ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Лекари от ВМА са направили за пръв път вливане на кръвна плазма с антитела от излекуван доброволец на пациент с  COVID-19

Според статистиката към днешна дата у нас 18% процента от всички заболели са излекувани

НОЩ иска МВР да глобява всеки без маска

Вчера за пръв път във Военномедицинска академия се направи вливане на кръвна плазма на болен от коронавирус. Това съобщи началникът на лечебното заведение и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Към тази сутрин болният е афебрилен и в добро състояние, разказа той.

По думите му, сепарация на плазмата може да се прави само в центровете по кръвопреливане. Според професорът ВМА била единственото лечебно заведение у нас със собствена кръвна банка, поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност, уточни шефа на НОЩ.

„Ние се възползвахме от интереса, който имат излекувани доброволци с антитела. Не всички излекувани имат антитела. Като от три дни ги готвим в стриктни условия със спазване на всички мерки. Още същия ден се преля прясна кръвна плазма, не замразена, което според нас носи преимущества.

Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати. Минали са само 12 часа не можем да правим генерални заключения. Пациентът е афебрилен – няма температура и се чувства добре. За по-далечни резултати може да говорим следващите дни, а окончателни едва след набиране на необходим брой резултати.“

Генерал Мутафчийски уточни в отговор на журналистически въпроси, че плазмата е от едни човек за едни човек и те трябва да са от една и съща кръвна група.

Според статистиката към днешна дата 18 процента са излекуваните, от всички заболели.

Освен това, десетки военнослужещи от военното формирование в Казанлък се включиха вчера в кръводарителски акции, организирана от Центъра по трансфузионна хематология, съобщиха от ВМА. Снимката е от тази акция.

По време на брифинга шефът на щаба сподели, че общото впечатление е, че маските не се носят.

„Само че те са задължителни, според заповедта на министъра и неносенето подлежи на санкция,“ напомни той и заяви, че НОЩ ще обърнем внимание на МВР да се вземат абсолютно всички мерки, за да се изпълнява заповедта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина