ГрадътЗабравеният градКултура

Лекция в Историческия музей: Ако Пловдив беше останал столица?

Преподавателят по стопанска история доц. Пенчо Пенчев ще разкаже дали двете Българии са се конкурирали или допълвали

По-добре ли се е справяла Източна Румелия без Княжеството?

Пропуснахме ли шанс за едно по-добро развитие със съществуването на Източна Румелия? Тази провокативна теза ще развие преподавателят по стопанска история от УНСС на доц. Пенчо Пенчев на лекция в Историческия музей. Избраната зала е съвсем тематична, тъй като днешната сграда е строена за „парламент“ на Източна Румелия – макар и в крайна сметка да не изпълнява никога тази роля. Днес тя носи името „Съединение“ – на името на акта, събрал двете Българии.

След разпокъсването на българските земи на Берлинския конгрес, голяма част от българите остават извън Княжеството. Някои остават в Османската империя, а други – в територията с по-специален статут – Източна Румелия, която макар и също под османска юрисдикция, има по-собствено, българско съществуване.

Дали двете Българии – Княжеството и Източна Румелия са се конкурирали, или едновременното им съществуване не е било от взаимна полза и те са се допълвали? По-добре ли се е справяла територията със столица Пловдив без Княжеството?

Тези въпроси ще разисква доц. Пенчев в зала „Съединение“  на 28 март от 19 часа. Лекцията е със свободен вход. Събитието се организира от ЕКИП и Българско либертарианско общество.

Подробности – в събитието във Фейсбук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина