ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияГласовеЗдравеИзбориМненияНовиниПод лупаПУЛС

Медицинският щаб отива на крака при протестиращите лекари в Карлово

След масовите оставки в Карловската болница вчера

16 от 20-те лекари в болницата в Карлово подадоха оставка вчера, заради открития миналия четвъртък там спешен кабинет. Те са на мнение, че с него  ще се затрудни медицинският персонал в лечебното заведение и няма да доведе до по-добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от ЦСМП в града.

Областният управител Дани Каназирева ще се срещне днес в 13,30 часа с ръководството и персонала на общинската болница в Карлово МБАЛ „Д-р Киро Попов“, както и с кмета Емил Кабаиванов. На срещата, която е по инициатива на Каназирева, ще присъстват също директорът на Центъра за Спешна помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов, д-р Сийка Димчева от РЗИ и секретарят на пловдивската колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев.

„Надявам се наистина да излезем с единно решение, което обаче ще държа да е в интерес на населението на община Карлово, а именно – жителите да получават бърза, денонощна и адекватна медицинска помощ. Решението за разкриването на приемен дежурен кабинет в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, което взехме съвместно с РЗИ, Областна управа, кмета на Карлово и директора на болницата, е в резултат на двумесечни разговори. Изненадана съм, че то не е обсъдено с персонала. Вярвам, че след срещата днес ще намерим най-разумното решение за всички“, заяви областният управител.

По думите на д-р Дориана Маринова, която оглавява лекарската колегия в Карлово, мотивите за разкриването на кабинета били неясни и никой не е искал мнението на съсловната организация.

От Областния кризисен щаб заявиха, че след множество жалби от граждани и доклад на РЗИ, са поискали да се изпълни Закона за лечебните заведения и да разкрият такъв. Нужда от подобен кабинет изпитвали и екипите на Спешна помощ.

Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Това обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че 18 лекари от болницата са подали заявление за напускане.

„Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.

Д-р Маринова твърди, че управителят на болницата д-р Христо Пелев е бил информиран за настроенията на екипа още на 5 май.

„Преди сме работили две вътрешни отделения с по 17-18 човека, сега сме 5 човека. Как“, разказва и пита завеждащият Вътрешно отделение д-р Мария Абрашева.

Очаквайте подробности за развитието на ситуацията в Карлово по-късно днес.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина