Подтепето

темида

28 Дек, 2017

Проф. Николай Банков от УХТ отива на съд

Университетският преподавател ще отговаря пред Темида по обвинение за подкуп

Бивш студент е призован като помагач, той бил връзката с плащащите по 300 лева за тройки

Преподавателят от УХТ проф. Николай Банков отива на съд по обвинение за подкуп срещу успешно полагане на изпит. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт и спрямо бивш студент в същото учебно заведение, действал като помагач на професора.

Николай Банков ще отговаря пред Темида за това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Д., като помагач, е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева. Парите той поискал, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е извършил такива действия и е съгласувал датата за „изпита”, съобщават от прокуратурата.

Обвинителният акт спрямо Димитър Д, е за това, че в горепосочения период, е улеснил извършването на престъплението, като е помогнал на професора от УХТ да поиска дар – пари в общ размер на 600 лева.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков. Двамата пострадали се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

Два дни по-късно, на 11 май, двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно професорът се свързал с бившия си възпитаник, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Д. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май бил проведен формален изпит от обвиняемия професор, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемият Николай Банков е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева и му е наложена „Забрана за напускане пределите на стната. Той е отстранен от длъжност. Спрямо обвиняемият Димитър Д. е определена мярка за неотклонение „Подписка“.

  • 28 Дек, 2017 | Рени
    Райна Петрова получи дар, който не и се следва от близо 10000 лева от фирмата, която зарежда детски градини. Съдът се произнесе, че въпреки това не става въпрос за подкуп, а за подарък, който не и се следва, защото бил за ЧРД. Интересно е сега какво ще се случи.
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

22 Май, 2017

Отстраниха от длъжност проф. Василев от УХТ

Проф. Николай БанковПроф. Симеон Василев

Проф. Николай Банков моли за възможност да изчисти името си

Това, че някой спекулира с името на моя клиент, нас не ни касае, заяви адвокатът му

Стефка Георгиева

Пловдивският окръжен съд взе решение да отстрани проф. Симеон Василев от преподавателското му място в Университета по хранителни технологии. Въпреки всички разпри и обвинения, които се отправиха под покрива на Темида и от двете страни, съдията прецени, че има реална опасност Василев да въздейства на свои колеги и студенти, които предстои да бъдат разпитвани в хода на разследването.

Междувременно се проведе и второто заседание по случая с подкупи в университета. Вторият привлечен като обвиняем е проф. Николай Банков в тежко умишлено престъпление от общ характер – искане на подкуп. Неговият защитник, адвокат Пламен ...

» повече
22 Май, 2017

Проф. Василев от УХТ се прекръсти в съда

 

Адвокат Дуков намекна за корупция по високите етажи на УХТ

Стефка Георгиева

Окръжният съд на Пловдив откри първото заседание по делото на проф. Василев от пловдивския Университет по хранителни технологии, който е обвинен в искането на подкуп, за да пише положителна оценка на студенти. Прокуратурата, в лицето на прокурор Ана Викова, поиска отстраняването от длъжност на преподавателя, а неговите защитници, адвокатите Дуков и Давчев, скочиха като попарени, за да докажат невинността на своя клиент. Припомняме, че професорът бе задържан за 72 часа в ареста, като защитата заяви, че това е било психическо въздействие, тъй като през това време не са се провели никакви процесуално следствени действия.

Не заседание, а жив цирк се разрази под покрива на Темида. Прокуратурата заяви, че ...

» повече
19 Май, 2017

Прокуратурата поиска отстраняване на задържаните за подкуп професори от УХТ

Преподавателите са пуснати под гаранция от 5000 лв.

Прокуратурата поиска от пловдивския окръжен съд отстраняването от длъжност на двамата професори от УХТ, задържани за корупция. Мярката ще е временна, до отпадане от нуждата й, допълват от държавното обвинение.

Срещу обвиняемия Симеон Василев е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив, като извършител, в съучастие с Д. Д., като помагач и П. К. като помагач,  поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се следва, за ...

» повече
16 Май, 2017

Професорите от УХТ искали по 600 лева от студент

Преподавателите задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор

По 600 лева от студент са искали задържаните за корупция преподаватели от УХТ проф. Симеон Василев и проф. Николай Банков. Това стана ясно от съобщение по казуса, изпратено този следобед от Окръжна прокуратура-Пловдив. От държавното обвинение информираха, че   наблюдават две досъдебни производства за подкупи, давани на хабилитирани преподаватели от Университета по хранителни технологии  във връзка с провеждани изпити в учебното заведение.

По едното дело са повдигнати обвинения на професор Симеон Василев ,на 66 г. за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, които не му се следват, за да извърши действия по служба като преподавател в УХТ, а именно да постави положителна оценка върху две изпитни ...

» повече