Актуално

Хиляди се стекоха в Бачковския манастир (СНИМКИ)

Дъждът не уплаши вярващите, които се редуват да носят на рамене чудотворната икона

Шествието пое към Клувията – местността запазила светинята   

Таня Кънева

От ранни зори в двора на Бачковската света обител гъмжи от хора. Миряните са дошли от близо и далеч, за да се включат в традиционното шествие с Чудотворната икона. Нито дъжда, нито студеното време за средата на април, уплашиха желаещите да присъстват на вековната традиция. Манастирът посреща с развети от чардака на игуменарницата хоругва на обителта и национален трикольор, а на входа има окачен голям надпис „Христосъ Воскресе!“. 

Припомняме ,че Вторият ден на Великден е денят на поклонническия път на чудотворната икона на Светата Божия Майка от Бачковския манастир, който тя изминава вече повече от четиристотин години до мястото на нейното скриване, оцеляване и намиране в началото на ХVІІ в. Традицията иконата да се изнася с литийно шествие датира от 1602 г., а година преди това е осветен храмът.

Придружена от игумена на манастира, братята на обителта и хиляди православни християни, носена на раменете на посветилите и́ се и удостоени с честа вярващи, някои от които идват иззад граница, за да изпълнят дадения обет за служба на Св.Богородица, иконата бавно изминава тесния планински път до Света Клувия, местността, където е била скрита. През целия път църковен хор оглася планината с песнопенията си в прослава на Майката Христова. В построения параклис в местността се отслужва св.Литургия, на вярващите се раздава курбан за здраве. Мнозина се измиват в благословените води на аязмото, и всички преминават през скътаната в скалите малка пещера, в която чудотворният образ е прекарал повече от столетие.

Монахът Власий удари клепалото начело на литийното шествие

След сутрешната служба иконата бе изнесена от обителта и пое към местността Клувията, която се намира на близо 2,5 километра от манастира по стръмен планински път. Легендата разказва, че точно там, скрита в пещера, иконата е оцеляла до XVII век,  когато е била открита от две овчарчета. Традицията повелява след обед Чудотворната икона да измине с вярващите обратно пътя до манастира.

Завърналите се от шествието ще бъдат посрещнати с празничен курбан в магерницата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина