Актуално

Проекти и макети на декори представя сценографът Нейков Нейков в Градската галерия

Дългогодишният майстор на театралните сцени се представя малко преди своя 75-годишен юбилей

Градската художествена галерия представя сценографа Нейко Нейков с голяма ретроспекция на негови проекти и макети на реализирани декори и сценографски решения за спектакли, както и театрални афиши от богатата му артистична дейност. Изложбата е посветена на 75-та годишнина на художника, който е работил в почти всички български театри, но избира родния си град за творческа равносметка.  Изложбата се открива на 8 август 2018г. в 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 и ще продължи до 27 август 2018г.

Нейко Нейков е роден на 27.10.1943г. в Пловдив. Завършва специалност „Сценография“ при проф. Георги Каракашев и проф. Георги Иванов в Националната художествена академия в София през 1971г.

Работил е като щатен сценограф в театрите в Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Сливен, в Централен куклен театър – София, както и в столичния Сатиричен театър.

Като гост е създавал сценография за повечето театри в страната, като е работил с режисьорите: Слави Шкаров, Любомир Дековски, Маргарита Младенова, Красимир Спасов, Иван Добчев, проф. Кръстю Мирски, проф. Анастас Михайлов, проф. Гриша Островски, Стоян Камбарев, Бранко Плеша, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, проф. Крикор Азарян и др.
Нейко Нейков е награждаван многократно, сред отличията му са:

Наградата на СБХ „Пенчо Георгиев“ – 1979г. 

Наградата на САБ за сценография – 1979г. и 1984г.

Наградата „Аскеер“ – 2003г. за сценография на пиесата „Лазарица“

Номиниран е за „Аскеер“ – 2009г. за сценография на пиесата „Любовникът“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина