Актуално

Михаил Билалов и Георги Стайков богове в Пловдив

Явор Гърдев представя премиерно пиесата си „Почти представление“ на открито в Орфей

Очакваме „Хамлет“ на Античния през септември


Мишо Билалов и Явор Гърдев
Богове в дебат под звездите ще играят двама от най-впечатляващите родни актьори- Михаил Билалов и Георги Стайков. Те са звездите в пиеса на Явор Гърдев „Почти представление“ от Итън Коен, чиято пловдивска премиера ще се състои на 9 юли в лятно кино Орфей. Това ще е експеримент за нас, тъй като сме свикнали с театралните зали, отбеляза на среща с медии днес титолуваният театрал и кинаджия Гърдев. Ядрото на екипа, реализирал проекта, дойде под тепетата, за да даде заявка за нещо изключително. Гърдев, Билалов и Стайков реализират стара мечта- да се съберат заедно на театрална сцена, след като са делели една учебна стая в едно и също училище. Образно казано, тъй актьорите са батковци на режисьора. След тяхната дългогодишна емиграция успяхме да направим това събиране и да играем по текст, който имам от 2009-та. Ще видите един радикален фарс, абсурдно смешна и трагична история, каза Гърдев.

Image title
На премиерата на спектакъла в столицата е бил поканен самият Итън Коен. Той обаче не успял да съвмести задълженията си, тъй като точно по същото време имал премиера на новата съвместна лента с брат си в Кан. Само ще кажа, че Итън няма никаква пощада към публиката в „Почти представление“, допълни режисьорът.

Предстои ми трето участие в Пловдив. И за първи път в този екип, със съучениците ми. В този проект правя нещо на сцената, което не съм правил никога преди. Контактът с публиката в него е уникален. А с тази публика тук може да се очаква много. Тя е интелигентна, адаптивна, бърза. Публика, Image title
с която не можеш да се отнесеш как да е. Трябва да бъдеш внимателен. Колкото до самия Пловдив- аз съм особено свързан с града, тъй като баща ми Георги Билавов игра в пловдивския театър в продължение на 15 години, каза Михаил Билалов.

Тази пиеса е голяма провокация за мен, тъй като не съм се качвал на българска театрална сцена от 90-та година. Бях много притеснен, но благодарение на колегите се справих с напрежението. И на продуцента- съпругата ми Аксиния. Днес тя е прегракнала, защото много ми се кара в къщи, посочи Стайков половинката си Аксиния.

Image title
Това не е умозрителен спектакъл, както се очаква от Явор, а емоционален. Взел си урокът, вметна Стайков. Представлението продължава час и половина. В него са включени три отделни сатирични текста на Коен, като последната е дебат между двама богове, които в стилистиката на американската комерсиална религия, агитират публиката. А накрая на спектакъла актьорите излизат от ролите си, свалят перуките и започват да критикуват самия спектакъл, като включват и публиката.

Явор Гърдев ще представи премиерно спектакъла си на 9 юли
Явор Гърдев ще представи премиерно спектакъла си на 9 юли
На 9 юли под звездите, на сцената на лятно кино Орфей. Освен Жоро Стайков и Мишо Билалов, в екипа са Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, както и децата Виктория Лакова и Мартин Лаков. Цените на билетите са от 10 до 20 лв. , а местата със сигурност са ограничени заради огромния интерес.

Аксиния Стайкова
Аксиния Стайкова
Явор Гърдев даде заявка, че най-награждаваният спектакъл в последната година- Хамлет, ще бъде игран и в Пловдив. Очаква се това да се случи на Античния театър през септември.Георги Стайков
Георги Стайков

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина