ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

„Стандард енд Пуърс“ запази рейтинга на Пловдив, очаква по-ниска безработица от тази в страната

От рейтинговата агенция очакват по-ниска безработица под тепетата от тази в страната

Източник: Дневник

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди оценката си за Пловдив от ВВВ- със стабилна перспектива. Намалената икономическа активност в резултат на епидемията и въведените ограничителни мерки ще доведат до намалени приходи за общината. Не се очаква централното правителство да компенсира това. Агенцията все пак прогнозира загубите да се ограничат до тази година, защото се очаква икономиката на страната да се възстанови през 2021 г., съобщава Дневник.

Стабилната перспектива агенцията мотивира с това, че очаква градът да ограничи щетите от кризата с коронавируса в рамките на 2020 – 2022 г. и това, че общината ще си позволи умерено увеличение на дълга си без допълнителен натиск върху възможността й да се разплаща.

Компанията би влошила рейтинга на Пловдив, ако се наблюдава продължително отслабване на икономиката, което да доведе до влошаване на финансите. Повишение на рейтинга може да се очаква, ако се види в действие консервативно планиране на бюджета и прогнозируеми финансови политики.

Агенцията очаква, че след редовните парламентарни избори догодина (не се споменава сценарий, при който има предсрочни – бел. авт.) общината ще продължи да харчи, поради което бюджетната й позиция ще отслабне умерено. Дългът ще расте много бавно и ще остане под скромните 17% дял от общите приходи. Това, което ще поддържа общината в добра ликвидна позиция, е дългосрочният дълг, се посочва в коментара на агенцията.

Експертите й смятат, че свиването на икономиката на Пловдив ще е огледално на това, което ще стане факт в национален мащаб – тоест около 6.2%. В същото време се очаква през 2021 г. силен ръст от 5%.

Очаква се безработицата във втория по големина град на България да остане по-ниска от средната за страната, макар че ще продължи да расте, ако продължават ограничителните мерки заради заразата. Агенцията отбелязва, че в града една трета от работната сила е заета в производството.

Пловдив все още функционира в условията на развиващи се институции, което ограничава прогнозирането на финансите му и предвид факта, че централното правителство има ключова роля.

Агенцията отчита липса на дългосрочно планиране на местните финанси. Освен това заради местни регулации финансите варират много спрямо първоначално планирания бюджет, което прави трудна оценката за ефективността от тяхното харчене.

Очакваме пандемията да окаже натиск върху финансовите резултати на Пловдив през 2020. Оперативните маржове на Пловдив леко ще спаднат до 8% средно през 2020 – 2022 г. според нас, спад от 11% средно през последните три години. Това ще последва по-слабите икономически условия, които се очакват до края на 2020 г., като намаляват постъпленията от основните източници на приходи. Безвъзмездните средства от централното правителство ще продължат да допринасят за финансирането на делегирани от държавата задачи, но няма да компенсират загубите от данъци, посочва агенцията.

Очаква се Пловдив да свие капиталовите си разходи след ръста им през 2019 г., когато инвестира в домакинството си на Европейска столица на културата. Нуждата от разходи за подобряване на инфраструктурата все пак се очаква да задържи разходите високи в дългосрочен план. Очаква се дефицитът в бюджета в периода 2020 – 2022 г. да е 2.5%.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина