Актуално

Домакинстваме първата среща на Съвета на върха извън Люксембург и Белгия

Процедура „Насърчаване на предприемачеството“ се очаква да бъде отворена за кандидатстване до края на годината

„България ще бъде домакин на първата среща на Съвета на върха (Съвет на политическите лидери на Европа), която се провежда извън Люксембург и Белгия. Събитието ще се състои на 17 май 2018 год. по време ротационното председателство на страната ни на Съвета на ЕС“. Това съобщи Снежана Александрова от Областна администрация – Пловдив по време на информационна среща, организирана от ОИЦ-Пловдив.

На 1-ви януари 2018 год. България поема от Естония председателството на Съвета на Европейския съюз за период от 6 месеца. В рамките на своя мандат българската държава ще бъде ръководител, организатор, координатор и медиатор в дейността на 265 събития, разделени в 4 категории, 160 зеседания на съвети, работни групи и комитети, ангажирани да прецизират текстовете на новите европейските директиви и регламенти. Програмата на председателството предвижда реализирането на 9 събития в Пловдив. Очаква се България да бъде посетена от над 22 000 делегати. Председателство ще предостави и възможности на страната да повиши репутацията си и популяризира своето културно, природно и историческо богатство. Официалното откриване на председателството ще се проведе на 11 януари 2018 год. в Народен театър „Иван Вазов“ в София.

Съветът на ЕС е Гласът на държавите членки на Съюза. Наричан на кратко Съветът е законодателният орган на ЕС, мястото където се изразяват интересите на 28-те държави, членуващи в обединението и се договарят и приемат законодателните актове и решения на ЕС. По време на своето председателство България ще работи в тясно сътрудничество с Естония и Австрия по съставянето и изпълнението на една обща програма.

По време на срещата Камен Стратиев – експерт в ОИЦ-Пловдив предостави информация за процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която се очаква да бъде отворена за кандидатстване до края на годината. Сред особеностите на процедурата Стратиев изтъкнаха възможността на юридически лица или еднолични търговци, с не повече от 2 две приключени финансови години, микро, малки, средни и независими предприятия да кандидатстват с проекти за безвъзмездна финансова помощ в размер на 90%. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. Приоритетните кодове на икономическа дейност и други  подробности, могат да бъдат намерени ТУК.  По-подробна информация, може да бъде получена напълно безплатно в офиса на ОИЦ-Пловдив, който се намира на пл. „Централен“ №1 или на тел. 032/ 656 407 и 032/ 262 000.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина