Подтепето

евала

24 Мар, 2017

Община Пловдив с кампании за Международния ден за защита на безстопанствените животни

Правят подаръци на изрядни стопани с регистрирани домашни любимци

Първия ден на месец април Община Пловдив е предвидила за начало на две кампании, посветени на Международния ден за защита на безстопанствените животни – 4-ти април. Първата е „Регистрирай куче и спечели награда”. Тя ще се проведе за трета поредна година. Насочена е към собствениците на домашни кучета, които стриктно спазват законовите разпоредби и надлежно декларират притежаването на домашното си куче. Целта на кампанията е да стимулира активността на собствениците на кучета в това им задължение.

Предвидено е 12 изрядни притежатели на кучета, да получат пакет подаръци за своя любимец с разнообразни аксесоари и груминг услуги, ако до 30-ти ноември 2017 г. регистрират своето домашно куче в районната администрация по местоживеене.

В ...

» повече
19 Мар, 2017

Пловдивска лента грабна наградата за Най-добър балкански филм

Стефан Денолюбов в кадри от филма "Слава", където изпълнява ролята на кантонера

"Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов взе и приза на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс

Голямата награда на "София филм фест" "София - град на киното" спечели лентата "Безбог"

Таня Грозданова

Голямата награда на "София филм фест" "София - град на киното" спечели лентата "Безбог" на Ралица Петрова. Росица Вълканова е продуцент от българска страна на филма, който е копродукция с Дания и Франция. Наградата включва и парична премия от 7000 евро. "Безбог" е отличен също за най-добър български игрален филм. 

"Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов взе наградата за най-добър балкански филм и наградата на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс. 

„Слава“ е разказ за кантонера, който намери милиони при обход на района си, предаде ги ...

» повече
16 Мар, 2017

Райънеър пусна в продажба билети за новите дестинации от Летище Пловдив

Става дума за маршрутите Пловдив - Милано (л-ще Бергамо) и Пловдив - Брюксел (л-ще Шарлероа)

Фондът за развитие на Летище Пловдив има удоволствието да съобщи, че  авиокомпания „Райънеър” пусна в продажба билети от зимното разписание за 2017 г. по новообявените маршрути Пловдив- Милано (Бергамо) и Пловдив-Брюксел (Шарлероа).

Новооткритите дестинации, които ще бъдат обслужвани от нискотарифния превозвач с по два полета седмично, са в резултат на упоритата съвместна работа на Фонда за развитие на Летище Пловдив и „Летище Пловдив“ ЕАД и правилния маркетингов подход към партньорската авиокомпания през последните години.

Новите полети от и до двата европейски града съществено ще допринесат за увеличението на посещаемостта на чуждестранни туристи в региона, което ще популяризира град Пловдив и региона като атрактивна туристическа и културна дестинация ...

» повече
10 Мар, 2017

Бизнес Оскар 2017 грабна „Тракия икономическа зона“

Инвестициите в нея възлизат на 1.5 милиарда евро

Наградата Бизнес Оскар 2017 в категория за „Иновативен подход във връзката бизнес – образование“ получи „Тракия икономическа зона“. Отличието бе връчено снощи на специална церемония VIP Business Awards 2017, организирана за трета поредна година от VIP Communication в хотел Рамада Пловдив Тримонциум. Инж. Пламен Панчев пое статуетката от Владимир Петров, заместник-областен управител на област Пловдив.

Инвестициите в „Тракия икономическа зона“ достигнаха 1.5 милиарда евро, съобщи инж. Пламен Панчев. Съоснователят на най-мащабната българска индустриална зона и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“ коментира причините Пловдив да се превърне в крупен индустриален център. „Тракия икономическа зона представлява обединение на 6 индустриални зони, девет общини и два клъстера, създаде над 30 хиляди работни места ...

» повече
06 Мар, 2017

Най-интересното от насекомите в световен аспект е в Пловдив (СНИМКИ)

Огнян Тодоров показва най-рядката и скъпа пеперуда в колекцията

Изключително рядка пеперуда кацна в центъра на града

Най, най- на насекомите показва Природонаучният музей

Таня Кънева

Кметът Иван Тотев и директорът на Природонаучния музей д-р. Огнян Тодоров откриха днес преди обяд нова експозиция в реновираните зали на музея. Тя съдържа изключително редки екземпляри на насекоми от цял свят. Посетителите имат възможност да се насладят отблизо на екзотичната красота на най-големите пеперуди, бръмбари, хлебарки и други, населяващи земното кълбо.

„Това е нещо уникално не само за Пловдив и България , но и за много природонаучни музеи. Условно изложените екземпляри са разделени на две части: твърдокрили-бръмбари и пеперуди. От дясно са най-характерните представители за нашата страна. Останалата част съдържа близо 140 вида в категорията „най, най-“ големи, красиви, ценни,“ разказа развълнувано д-р ...

» повече
01 Мар, 2017

Мият Главната и Капана всяка седмица

Към водата се добавя и ароматен шампоан

С първия ден на март започна и миенето на улиците под тепетата, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Тази година първокласните улици ще се мият пет дни в седмицата, второкласните – три пъти, а улиците трета категория – веднъж седмично. Всяка седмица ще се мият също Главната улица и квартал „Капана“, уточни Стоянов. В продължение на месец ще се мие на маркуч, за да се почисти пътната настилка максимално добре. За по-добра ефективност и свежест във всяка от 12-те цистерни към водата ще се добавят и по 5 л ароматен шампоан.

» повече
27 Фев, 2017

Доброволци изчистиха Гарнизонната фурна

Първото арт събитие след почистването ще се проведе утре

Паулина Гегова

Дебатът за Гарнизонната фурна се разраства все повече под тепетата, защото много голяма част от народа иска тя да се превърне в сграда за съвременно изкуство. И докато Общината ще задържи събарянето й, макар и с притеснението, че и стотици хиляди няма да стигнат за реставрацията й, група доброволци се захвана и изчисти пространството.

Инициативата е по идея на куратора Емил Миразичев. Вчера Павел Начев, Ненко Манолов, Иван Марков, Пламена Георгиева, Атанас Манолов, Джоел Нуру, Христо Начев и други, запретнаха ръкави и изчистиха района на фурната, включително и двора.

Всичко това е, за да се покаже, че има ли желание, има и начин, а първото събитие след гражданския „ремонт ...

» повече
26 Фев, 2017

Карлайн Гилби: Българските винопроизводители успешно работят с местните сортове

Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд и Рубин са атрактивни за международните пазари, смята световният експерт 

Уникален е форматът на „Винария“, защото малките и големите винопроизводители са поставени при равни условия на изложението. В една прекрасна и уютна обстановка са събрани изби от страната и чужбина и може да се добие представа за производството, за различните сортове, които предлагат избите. Това сподели един от световните експерти Карлайн Гилби, която наблюдава развитието на родното винопроизводство от 20 години. Според нея този вариант дава възможност посетителите да се впечатляват не толкова от дизайна на щандовете, колкото от продукта вино и неговото качество. В същото време в палатата гостите на изложението могат да посетят гурме зоната, да отдъхнат в приятна,  приятелска и уютна обстановка ...

» повече
23 Фев, 2017

Обезопасяват Градската градина на Пловдив

Свалиха светлинните глобуси от дървото срещу администрацията на „Централен“

Отстраняват се опасни клони и изгнили дървета в парка

Две вишки, камион, камион натоварен с нарязани стволове, дробилка и бригада на ОП „Градини и паркове“ видя тази сутрин репортер на Под тепето в най-стария парк на Пловдив. Светлинните глобуси, които бяха поставени на дървото пред кметството на район „Централен“ като коледна украса от бившата кметица Райна Петрова, са свалени на земята. Припомняме, че те не светят от години.

Извършва се санитарна сеч в рамките на текущата поддръжка на парка, обясниха от общинското предприятия. През зимата в Дондуковата градина са отстранявани само най-опасните клони, сега във връзка със затопляне на времето се очаква хората да прекарват повече време на открито, затова са ...

» повече
22 Фев, 2017

Две дами от бизнес средите повеждат „Воля“ на Марешки към Парламента

Както Под тепето съобщи още в края на януари, към 44-тото Народно събрание, като кандидати за депутати от партия „Воля“, гледат предимно представителки на нежния пол. В листата на политическата формация на Веселин Марешки в Пловдив от 11 кандидати 5 са от нежния пол, а в областта са общо 7 дами. Сред тях са и съпругите на двама известни бизнесмени под тепетата. След обявяване и регистрация на листитe информацията е официално потвърдена.   

Водач на листата на партията на Веселин Марешки в 16 МИР е Нина Миткова, която е съпруга на пловдивския бизнесмен Максим Митков. Самата Миткова е бизнесдама с дълъг опит, тя върти фирмата за производство и дистрибуция на детски колички и принадлежности за най-малките.   

За 17 МИР листата оглавява ...

» повече