ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Десетки протестираха срещу евентуалната концесия на Гребната и намеренията за изграждане на втори канал

Десетки пловдивчани се събраха на протест в защита на Гребния канал днес. Те недоволстваха срещу намеренията на общината да вкара цялата зона в Годишната програма за управление и разпореждане с общинско имущество заради инвестиционни намерения за изграждане на дублиращ гребен канал, атракциони, изкуствени водни площи и паркинг за 700 автомобила върху 150 декара зелена площ между съществуващото съоръжение и река Марица.

Както Под тепето написа, уведомлението за интерес до кмета на Пловдив Здравко Димитров е изпратено от Инициативен комитет, който иска да изгради дублиращ гребен канал и ред други неща срещу концесионирането в последствие на цялата зона. Предложението на комитета е за „иницииране на процедура за предоставяне и концесия за строителство и управление на Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов”. В него влизат всички гребни клубове- „Академик”, „Черпоков”, „Чипилски”, „Хеброс”, както и Българската федерация по гребане. В Инициативния комитет са още Сдружение „Бизнесът за Пловдив” и „Марбро Турс”- дружество, което има пряк интерес за подобно развитие на зоната, тъй като хотелът му се извисява на старта на Гребния канал. В следствие на инвестиционните намерения общината вкара Гребния канал в цялата му водна площ и прилежащи зелени площи, Лекоатлетическия стадион, както и още няколко големи имота в парк “Отдих и култура”, в Годишната програма за управление и разпореждане с общинско имущество за 2022г.

Събралите се днес на Кулата пловдивчани бяха категорични, че няма да позволят гребната база да попадне в частни ръце. „Този обект е на Пловдив и пловдивчани. Някои имат желание да изсекат 150 декара гора и странно как не виждат дървета там. Твърдят, че има единствено саморасляци, а това очевидно не е така. Събитието днес е само първата стъпка от протеста и ако общината не изтегли зоната от Годишната програма за разпореждане с имоти той ще продължи още по-масово и шумно”, обясниха организаторите.

Освен да протестират събралите се на Кулата хора обединиха усилия и почистиха нерегламентирано сметище, образувало се в зелената зона край канала. „Да свършим работата на кмета, на „Чистота” и „Градини и паркове”, въпреки, че плащаме данъци”, обясниха инициаторите на събитието.

Гражданите полагаха парафи в подписка срещу евентуалната концесия на зоната и инвестиционните намерения, която ще бъде внесена в общината. Всеки един от тях заяви готовност да пусне възражение срещу годишния план за управление на общинско имущество в рамките на общественото обсъждане, което върви.

Протестиращите подкрепиха част от групата на Демократична България в Общински съвет. Зад исканията на гражданите застана и областният управител Йордан Иванов.

„Тук съм, за да изразя гражданска позиция. Поемам ангажимент пред вас за използвам всяко едно правомощия и възможност, дадени ми по силата на закон, за да спрем тази нередност”, заяви пред протестиращите областният управител.

„Подкрепям всяка инициатива против презастрояването на града ни. Намирам са нецелесъобразно унищожаването на белия дроб на Пловдив и считам, че този протест трябва да получи пълна подкрепа. Трябва да се разграничат двата разговора- за изсичането на гората между канала и Марица и това дали Пловдив може да е домакин на състезания по гребане от най-висок клас. Притеснителното е, че често пъти през такива добри намерения са се случвали най-лошите неща”, коментира пред журналисти губернаторът.

Той заяви, че следващата седмица ще проведе среща с ръководството на Община Пловдив по казуса.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

13 коментари

  1. Георги Попов-Жоро Кмета(както някои го знаят) или Жоро Банкера(както други го знаят) който кара вече не черна а сива S класа модел 2003 година с номер РВ 3331 хвърляше беличко на музикантите по кръчмите и също и на негови приятели.Полицията го хвана и затова го изгониха от Община Пловдив и от партията на Дани Каназирева.Една поп-фолк певица си пусна дебелите връзки и го оправи зада не го осъдят и той затова стана доносник на полицаите.След това натопи много негови приятели.Хвана си и гадже от полицията.В момента се вживява на брокер на недвижими имоти „Попов Консулт“ но и пак си хвърля от време на време пакетчета.Жоре Жоре почвай да връщаш парите на хората които дължиш!!!И отделно си толкова тъп щом неси разбрал че и доносниците рано или късно ги прибират!!!

  2. Не знам за втори гребен канал, но околовръстното, след Коматево, в посока- София, е в плачевно състояние, а в града има стотици улични капани, където ежедневно си чупим колите.

  3. Браво на хората, но това не е достатъчно . Оставка на баскетболистчето – да почна работа пак там откъдет е тръгнал, а именно барчето на ПУ. за друго не става.

    1. Не знаехме, че е университеЦки кадър и Зико, както Камата =Хонорис Кауза по милост от „проф“ Маргаритков заради което сериозни доценти подадоха оставка и теглиха една майна на Алма Матер ПУ= ето сега стана ясно откъде му е могъщия академичен интелект.

      Една племенница от Мичкюр щеше да записва да учи ф ПУ-то, горкана, ала ще й съберем пари да я пратим ф Тимбукту – белким…

  4. Общинският „СобственНик“ боляринът г-н Аджеларовский вече заяви пред медиите, че:
    „…Възраженията срещу предложенията са писмени…“
    „…Възраженията срещу предложенията са писмени…“
    „…Възраженията срещу предложенията са писмени…“
    Още не бил уволнен сякаш, но то и на баскетБОЛНИЯ мозъклия забелязваме, че гърбът му се отдалечава към …залеза.
    А дано!

  5. Бизнесът за Пловдив стои зад Тютюците . А те пък им пробутват концесията в общината. Трябва веднъж завинаги да загубят дежурните купени 10 хиляди гласа, които ги вкарват в Общинския съвет! Ама дали ?

  6. … за концесия разбирам, но защо против втори канал??? Щяли да се изсрчат 150 дка гора???? Идете на 30 км от Пловдив и вижте за каква сеч става въорос… бракониери, роми и законни дървирези сечат поголовно… що не протестирате там???

    1. Шубраки ли са саморасли, горичка ли е, кория или тайга нека си стои естествената дивотия, харесваме си я. Който не я харесва нека засади кестени, орехи, чинари…

      ЗЕЛЕНИНА ЗА ПРОДАН НЯМАМЕ ИЗ ГРАДА!

  7. Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ да се преименува на „Пловдив за Бизнеса“. Нама да спрат тия да богатеят на наш гръб с подкрепата на Община Пловдив. Последната само се чуди на кого да подарява поверената и общинска собственост. Като да са общинари с тази единствена цел.

    1. Подобно на другите тарикати от умрялата Sofia Design Week / Sofia Dance Week и т. н. които се присламчиха към Румелията по-лесно да цицат от будалоМайните под заглавие „платформа ЕДНО’ = та Пловдив За „ЕДНО“ = та навсякъде „заЕДНО“ = та дори и TOGETHER

      Сега и „Пловдив За Бизниса!“ ни яхна, стегнете коланите!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина