Подтепето

Спортен Пловдив

16 Сеп, 2018

Президентът на световното гребане: Благодаря, България, организирахте страхотно първенство!

 

 

„Благодаря, България, благодаря, Пловдив. Организирахте страхотно световно първенство. Благодарности и от името на ФИСА, и от името на спортистите и треньорите за гостоприемството и грижите, които положихте за тях, за да се чувстват прекрасно и да покажат своите възможности в състезанието.

Искам да поздравя всяко звено и всеки човек, свързан с организацията на това вълнуващо световно първенство. Благодаря на държавата, на министъра на спорта Красен Кралев, на община Пловдив, на кмета на града Иван Тотев, благодаря и на председателя на организационния комитет Иван Попов. Благодаря за свършената и отличните условия. Поздравявам всички, полагали усилия за организацията на това дълго състезание. Специални благодарности и към доброволците, без които такова голямо първенство не може да се проведе. Надявам се, че всички се ...

» повече
14 Сеп, 2018

Томас Бах ще присъства на световното първенство по гребане в Пловдив в събота

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще присъства на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Той ще бъде на гребния канал в Пловдив в събота (15 септември) след 10 часа. Томас Бах ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в гребането. Президентът на МОК иска да отдели лично време и за настоящите атлети, състезаващи на световното първенство в Пловдив. Високият гост ще изгледа съботните финали и ще се включи в церемонията по награждаването. Томас Бах ще има срещи на гребния канал с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, с кмета на Пловдив Иван Тотев и с президента на Международната федерация по гребане (FISA) Жан-Кристоф Ролан.

» повече
13 Сеп, 2018

Наша двойка скул отива на полуфинала на Световното по гребане в Пловдив

Кристиан Василев и Борис Йотов завършиха на второ място в репешажите

Новосформираната двойка скул на България - Кристиан Василев и Борис Йотов, се класира на полуфинал на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Българската лодка завърши на второ място в репешажите. Победители в тяхната серия станаха ирландците Филип Дойл и Ронан Бърн с време 6:16.96 мин. Йотов и Василев финишираха за 6:20.15 мин. Тяхното време беше 5-о най-добро от всички лодки, участващи в репешажите.

Осемте лодки, завършили първи и втори в четирите репешажа, се присъединиха към вече осигурилите си място в полуфиналите победители от сериите. Така Кристиан Василев и Борис Йотов влязоха в топ 12 в света и продължават битката за клсиране във ...

» повече
12 Сеп, 2018

Лодки за 6 милиона евро във водите на Гребната база на Световното

Четиристотинте лодки, участващи на Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив, струват над 6 милиона евро. Това е експертната оценка на Хелмут Емпахер – собственик на една от най-големите компании за производство на лодки в Европа.

Гребният канал е място за премерване на силите и възможностите не само на елитните състезатели, но и на двете най-големи компании в Европа за производство на лодки – италианската Филипи и немската Емпахер. По двукилометровото трасе се виждат много бели и жълти лодки – това са фирмените цветове на двамата конкуренти. Като че ли само черните лодки на новозеландския отбор са голямото изключение. Както и при автомобилите, италианските лодки са по-силни в дизайна, а немските са по-надеждни. Но защо са толкова скъпи? Единичната лодка ...

» повече
10 Сеп, 2018

Българската двойка без кърмчия на ¼-финал на световното по гребане в Пловдив

Днешният ден бе успешен за българските представители на световното първенство по гребане за мъже и жени, което се провежда в Пловдив. Двойката ни без кърмчия Рангел Кацарски и Станимир Халаджов се класира за ¼-финалите на дисциплината си.

Националите преминаха през репешажите, но успяха да си спечелят място сред най-добрите 24 лодки. Българите финишираха 4-и с време 6:42,81 мин. и взеха последната квота, осигуряваща им участие на ¼-финала. Последните метри бяха изключително инфарктни за Кацарски и Халаджов. Националите ни се движеха 5-и в репешажа, но с мощен финален спринт след 1500-ия метър изпревариха дуета на Аржентина. Буквално в последните метри обаче съперниците им за последната квота се хвърлиха в атака, но гребците ни издържаха до края на високото си ...

» повече
10 Сеп, 2018

Бивш офицер от армията на Израел претегля 400-те лодки на гребния канал в Пловдив

67- годиният Ели Сабо е доайенът в съдийския екип на Световното първенство по гребане в Пловдив. Той е бивш офицер от армията на Израел, но ходи на всички големи шампионати като доброволец. Като такъв пристига и в България с „мисия като за световно“. Неговото работно място е в хангар №14 на гребния канал. Задачата му е да проверява теглото на всички 400 лодки преди да влязат на състезание и след финала на всяка гонка.

Докато разговаряме с него, той постави на теглилките излезлите от водата 11 скифа (лодки с един гребец) и доволно отбеляза – в стандарт. Това означаваше, че нито един скиф не е бил с тегло под 14 килограма. Следователно състезанието е било честно. „Понякога лодката може да бъде ...

» повече
10 Сеп, 2018

Къде да поиграем тенис в Пловдив?

“Спортът е здраве” е популярен израз, а тенисът на корт не само ни поддържа във физическа форма, но и с интензивността си спомага да подобрим концентрацията и рефлексите си. Пловдив е град с традиции в този така популярен (не само заради Григор Димитров) спорт и немалко от подготвените в школите под тепетата успяват да се представят на висота в тенис турнирите у нас и по света. Безспорно най – известното за всички ни име е Цветана Пиронкова, която през 2010 достига полуфинал на Уимбълдън. Е, дори и да не копнеете за титла от Големия шлем, а просто за малко разгрявка, оказва се, че в града ни има не малко места за това.

Екипът на Lost in Plovdiv събра за вас предпочитаните ...

» повече
09 Сеп, 2018

Започват състезанията от Световното по гребане

4 хиляди гости от целия свят се събират в Пловдив на големия форум

Спортните гонки от Световното първенство по гребане в Пловдив стартират от днес. Грандиозният спортен форум събира огромно количество състезатели - около 1000 от 62 държави, като общо акредитирани са над 4000 души, които се усещат с присъствието си и по улиците на града. Форумът бе символично открит снощи на Античния театър, но състезанията започват от днес.

Входът за зрители е свободен, информираха организаторите по-рано през седмицата. Всеки ще може да наблюдава най-добрите гребци които, според олимпийската ни легенда Румяна Нейкова, могат да поставят и много рекорди в отличните условия на пловдивския Гребен канал.

Състезанията ще продължат една седмица - до 16 септември. Българско участие с надежди за финали имаме ...

» повече
08 Сеп, 2018

Гребецът Кристиян Василев: Очаквам подкрепа от пловдивската публика

Кристиан Василев: От световното зависи дали ще запазим двойката с Борис Йотов

Очакваме да получим помощ от публиката в Пловдив, категорични са Кристиан и Борис – двойката скул, сформирана с мисъл за Токио 2020

Двойката ни скул, към която са насочени големите очаквания за добро представяне на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив -  Кристиан Василев и Борис Йотов очакват с нетърпение първия си старт като дует на голямо състезание. Момчетата се събраха в една лодка, след като в последно време и двамата се бяха насочили към скифа и се състезаваха индивидуално. Двойката бе сформирана няколко седмици преди началото на шампионата в Пловдив, но състезателите вече мечтаят за финал и дори нещо повече от надпреварата. Националите ни са ...

» повече
06 Сеп, 2018

Европейската шампионка Деси Георгиева пропуска световното по гребане в Пловдив заради операция

Една от големите надежди за добро представяне на България на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив - Десислава Георгиева, бе свалена от участие в шампионата. Българката, която само преди 4 дни стана европейска шампионка на скиф на първенството в Брест (Беларус), се е почувствала зле вчера и е била откарана в болница за преглед. Лекарите са установили, че се налага лека операция, която е била направена веднага. Деси вече се чувства добре, но интервенцията няма да й позволи да стартира на домашния шампионат в Пловдив.

България ще бъде представена на световното първенство у нас от новосформираната двойка скул - Кристиан Василев и Борис Йотов.

„За съжаление трябваше да откажем участието на Деси Георгиева за световното първенство в Пловдив ...

» повече