Актуално

Пловдивчанин представя страната ни Оскарите (ВИДЕО)

Националния филмов център заложи на „Вездесъщият“ за български претендент за Награда на филмовата академия на САЩ

Филм на родения в Пловдив режисьор Илиян Джевелеков ще е българският претендент за Оскар.  "Вездесъщият" е заснет по сценарий на Матей Константинов и Илиян Джевелеков и разказва историята на писател и шеф на рекламна агенция, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити. Решението е на комисия от Националния филмов център с председател Владимир Андреев, като изборът е бил сред 13 ленти.

Илиян е роден на 10 май 1966 година в Пловдив. Учи психология в Софийския университет. Завършва кино и тв режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма “КУ-КУ”. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков “Искам да съм свободен” печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал “Златна роза” във Варна. От 1994 до 2000 г. работи като продуцент и режисьор в компанията “Ку-ку филм”. През 2001 г. заедно с Георги Димитров и Матей Константинов Джевелеков основава продуцентската компания "Мирамар филм", която е сред продуцентите на "Вездесъщият". Джевелеков е режисьор на десетки реклами и няколко документални филма, сред които "Куба е музика" (2009).

 

"Вездесъщият" е вторият му игрален филм след успешния дебютен "Love.net" през 2011 г. Лентата спечели Голямата награда на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" за пълнометражен филм, както и наградите на публиката и кинокритиката.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина