Подтепето

темида

19 Май, 2017

Прокуратурата поиска отстраняване на задържаните за подкуп професори от УХТ

Преподавателите са пуснати под гаранция от 5000 лв.

Прокуратурата поиска от пловдивския окръжен съд отстраняването от длъжност на двамата професори от УХТ, задържани за корупция. Мярката ще е временна, до отпадане от нуждата й, допълват от държавното обвинение.

Срещу обвиняемия Симеон Василев е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив, като извършител, в съучастие с Д. Д., като помагач и П. К. като помагач,  поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се следва, за да извърши действие по служба – да постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А. и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика - втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива.

Срещу обвиняемия Николай Банков е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив, като извършител, в съучастие с Д. Д., като помагач е  поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се следва, за да извърши действие по служба – да проведе изпит след предварително предоставени изпитни задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. А. и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

Спрямо всеки от двамата обвиняеми е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 5000 лева.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

28 Дек, 2017

Проф. Николай Банков от УХТ отива на съд

Университетският преподавател ще отговаря пред Темида по обвинение за подкуп

Бивш студент е призован като помагач, той бил връзката с плащащите по 300 лева за тройки

Преподавателят от УХТ проф. Николай Банков отива на съд по обвинение за подкуп срещу успешно полагане на изпит. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт и спрямо бивш студент в същото учебно заведение, действал като помагач на професора.

Николай Банков ще отговаря пред Темида за това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Д., като помагач, е поискал ...

» повече
22 Май, 2017

Отстраниха от длъжност проф. Василев от УХТ

Проф. Николай БанковПроф. Симеон Василев

Проф. Николай Банков моли за възможност да изчисти името си

Това, че някой спекулира с името на моя клиент, нас не ни касае, заяви адвокатът му

Стефка Георгиева

Пловдивският окръжен съд взе решение да отстрани проф. Симеон Василев от преподавателското му място в Университета по хранителни технологии. Въпреки всички разпри и обвинения, които се отправиха под покрива на Темида и от двете страни, съдията прецени, че има реална опасност Василев да въздейства на свои колеги и студенти, които предстои да бъдат разпитвани в хода на разследването.

Междувременно се проведе и второто заседание по случая с подкупи в университета. Вторият привлечен като обвиняем е проф. Николай Банков в тежко умишлено престъпление от общ характер – искане на подкуп. Неговият защитник, адвокат Пламен ...

» повече
22 Май, 2017

Проф. Василев от УХТ се прекръсти в съда

 

Адвокат Дуков намекна за корупция по високите етажи на УХТ

Стефка Георгиева

Окръжният съд на Пловдив откри първото заседание по делото на проф. Василев от пловдивския Университет по хранителни технологии, който е обвинен в искането на подкуп, за да пише положителна оценка на студенти. Прокуратурата, в лицето на прокурор Ана Викова, поиска отстраняването от длъжност на преподавателя, а неговите защитници, адвокатите Дуков и Давчев, скочиха като попарени, за да докажат невинността на своя клиент. Припомняме, че професорът бе задържан за 72 часа в ареста, като защитата заяви, че това е било психическо въздействие, тъй като през това време не са се провели никакви процесуално следствени действия.

Не заседание, а жив цирк се разрази под покрива на Темида. Прокуратурата заяви, че ...

» повече