Актуално

АНТРАКТ – или живот зад сцената

"Театърът не ти е като живота. Не може две роли едновременно."

Паулина Гегова

Ако трябва да се потърси най-подходящата дума за постановката "Антракт(Неприлично заглавие)" на Пловдивския драматичен театър, то тя е Емоция! Емоция за онези, които могат да я оценят. Казвам за онези, които могат да я оценят, защото пиесата е тясно свързана с живота на актьора. Онзи скрития, задкулисния, който никой зрител не вижда. За който може само да предполага, но дори не се докосва до истинската му същност. Защото всички виждат само блясъка, красивите костюми, които всъщност са стари и износени, и професионалният грим, който всъщност крие бръчките на умората, лишенията и нищетата. 

Антрактът са онези петнадесет минути, в които публиката има време да си почине, да изпуши по цигара и да грабне глътка свеж въздух, но зад декора и реквизита, артистът не почива. Той събира нови сили, нова доза заряд, в опит да се отърси от света, който го очаква след като напусне театъра. Постановката на Александър Мардан е крайно реалистична, макар и не изпълнена с кой знае колко грандиозна философия. Но е откровена и отрезвяваща. 

Историята се развива в провинциална Русия, в един малък, едвам крепящ се на пантите театър, който се бори за оцеляване. Който поставя само утвърдени класики, но има нужда от нещо ново и живо. Нещо раздвижено и може би…неприлично. Новото идва в образа на един спомен, един фантом от миналото. Носейки бъдещето обаче, той събужда и забравени страхове, неволи и съмнения. Поражда сълзи и нови маски. Петте главни персонажа са петте щатни актриси в театъра, които се обгръщат от "отчаяние и надежда" едновременно. Сблъскват се няколко поколения с различните си прояви, манталитет и мечти. А някъде там един директор, мъчещ се да крепи всичко, преди да е рухнало напълно…

Целия текст можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина