ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Магията на село Чурен само на час път от Пловдив

7 души е населението на китното родопско селце, разположено на 1435 метра надморска височина

Живо през топлите месеци и почти безлюдно през зимата. Такова е едно от най-китните села в Западните Родопи в близост до Пловдив – Чурен.

В и без това малкото къщи, разхвърляни на 1435 метра надморска височина по рида Върховръх, целогодишно живеят едва 7 души, поне според последното преброяване. Зимата е почти недостъпно. Лятото обаче дивното селце е пълно с хора, които полагат огромни грижи, за да изглежда то по такъв начин – имат особено отношение към мястото.

Чурен се намира на 26 километра от Перущица и на около час път с кола от Пловдив. Тесния път с много завои минава през друго забележително населено място – село Скобелево. И, разбира се, през прекрасния Върховръх. Местността е изключителна, тъй като съчетава гъсти гори, широки поляни и невероятни скални панорами.

Чурен е основано на място, където някога турците са имали казарми с войници. Името на селото също е турско. Разположено е в изворната област на Чуренската река, която слиза към с. Тъмраш.

Голямата забележителност на селото е църквата, построена със собствени средства на чуренци- „Свети пророк Илия“.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

5 коментари

      1. Каже: (цит.): „…църквата, построена със собствени средства на чуренци- „Свети пророк Илия“ = ама да не би Нотариалнио Акт да е ф ючбунарскио Аятоллах Мики Попа със злия поглед, с ролекса и с лимузината с пожарникарска сигнализация?

        Както си му е табието на МУТРО’ПОЛИТо да завземе де що мерне лакомото му око?

        Кражбата на века САН КИРИКО на МАА =Международната Академия по АРХИТЕКТУРА беше и тя без нито стотинка държавна нито църковна СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НА АРХИТЕКТИТЕ.

        Десетилетия наред отчислявали половината от всеки хонорар, та арх. Любо ШИНКОВ да проектира имитативно „да мязат“ в Стил палатите около разклатена на слаби темели църквица (укрепването на свлачището костваше по-скъпо от новите сгради)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина