Актуално

Творческото наследство на живописеца Бедиг Бедросян събра арменската общност в ГХГ

В истински празник на духа за пловдивската арменска общност се превърна откриването на изложбата – живопис на силистренския художник Бедиг Бедросян (1912 – 1989) в Градската художествена галерия снощи. Ретроспекцията, озаглавена „Земя между реката и морето“, обхваща най-плодоносните периоди от живота на изявения творец, син на прокудени от Армения заселници, израснал на брега на Дунава. Експозицията съдържа повече от 70 картини на Бедиг Бедросян, собственост на градските художествени галерии в Силистра, Добрич и Варна, както и на частни колекции. 

  Усилията по нейното съставяне и показване в различни български градове са положени от Сдружение „Арарат“ – Варна с председател Кеворк Крикорян, родственик на художника. Творческото наследство на живописеца беше представено от директора на ГХГ – Варна Пламена Рачева. Специални гости на откриването бяха духовните глави на арменската общност на Варна – отец Партохимеос Агопян и на Пловдив – отец Храч Мурадян, почетният консул на Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян, главната редакторка на в.“Ереван“ Вартануш Топакбашян, г-н Сахак Чулахян, представител на „Хайшат – България“ и други изтъкнати членове на арменската общност у нас.  
  Организаторите и гостите на изложбата бяха приветствани от заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков, който подчерта приноса на подобни съвместни изяви за успешното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата – 2019. 

  Изложбата „Земя между реката и морето“ на бедиг Бедросян може да се види в Залите за временни изложби на Градската галерия на ул. „Княз Александър I“ №15 до 16 март.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина