Актуално

Студентка припадна на среща с Антон Дончев в ПУ

Image title
Студентка не издържа на навалицата и вълнението и припадна на днешната срещата с  академик Антон Дончев в Пловдивския университет. Шеста аудитория се пукаше по шевовете, тъй като десетки напираха да се видят очи в очи с класика. По време на встъпителната реч на издателя Иван Гранитски девойка от последните редове не издържа на задуха и се строполи на земята. Колегите се втурнаха да свестяват момичето, но суматохата трая само няколко минути, тъй като тя бързо се окопити и не пожела да се прекъсва срещата.
Това бе една от поредицата лекции, които тандемът Гранитски-Дончев изнася вече 8 години. Двамата изчислили, че за това време са минали 650 000 километра у нас и по света, което се равнявало два пъти на разстоянието между земята и луната.
„За моето поколение четенето беше несравнимо по-важно за младите, отколкото сега. Без вас нашите книги са купища хартия. Едва когато дадете своята кръв, героите ни оживяват“, обърна се академикът към студентите и даде за пример, че тиражът между първия и четвъртия том на „Сказание за хан Аспарух“ паднал сто пъти. Във Финландия на един човек се падали по 18-20 книги годишно, докато у нас нямало дори един екземпляр.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина