ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Книжарниците в Пловдив

Независимо дали сте запален читател, или по-скоро търсите книга за подарък за любим човек – нашият гайд с най-заредените книжарници под тепетата ще ви бъде винаги от полза
Източник: Lost in Plovdiv

Както разкрихме в една от по-старите си статии, още през 1882 г. пловдивчани имали възможност веднага да получат най-нашумелите световни заглавия, дори преди французите извън Париж, а книжарството било много престижен бизнес.

Всъщност този култ към книгата в Пловдив се гради близо 30 години. Тук се утвърждава първата българска книжарница от европейски тип, а правилата се налагат от известния възрожденец Христо Г. Данов много преди българите да имат своя свободна държава.

И до днес, смело може да заявим, че голяма част от жителите на Европейската столица на културата 2019 с интерес възприемат най-различни заглавия и автори и с удоволствие прекарват времето си в избиране на подходящото четиво. Затова и някак си, не ни е странно, че по Главната улица само в размките на 100 м. – вече има цели три големи книжарници, а няколко по-малки и интересни са пръснати в непосредствена близост.

Orange Center

Всъщност, повод за написването на този текст бе радостната новина, че на мястото на един от големите магазини за обувки по централната улица, до дни (на 20.04) очакваме да бъде открита третата книжарница под тепетата от веригата Orange. И докато другите две се намират в Mall Markovo tepe и Mall Plaza, то тази ще е наистина в сърцето на града. ORANGE CENTER e първата по рода си верига от магазини, която предлага на едно място книги, музикални и видео продукти, канцеларски материали и продукти за офиса, копирни услуги. Голямата търговска площ на магазините, съчетана с микса и концепцията “Books, Music, Stationery” превръщат веригата в уникално за България търговско начинание, интегриращо модерния дух и култура на обществото.

Хермес

Точно срещу фонтаните на площада пред Общината, Хермес – Пловдив е една от 12-те книжарници на издателството, които могат да бъдат открити в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Видин, Пазарджик, Сливен, Велико Търново и Хасково. Под мотото „Книги за всеки в семейството“ в книжарници „Хермес“ се предлага разнообразие от художествена, справочна, научнопопулярна и учебна литература, енциклопедии, четива, илюстровани издания, книжки за най-малките, канцеларски материали, образователни игри.

Сред авторите, които са представяли книгите си в книжарници „Хермес“, са Хорхе Букай, Жозе Родригеш душ Сантуш, Александра Маринина, Георги Мишев, Владимир Зарев, Президентът Петър Стоянов, Соломон Паси, Ивинела Самуилова, Недялко Славов, Емил Андреев, Александър Секулов, Ралица Генчева, Радослав Гизгинджиев, Станислав Койчев – Стан и много други.

С цел стимулиране на интереса към българските автори, книжарници „Хермес“ организират Дни на българската книга, които се провеждат в навечерието на 24 май. В периода на кампанията посетителите имат възможност да се срещнат с известни български писатели и да закупят с отстъпка книгите им.

Хеликон

Това е третата голяма верига книжарници, която може да бъде намерена на Главната улица под тепетата, дори на два адреса. По-голямата като площ се намира малко преди стълбите на Каменица, а по-малката – точно срещу Централни Хали на ул. Райко Даскалов. Книжарници Хеликон предлагат над 40 000 заглавия на български език и се обслужват от квалифицирани книжари.Сайтът им пък е един от първите електронни магазини в България. Освен книги, в тях може да откриете още настолни игри, селекция от подаръци и канцеларски материали и учебна литература.

Сиела

Една от най-големите книжни вериги у нас – Сиела,  стартира с първата си книжарница през 2006 година и до сега разполага с 16 уютни книжарници, в които клиентското преживяване е издигнато на едно ново ниво.
Обектите са разположени предимно в големите търговски центрове за по-голяма достъпност и повече удобство. В Пловдив може да намерите представител на веригата в Mall Plovdiv и в Plovdiv Plaza.
Магазините им разполагат  голямо разнообразие от артикули, както в книжния така и в развлекателния сектор като музика, филми, семейни игри, пълен набор от канцеларски материали, играчки и богат избор на подаръци. Отличителният белег на книжарници Сиела е изобилието от добре подбрани продукти, удобните локации и учтиво и компетентно обслужване.

Освен че разполагат с всички актуални заглавия на български език, характерна при тях е и добре подбраната чуждоезикова литература, както и поддържането на номенклатура от заглавия с отдавна изчерпани тиражи.

Чуждоезична литература

Освен някои по-популярни заглавия в големите вериги, литература на чужди езици може да намерите още в:

American Corner:

Той отвори врати през 2015 г. към Народната библиотека в Пловдив в тясно сътрудничество с Американското посолство в България и има за цел да предоставя на обществеността акуратна и актуална информация за Съединените Американски Щати, както и да популяризира американската култура, история и образование. Задачата на центъра е да обогати познанията на посетителите посредством постоянно обновяваща се база от информационно-справочни ресурси, включваща американски книги, енциклопедии, справочници, образователна литература, периодични издания, мултимедия и електронни библиотеки с разнообразен профил.

Книжарница на ул.11-и август

 

В мъничката пресечка точно срещу стълбите на Каменица се намира следващото място, в което може да намерите книги на английски и други езици.

За учебници и учебни помагала на съответните езици трябва да проверявате по съответните представителства на издателствата.

Антикварна литература

Книжарница София-Т

За може би най-известната антикварна книжарница под тепетата вече сме ви разказвали в отделна статия. София-Т и досега е едно от онези места, които определят облика на Капана и пазят духа на творческия квартал, мириса на вековно дърво, камък, усещането за бохема, културата и история. Атмосферата  ѝ не остава неоцененa и от чужденците. Освен книгите, в невероятното място могат да бъдат намерени икони на софийски майстор богослов, които в Пловдив се предлагат само тук. Отваря врати през 1991 година и е първата частна книжарница в България след десети ноември.

Магазин При Сашо Костов

Основната му дейност е изнамирането на книги. Предимно употребявани. При него може да се открият издания от преди 1944г. до наши дни. Но и други „съкровища“.

Всичко започва с една празна етажерка, на която първи намериха място книгите на Ремарк. В последствие, тази етажерка цялата се запълни, а желанието за четене и притежаване на още качествена литература се засили. В един момент, книгите вече заемаха почти цяла стая. Бяха напълнени в кашони. Междувременно, някои започнаха да си намират нови собственици, а освен тях се появяваха и нови съкровища.  Сега всички тези неща са събрани под един покрив на една от малките улички в квартал Капана.

Съвсем малки местенца със стари заглавия има и от двете страни на подлеза на Аптека Марица, а по кварталите най-често може да се натъкнете на мънички книжарници от смесен тип. Там по-скоро залагат на учебни пособия, помагала и канцеларски материали.

Четете още за Пловдив в Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина