АктуалноЗабравеният градНовини

Общински институт „Старинен Пловдив“ обяви план за спешни ремонти

Намеси са наложителни на: Античен театър, Малка базилика, Римски стадион, както и в къщите Балабанова, Стамблоян и Недкович

Необходимите допълнителни средства са в размер на 145 000 лева

Необходимите допълнителни средства са в размер на 145 000 лева за редица спешни ремонти в знакови обекти, стопанисвани от Общински институт „Старинен Пловдив“, това става ясно от материалите за утрешното заседание на местния парламент, в точката за поредното изменение на Бюджет 2020.

Наложителните ремонтни намеси на Античен театър, Малка базилика, Римски стадион, както и в къщите Балабанова, Стамблоян и Недкович са описани в доклад на директора на Стария град Богомил Грозев, внесен в края на месец май.

„В мотивите за направеното предложение е посочено, че Институтът има 163% спад в приходите, в сравнение със същия период на миналата година. Това покзават анализите“, коментира пред Под тепето Богомил Грозев.

Той припомни, че приходите на „Старинен Пловдив“ се формират от продажба на входни и такси за неамане на обектите. Всички те обаче бяха затворени за посетители и приемане на събития, заради кризата с коронавирус в страната.

Според данните от доклада, Античен театър ще бъде ремонтиран за сумата от 53 000 лева. Дейностите там включват цялостен ремонт на прилежащата мааза, подмяна на 84 прожектора, и поправка на дървените пейки. Сред прожекторите има изгорели, но идеята на ръководството е те да бъдат подменени с енергоспестяващи.

Ще се работи и по къщи в Стария град: 12 000 лева се предвиждат за спешен ремонт на покрива на Къща Недкович. Припомняме, че в интервю за Под тепето директорът на Стария град съобщи, че в къщата има течове, които са причинили щети от проливните дъждове през пролетта.

18 000 лева ще струва ремонтът на отводнителната система на Балабановата къща, а 11 хиляди са предвидени за фасадата на Къща Стамболян.

9000 лева са необходими и за ремонт на отводнителната система в Малката базилика,чийто двор се наводнява при дъжд, а с 25 хиляди ще се закупува техника и оборудване за Епископската базилика на Филипопол, която също ще се стопанисва от ОИ “Старинен Пловдив“.

Ремонт се предвижда и на части от Римския стадион. Там със 17 000 лева ще се сменят стъклодържачите на оградните пана, ще се извърши цялостен ремонт на презентационния център, машинното отделение, асансьора и санитарния възел.

Припомняме, че в интервю пред Под тепето директорът на Старинен Пловдив обяви, че бюджетът на общинския институт има нужда от актуализация.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина