Подтепето

нощна смяна

14 Дек, 2016

Как Али се спаси, намирайки вярата в другия Бог

Винаги съм искал да съм към Бога, а всъщност бях дясната ръка на дявола, казва героят от „Али безсмъртният”

Иранецът се обърнал към Библията при поредното си пребиваване зад решетките, вдъхновен от затворническия пастор

Лия Савова

Романът по действителен случай - „Али безсмъртният“ бе представен вчера в Ректората на Пловдивския университет. Публиката се оказа част от любопитна беседа, в която участие взеха самият главен герой – Али, авторът – Александър Урумов и пасторът - Иводор Ковачев, свещенослужител в Софийския затвор. И тримата – замесени по един или друг начин във вълнуваща история за трансформиращия път към светлината и добротата.

От книгата, по думите на автора й, 95 % представляват биографията на иранеца Али Дини. Роден в мюсюлманско семейство, когато е на 15 години,  той се включва в най-кървавите събития на 80-те години на миналия век в Иран, по време на конфликта с Ирак. На 23 години бяга от страната си и попада в България. Но не коя да е България, а тази на прехода, която по думите на Али, е представлявала раят на света - пълна анархия и перфектното място за дрога, грабежи и убийства. Бързо приспособил се към тези условия, главният герой става ключова фигура в подземния свят, а в последствие: губи единия си крак в тежка злополуки, бива съден няколко пъти и лежи в затворите общо 14 години, като 4 от тях – в пълна изолация.

И точно, когато пламъчето в живота на Али е било на път да угасне, се е открил пътят към светлината. При него това се случило, когато като по чудо в затвора се натъкнал на Библията, преведена на неговия език. С течение на времето, мюсюлманинът бива все по привлечен от християнската идея и по негови думи, именно там открива трите най-важни за него нужди: любов, сигурност и ценност.
„След период на истинско душевно терзание той посвещава живота си на Иисус Христос и става Негов верен последовател“, разказва книгата „Али безсмъртният“. Дали това е единственият начин за постигане на такава промяна или пък един от многото – оспорван въпрос, мнение по който се споделя в книгата. Едно е сигурно - духовното пробуждане и трансформацията на този човек са факт. Днес той стои пред пловдивската публика на свобода и разпалено разказва за преживяванията си.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

  • 14 Дек, 2016 | Хм...
    Бог е същият. Един и същ е Бог за трите монотеистични религии. За юдаизма, християнството и исляма корените са общи. Бог, Сътворението, Стария завет, старозаветните пророци. В исляма също почитат Иисус - Иса и Дева Мария. Омразата ни е хилядолетна, но всъщност сме много по-близки, отколкото си мислим.
Още от рубриката "нощна смяна"

Подобни новини