АктуалноВластЗдравеНовиниПУЛС

МЗ ще обяви идната седмица решението си за зелените сертификати за антитела

„В рамките на тази седмица ще бъде обсъден въпроса за зелени сертификати за антитела и другата седмица ще има решение на този въпрос“, това обяви тази сутрин по време на брифинг д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Той разясни противопоказанията за поставяне на ваксина срещу коронавирусна инфекция и как ще се процедира със сертификатите при тях.

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения.

Отлагането може да е в период на няколко седмици или месеци за хора, които са с остро инфекциозно заболяване, т.е., състояние, свързано с температура, отпадналост, а декомпенсация означава, че основното заболяване като (сърдечно, бъбречно и др.) е декомпенсирано – в момента то не е в границите на нормата, не се контролира правилно.“

Хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани да се ваксинират, стига основното автоимунно заболяване да не е в прогрес, поясни още д-р Тома Томов.

Колегата му д-р Александър Златанов обяви, че когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора, но отмине ли това състояние – вече ваксина може да се приложи.

Д-р Златанов поясни как ще се процедира с хората, на които не може да им бъде поставена ваксина.

„Тези хора няма да получат зелен сертификат. Ще го получат по реда, който сме заложили – след тестване и при отрицателен резултат.“

Важно уточнение е, че за хората, на които не може в дадения момент да им се постави ваксина лекарят ще попълва формуляр защо препоръчва да се отложи имунизацията, като положи подпис и посочи причините за това.

Снимка на корицата: стоп кадър nova tv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Аа не квото вие решите,а каквото ви наредят от изначалното.Всеки ден различни мерки и нито една до сега не е спряла да умират хора.Ебете си майката нещастници ВАКСИНИТЕ С ИЗТЕКЪЛ СРОК ПО ВАЩЕ ЗАДНИЦИ.НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА ВАКСИНИТЕ СА АБСОЛЮТНО НЕГОДНИ В МОМЕНТА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ГИ РАЗНАСЯТЕ В ПАЗАРСКИ ЧАНТИ.Здравеопазването ви е пълен леш

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина