

Ще бъде ли заличено завинаги поредното културно наследство в Пловдив? На този въпрос потърсихме отговор, след като през уикенда публикувахме материал как градът ни може да загуби още една монументална творба- стенопис в една от сградите на бившата Окръжна болница , в която в момента върви ремонт.

Директорът на УМБАЛ „Пловдив” д-р Димчо Генев застана пред журналисти, за да увери, че ще направи всичко възможно творбата на проф. Емил Николов да бъде запазена. Тя се намира в бивша столова в крило от източната страна на централния вход на лечебното заведение. Там Министерството на здравеопазването реализира проект за създаване на спешен център към болницата. Според него обаче стенописът на  проф. Николов, създаден през 1986г. година, трябва да изчезне, като на тази стена е предвидено да бъдат избити общо 5 прозореца, да бъде изградена тоалетна за инвалиди, както и изолатор за заразно болни.

„Има два варианта да запазим паното. Или да го демонтираме и преместим на друго място, защото след реализиране на проекта то и без това ще остане почти невидимо. Или да направим препроектиране, тъй като ако решим да го съхраним това ще промени много проекта, възложен от министерството. За да се случи нещо обаче задължително трябва да имаме зелена светлина от МЗ”, подчерта д-р Генев.

Проектът на здравното министерство е по оперативна програма и цели създаване на спешни центрове в десетки лечебни заведения в страната. Той е дело на столично проектантско студио. До момента на първите публикации по казуса със стенописа, никой в болницата не е предполагал за съществуването му. Творбата на проф. Емил Николов не е отбелязана и никъде в архивите на лечебното заведение.

„Това го научаваме сега. Ако знаех, щяхме да направим така, че паното да не попада в проекта. Ние веднъж препроектирахме, тъй като първоначалната идея водеше след себе си около 300 хиляди лева загуби за болницата- щяха да бъдат премахнати хладилните камери към кухненските помещения и вентилационните шахти. За да препроектираме се обърнахме към Министерството на здравеопазванетго. Първоначално ни даваха цена от 30 хиляди лева за препроектирането, което ние не можехме да си позволим. После договорихме цена от 4-5 хиляди лева. Сега отново сме готови да платим за препроектиране заради стенописа, стига това да може да се случи на разумна цена. За целта обаче ни трябва разрешение от възложителя- Министерството на здравеопазването. Ако МЗ даде заповед, ще намерим начин да съхраним тази стена”, добави д-р Генев.

Към момента той е спрял ремонтните дейности, за да не бъде засегната работата на проф. Николов. Той е на мнение, че трябва да има препроектиране, тъй като и без това ремонтът е грандомански и болницата няма нужда от него. Той го определи като една от многото бомби, заложени от предните управления на бившата Окръжна, без да назовава имена. Стана ясно обаче, че идеята за спешен център е задвижена при управлението на доц. Георги Йорданов, бивш депутат от БСП.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

2 коментари

  1. Софиянци сигурно са действали по софиянски. Намерили са стария проект и изобщо не са огледали на място. Ако ще се препроектира, трябва да е за тяхна сметка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина