Актуално

И трите спектакъла на „Великият укротител“ на Папайоану разпродадени

Използвам всички възможности на сцената, за да предам своите идеи, каза гръцкият хореограф пред пловдивските журналисти

2 тира с техника пристигнаха в Пловдив за представлението, част от One Dance Week

Теодор Караколев

Осветление, костюми, цялата сценография – всичко влиза в употреба в опита да се предаде на публиката идеята на спектакъла „Великият укротител“, част от фестивала One Dance Week. Това разказа световноизвестният Димитрис Папайоану, който пристигна в България за премиерните за родината ни спектакли в петък, събота и неделя. Никое от средствата не бива да надделява над останалите, обясни той.

„Понякога съм правил грешки с музиката – избирал съм твърде грандиозна музика, която се превръща в акцент. Това означава, че нещо от спектакъла не е както трябва. Ако видите танцов спектакъл с много впечатляваща музика, трябва да имате едно на ум“, коментира Папайоану. Във „Великият укротител“ той е рязал, размествал, обръщал музиката по всякакви начини. Използвах я по ироничен начин, като шега, добави той.

„За нас е огромна чест Папайоану да бъде в Пловдив. Той е популярен творец и го следим от много време. Това, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата обаче ни даде смелост да го поканим“, коментира Асен Асенов, директор на организатора на фестивала „Едно“.

Два тира с техника и елементи от сцената са пристигнали днес в Пловдив. Грандиозният спектакъл ще се играе в три дни – петък, 28 септември, събота (29) и неделя (30). Всички билети вече са разпродадени. „Това е събитие за българската сцена“, коментира Асенов и добави, че се надява това да покаже, че танцовото изкуство има потенциал в България и българските институции да осъзнаят, че това е изкуство с бъдеще.

Димитрис Папайоану е автор на някои грандиозни спектакли, като церемония, част от Олимпийските игри в Атина през 2004 година. "Това са професионални ангажименти – поканиха ме и ми платиха, за да режисирам спектакъла", каза той и ги разграничи от артистичните творби, в които има истински идеи, които иска да предаде. Опитвам се да вмъквам част от тези идеи и в "професионалните" спекткали за широка публика, коментира гръцкият режисьор, да слагам изненади, като "великденски яйца" (easter eggs), но те остават разбрани само от по-запознатите, добави Папайоану.

На 28 септември, веднага след спектакъла в Дом на културата “Борис Христов”, Папайоану ще получи лично от министъра на културата Боил Банов присъдения му почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота за постиженията му в областта на културата.

Димитрис Папайоану е роден в Атина през 1964 година. Ученик е на легендарния гръцки художник Янис Царухис. Завършва Училището за изящни изкуства в Атина. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, преди да стигне върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление. Хореографът, известен с впечатляващите церемонии на Олимпийските игри в Атина през 2004-та и Европейските игри в Баку през 2015-та, е и първият автор на нов спектакъл за театъра на легендата Пина Бауш във Вутерпал. Папайоану вижда сцената през перспективата на художник, телата – като инструмент за предаване на послание, а безкомпромисната му естетика е вдъхновена от древногръцката скулптура и някои от най-известните символи, митове и произведения в историята на изкуството.

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ” идва за първи път в България преди британската, американската и австралийската си премиери. Пловдив се нарежда в календара на световноизвестния гръцки артист преди Дрезден, Антверпен, Монреал и Биеналето на танца в Лион.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. Основни партньори са Пътища Пловдив, Programista, M + W Media Networks, Resalta, Black Peak Capital, Dress You, Елвеко и Булпрос. Технологичен партньор е Виваком.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина