Проф. Николай Банков от УХТ отива на съд

Темида

Университетският преподавател ще отговаря пред Темида по обвинение за подкуп

Бивш студент е призован като помагач, той бил връзката с плащащите по 300 лева за тройки

Преподавателят от УХТ проф. Николай Банков отива на съд по обвинение за подкуп срещу успешно полагане на изпит. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт и спрямо бивш студент в същото учебно заведение, действал като помагач на професора.

Николай Банков ще отговаря пред Темида за това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Д., като помагач, е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева. Парите той поискал, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е извършил такива действия и е съгласувал датата за „изпита”, съобщават от прокуратурата.

Обвинителният акт спрямо Димитър Д, е за това, че в горепосочения период, е улеснил извършването на престъплението, като е помогнал на професора от УХТ да поиска дар – пари в общ размер на 600 лева.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков. Двамата пострадали се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

Два дни по-късно, на 11 май, двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно професорът се свързал с бившия си възпитаник, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Д. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май бил проведен формален изпит от обвиняемия професор, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемият Николай Банков е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева и му е наложена „Забрана за напускане пределите на стната. Той е отстранен от длъжност. Спрямо обвиняемият Димитър Д. е определена мярка за неотклонение „Подписка“.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Райна Петрова получи дар, който не и се следва от близо 10000 лева от фирмата, която зарежда детски градини. Съдът се произнесе, че въпреки това не става въпрос за подкуп, а за подарък, който не и се следва, защото бил за ЧРД. Интересно е сега какво ще се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.