ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластИзпод тепетоМненияНовини

1000-та лева на медиците от първа линия зависият от броя пациенти с коронавирус

Само 1700 души медицински и немедицински персонал от 34 лечебни заведения, ще получат добавката към месечните си заплати за март

РЗИ и Спешната помощ също получават бонус

 

Днес ще бъде преведено допълнителното възнаграждение от 1000 лева към заплатите на медиците „на първа линия“ в битката с COVID-19, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той уточни, че държавата ще поеме и осигуровките и данъците за тези пари, които са още 537 лева.

Общо 1700 души „медицински и немедицински персонал от 34 лечебни заведения“, каза Ананиев, ще получат добавката към месечните си заплати. Общата сума е 2.6 милиона лева. Средствата са осигурени по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., който е на обща стойност 60 млн. лв.

Според броя приети заразени ще се разпределят бонусите в болниците

Критерият за разпределението на тази сума е спрямо броя на заболели от коронавирус, приети в дадена болница.

„При 5 случая на заразени допълнително възнаграждение ще получат 40 души, а когато са от 5 до 10 случая – 70 души от болничното заведение. При приети над 10 заболели 100 служители на болницата ще го получат“, обясни здравният министър.

В Спешната помощ и здравните инспекции също получават бонус

Останалите 3.4 млн. лева от заделените 6 млн. лв. за допълнителните възнаграждения за месец март ще бъдат разпределени между работещите в спешните медицински центрове, регионалните здравни инспекции и в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Ананиев обаче не уточни на същия принцип ли ще се разпределят бонусите в тези здравни заведения.

„Критерият, по който ще се раздава бонусът в спешните медицински центрове е „12 часа положен труд (дежурство) и да е пряко свързан с наблюдението и лечението, доколкото то се извършва до момента на влизането в приемното отделение на болниците“, каза Ананиев. Според него парите за април за тези бонуси вероятно ще са повече, тъй като епидемията се разраства в още области на страната.

Общо 14 хиляди души ще получат допълнително възнаграждение от 1000 лева, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на 24 март пред „Нова телевизия“. Тогава тя обеща парите, които ще дойдат от европейски фондове, да се преведат на хората още през март.

Спешните медици се оплакват от липса на тестове и защитни облекла

Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАСМП) разпространи декларация вчера, в която се изразяват притеснения, че нито един спешен медик още не е получил обещаното допълнително възнаграждение. Председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева изрежда в декларацията нерешените проблеми за работещите в този отговорен сектор на здравеопазването

„Близо 8000 медици вече цял месец живеят със страха да не предадат заразата, с която се сблъскват ежедневно. Въпреки това спешните медици не са тествани по никакъв начин, нито пък се обезщетяват рисковете от работата им“, се заявява в декларацията.

Тя поставя въпроса и за осигуряване на надеждни защитни костюми за всички спешни медици. „Искаме да знаем кога ще имаме достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите в интензивните и инфекциозните отделения. На нас ни дават екипи (защитни) само, ако има информация, че пациентът е съмнителен“, пише още в декларацията.

Работата „на тъмно“ води до грешни диагнози

На спешните медици не са предоставени бързи тестове за изследване на пациентите, при които отиват, а това е много важно за ограничаване на разпространението на заразата.

„Работата на тъмно води до грешни диагнози и неправилни или пропуснати хоспитализации. Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19 за да ни разберат от Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб“, питат от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина