Подтепето

темида

22 Май, 2018

Адвокатът на Габриела Медарова поиска психиатрична експертиза

Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста веднага след произнасянето на съда

Окръжен съд определи най-тежката мярка – „задържане под стража”, за Габриела Медарова днес. Делото бе по протест на Прокуратурата срещу определената мярка „подписка“ от Районен съд по обвинението, че е разбила носа на непознато момиче в тоалетната на пловдивско заведение.

След като чу решението на съда, което е окончателно, Габриела се добра до близкия стол и зарида силно. Баща ѝ веднага се притече до нея с шише вода, но в това време в залата влязоха служители на Съдебна охрана. Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста.

В мотивите си за искане на арест прокурорът изтъкна, че съществува обосновано предположение за това, че именно тя е извършила деянието. Той представи на съда протоколи от разпити на двама свидетели – приятели на пострадалата и добави, че има вероятност младата жена, която преди време помля 10 коли в Кючук Париж, пияна и дрогирана, да извърши друго престъпление. „Намирайки се на свобода Габриела отново тръгва по барове и пие алкохол. Очевидно гаранцията не може да я усмири и аз не виждам как това ще стане с подписка,“ заключи обвинителят.

Адвокатът на Габриела - Орлин Търновалийски представи амбулаторен лист, доказващ, че подзащитната му е на лечение със силни медикаменти. Той отново изложи тезата си, че причината за съприкосновението с пострадалата е прилошаване на Габриела от  тежките лекарства „Стресан”. Търновалийски поиска да бъде назначена психиатрична експертиза, за да стане ясно дали Габриела е била адекватна и е можела да отговаря за действията си в този момент.

Очевидно е че Прокуратурата ви моли да задържите лице, което по закона не може да бъде наказано с лишаване от свобода, обърна внимание на съда адв. Търновалийски. Той изтъкна факта, че в нощта когато е разпитвана, Габриела е молела полицаите да ѝ бъде направена кръвна проба за алкохол и драг тест, но това не е станало. По думите му, заради лекарствата, тя не пие алкохол и е била в тоалетната с приятеля си защото ѝ е прилошало.

„Първоначално пострадалата твърди, че е ударена от татуирана дясна ръка, а Габриела няма татуировки там, което разклаща тезата на Прокуратурата за обосновано предположение за авторство на извършеното деяние,“ завърши пледоарията си Орлин Търновалийски.  

Когато получи последна думата от съда Габриела започна до говори през сълзи, като едва ѝ се разбираше какво казва. „Не съм ударила нарочно. Искам при родителите си да се лекувам. Искам и да продължа да уча.“

Окръжният съд приема, че от доказателствата по делото  се установява наличието на обосновано предположение Габриела Медарова да е извършила престъплението, в което е обвинена- причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация.

Не е налице опасност Габриела да се укрие, но е налице  реална опасност в случай на по-лека мярка да извърши друго престъпление. Тази опасност се извежда от доказателствата по делото, които сочат  по- висока от обичайната за това престъпление обществена опасност на деянието и дееца. В подкрепа на този извод е и поведението на обвиняемата след деянието. В присъствието на полицейски служители тя е отправила спрямо една от свидетелките по делото заплаха, че ще й се случи същото, но е била възпряна да изпълни заканата си от друг свидетел. 

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 • 23 Май, 2018 | Пешо
  На опаковките на силните лекарства,има знак за опасност и не се кара превозно средство,ако е и колело.Докторите също би трябвало да предупреждават за това.Всеки,обаче,има право на защита,докато се докаже напълно вината му.Адвокатът работи по законния и възможен път.
 • 23 Май, 2018 | realist
  Ah, Orline, tolkova li si zakasal, che si razvaljash renometo na dobar advokat s podobni klienti???????????
 • 23 Май, 2018 | realist
  Ot kakvo e stresiran tozi bokluk??? Da si sarba poparata! Dejstvijata i ne sa detski, a kriminalni. Kato ne e bila dobre psihicheski, da otide na Narechenskite bani i da si lekuva depresiite. Majka i ili bashta i mogat da ja pridruzhat za da ja pazjat ot balbukashtata i agresivnost. Mnogo, mnogo losho vazpitana. A normalnijat balgarin ima problemi s rabota i pechelene na pari za zhivot!
 • 22 Май, 2018 | академик
  Да ви имам правосъдието. Гаврите се с една кифличка, демонстрирате мускули..бля.бля.бял. И в същото това време, давате условни присъди на индивиди, отнели човешки живот!! Корумпирана мафия, това е бг-правосъдната система!
 • 22 Май, 2018 | Лошо
  Момичето има проблеми... Тъжно е , че толкова млада трябва да влиза в системата, но явно не си взема поука от грешките си. Дано това да е последната и такава изява и да влезе в правия път
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

01 Авг, 2018

Габриела Медарова обжалва ареста си два дни преди разпоредително заседание по делото

Срещу младата жена са повдигнати 4 обвинения

Районен съд – Пловдив ще разгледа жалбата на защитата на Габриела Медарова за изменение на мярката й за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека по реда на чл. 270 от НПК.

В настоящия момент делото е с внесен обвинителен акт.  Срещу младата жена са повдигнати 4 обвинения.

Тя ще отговаря за това, че на 15.04.2018 г. в гр. Пловдив е управлявала моторно превозно средство – лек автомобил марка „БМВ Х5“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,38 на хиляда – престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК, както и  след употреба на наркотични вещества – канабис – престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК ...

» повече
27 Юни, 2018

Повдигнаха обвинения на пловдивчанката, причинила катастрофа край Труд с отнета книжка

Инцидентът е станал, докато е изтърпявала наказание за шофиарне в нетрезво състояние

Освен това 26-годишната жена извикала приятел, който да каже, че е шофирал по време на катастрофата

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняема А.Л., на 26 г., за това, че управлявала моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за правоуправление – престъпление по чл. 343в ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, и за това, че нарушила правилата за движение и по непредпазливост е причинила средни телесни повреди на повече от едно лице, след което е избягала от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 пр. 4 и пр. 6, буква А във връзка чл. 342 ал. 1 ...

» повече
22 Май, 2018

Габриела Медарова се връща в ареста

Тя поиска да се лекува и да продължи да учи

След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да плаче неистово

Пловдивският окръжен съд не потвърди мярката за неотклонение „подписка“ спрямо Габриела Медарова, постановена от районните магистрати за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл. 130 ал.2 от НК. Тричленен състав днес уважи искането на прокуратурата за „Задържане под стража“.

Разплаканата Габриела каза на съда, че иска да е на свобода, да бъде с родителите си и да може да продължи да се лекува и да учи. След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да ...

» повече