Актуално

ГЕРБ описа рая, в който живеем

Средна работна заплата от 1068 лева, бюджетен излишък и липса на безработица

Само Естония и Германия от ЕС имат по-нисък държавен дълг от нас

Данните цитира бюджетникът на държавата Менда Стоянова

„България изплати дълг от около 2 милиарда лева, чийто падеж бе на 7 юли т.г. Той бе индикиран през 2012-а година, заради дълго от времето на министър Милен Велчев.“ С тези думи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова започна днешната си пресконференция в централата на ПП ГЕРБ под тепетата.

После тя цитира данни за намалянето на държавния дълг, който след горната операция е станал 24% от БВП, като преди е бил 25,9 на 100. В тригодишната си програма правителството  е заложило до 2020 г. този процент да спадне до 20, което означава, че няма да тегли повече кредити, поясни Менда Стоянова.  

По думите на Стоянова, страната ни е на трето място в ЕС с най-нисък държавен дълг. Единствено Естония и Германия са преди нас.

След изплащането на дълга сега във фискалния резерв има 10,5 млрд лв, отчете бюджетникът. Тенденцията била обърната през 2016-а, когато Държавния бюджет отчел излишък от 1,7 млрд лв.

За капак на розовото финансово положени на държавата,  НСИ отчита за първото шестмесечие на тази година средна работна заплата от фантастичните 1068 лв, или ръст с близо 10 % за една година.

Регистрираната безработица в страната към момента пък е под 7 %, последното по думите на г-жа Стоянова „е практическа липса на безработица.“

„Всичко това е възможно заради изключително добрите бюджетни политики на правителството, заключи Менда Стоянова.

На въпрос на Под тепето, как би коментирала исканията на полицаи и пожарникари за увеличение на заплатите на фона на така описаната ситуация“, Стоянова каза:

„Когато някои иска увеличение на заплата аз винаги питам на какво основание и на каква цена. Приоритетите на правителството са ясно декларирани – Образование и Превъоръжаване на армията. Увеличението на минималната работна заплата в държавния сектор е голям разход, които води и до малки увеличение на персонала нагоре по веригата, а това е възможно само при оптимизиране на персонала и администрацията в сектора, което е другият приоритет на правителството.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. ИМПЕРИАЛистът „проект“ант (най-лесно се краде от „проекти“!) намислил все пак да бута БЕТОННИо мост, оти не бил достатАчно висок да се промушват влаците оДдоле. Дето толкова години можеха, и то когато процъфтяваха, а сега като виждаме как ИЗГАСВА гОркото БДЖ (както тролейбусите) изведнъж изглежда ша израстват до триетажна височина! Абе линейката с ония ризи с дългите ръкави дето го възпряха от подводния „проект“ под езерото = пенсионираха ли ги?

  2. ОФИЦИАЛНО ЗАПИТВАНЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО ДО ОБЩИНАТА ОТ ПОД ТЕПЕТО (ГРОЗДАНОВА) ОТНОСНО ПОЛЗАТА ОТ ИЗХАРЧЕНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ТЕНЕКИЕНИЯ „ВЕЛОДРОМ“ (НЕДОСТЪПЕН ЗА КОЛОДРУМЕНЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ, ЗА СЕЛЯНИТЕ- ХИЧ!) СЪС ДЕТАЙЛНИ ПОДРОБНИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ. СРОКЪТ ЗА ОТГОВОР ИЗТЕЧЕ НА 3ТИ ЮЛИ. ИСКАМЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА, МОЛИМЕ, МЕРСИМЕ! А, ДЕ! ((п.п. инак може да очакваме нов ХУПОдрум да тупуркаме с магаренцата!))

  3. Странно защо, по-голямата част от младите българи бягат от този рай. Когато намалее емиграцията, само тогава може да се говори за някакви положителни резултаи. Това е най-точния индикатор, как се живее в България.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина