КриминалеМненияНовиниПод ножа

В Пловдив жертви на трафик са станали 17 жени и едно непълнолетно момче за последната година

Над 10 000 души са жертвите по света годишно, 65 на 100 от тях са жители на Европейския съюз

Това стана ясно на национална среща в Пловдив, на която се обсъждат мерки срещу трафика на хора

Между 10 и 11 хиляди са регистрираните жертви на трафика на хора всяка година, като 65 % от тях са граждани на Европейския съюз. Данните обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова при откриването на национална среща в Пловдив. Тя съобщи още, че данните на Европейската комисия сочат, че 67 на сто от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация, следвани от жертвите на трудова експлоатация – 21 %, а през последните месеци се наблюдава тенденция за увеличаване на трафика на хора с цел просия в това число и от България.

Заместник-кметът Златин Велев, който е и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, подчерта, че Община Пловдив е съпричастна с проблема. Доказателство за това е активната работа на Местната комисия, информационните кампании, които се провеждат, сътрудничеството с правителствени и неправителствени организации за противодействие на трафика на хора. Велев припомни, че само преди броени дни стотици пловдивчани се включиха в глобалната инициатива „Поход за свободата“, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври.

„Целта ни е да алармираме обществото, че този вид модерно робство съществува и днес, че гражданите трябва да се информират по темата, защото това е един от основните методи за адекватна превенция“, подчерта той.

От своя страна секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова съобщи, че за последната година в Пловдив жертви на трафик са станали 17 жени и едно непълнолетно момче.

Данни сочат, че в България за първото шестмесечие на 2018 г. има 339 пострадали лица, като са образувани 230 досъдебни производства в това число са сексуална и трудова експлоатация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина