Премиерът и министърът на културата на посещение на Малтепе

Под небето

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов ще се запознаят с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското село Маноле. Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

През последната седмица в могилата Малтепе край Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.

Откритите до момента глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.

Могилата Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил.  Диаметърът ѝ е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.