Майстор-пекар патентова два нови вида хляб

Вкусът на града

Георги Лефтеров ще участва на европейско състезание с „Пулпудева” и „Евмолпийски”

Майсторът-пекар Георги Лефтеров е израбодил два специални пловдивски хляба, назовани "Пулпудева" и "Евмолпийски". След година опити и избор на специални брашна, видове замесване и технология на втасване, той е уточнил рецептата, с която ще участва догодина на състезание в Пловдив. Така ще покажем, че има и български хляб на хлебната карта на Европа, съобщи той във фейсбук.

"Пулпудева" е тъмен, черен хляб от няколко вида брашна, от които са брашно от ечемик и лимец, със слънчогледови семена. Постен хляб. А невероятният аромат и вкус идва от закваската, която е направена на Медовина, съобщи Лефтеров.

"Евмолпиийски" е бял хляб, направен от няколко вида бели брашна от няколко вида пшеници, които се отглеждат на Балканите. Стъкловидна, мека и твърда пшеница. Закваската на този хляб е от бели стафиди, а карамелизацията на коричката се получава от добавеното бяло сладко вино.

"Добрия Пекар винаги се старае да промени Хляба към по добро, да остави следа след себе си – така говореше моят дядо. Това се опитвам да направя и аз", съобщи още Майсторът Пекар. В момента той е в процедура по патентоване на двата си нови продукта.

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.