Подтепето

евала

23 Фев, 2017

Обезопасяват Градската градина на Пловдив

Свалиха светлинните глобуси от дървото срещу администрацията на „Централен“

Отстраняват се опасни клони и изгнили дървета в парка

Две вишки, камион, камион натоварен с нарязани стволове, дробилка и бригада на ОП „Градини и паркове“ видя тази сутрин репортер на Под тепето в най-стария парк на Пловдив. Светлинните глобуси, които бяха поставени на дървото пред кметството на район „Централен“ като коледна украса от бившата кметица Райна Петрова, са свалени на земята. Припомняме, че те не светят от години.

Извършва се санитарна сеч в рамките на текущата поддръжка на парка, обясниха от общинското предприятия. През зимата в Дондуковата градина са отстранявани само най-опасните клони, сега във връзка със затопляне на времето се очаква хората да прекарват повече време на открито, затова са ...

» повече
22 Фев, 2017

Две дами от бизнес средите повеждат „Воля“ на Марешки към Парламента

Както Под тепето съобщи още в края на януари, към 44-тото Народно събрание, като кандидати за депутати от партия „Воля“, гледат предимно представителки на нежния пол. В листата на политическата формация на Веселин Марешки в Пловдив от 11 кандидати 5 са от нежния пол, а в областта са общо 7 дами. Сред тях са и съпругите на двама известни бизнесмени под тепетата. След обявяване и регистрация на листитe информацията е официално потвърдена.   

Водач на листата на партията на Веселин Марешки в 16 МИР е Нина Миткова, която е съпруга на пловдивския бизнесмен Максим Митков. Самата Миткова е бизнесдама с дълъг опит, тя върти фирмата за производство и дистрибуция на детски колички и принадлежности за най-малките.   

За 17 МИР листата оглавява ...

» повече
20 Фев, 2017

Църквата влезе в социалната мрежа с летящ старт

Светият синод популяризира БПЦ във Facebook, първата новина е наказанието на провинилия се чрез мрежата монах Филарет

Отзивите са положителни, за 2 дни – над 1200 лайка и 21 оценки с 5 звезди

От няколко дни в социалната мрежа Facebook се появи страница с името „Българска православна църква - Българска патриаршия“. Според официално съобщение на едноименната страница в Интернет тя съществува от 18 февруари. Там в раздел новини пише: „От днес Св. Синод на БПЦ-БП има своя официална страница във Facebook.“ Ето текста на цялото съобщение: „Виждайки необходимостта от подаването на актуална и навременна информация, както и от създаването на по-лесна комуникация със своите чада, медиите и обществеността, Св. Синод на БПЦ-БП реши да се създаде официална страница на Българската православна църква ...

» повече
20 Фев, 2017

Ремонтират парка на „19-ти век“

След като бъде оправена, зелената площ ще се поддържа от собственика на заведението

Паулина Гегова

Започна обновяване на парка на „Шести септември“ и бул. „Руски“, познат повече с локацията си зад заведение „19-ти век“.

Санитарната сеч започна още в петък, а днес продължава с пълна сила. Премахват се само дървета, които са болни от тумор или са изгнили. Ако те се оставят, ще заразят и съседните, затова отсичането им е единственото решение.

След като дърветата се почистят, следва озеленяване на градинката и поставяне на нови пейки, а алеите ще се ремонтират. В плана е включена и идеята да се възстанови фонтана, съвместно с ресторантьора, познат на пловдивското общество като Джони.

Инициативата е на район „Централен“. След пълното обновяване, собственикът на ...

» повече
15 Фев, 2017

Добрият пример: Различното пловдивско училище

Родители и приятели на училището вложиха личен труд и усилия, за да помогнат за ремонта на "новата" сграда на ОУ „Алеко Константинов”

Предстои изграждането на първата сертифицирана площадка за безопасност на движението

Проектът "Аз обичам моето училище" не само украси школото и вдъхна живот на класните стаи, но спомогна за по-бързо и ефективно усвояване на учебния материал

Стефка Георгиева

С над 110-годишна история, основно училище „Алеко Костантинов“ не спира не само да се разраства, но и да осигурява възможно най-добрите условия за обучение на своите деца. Както ви съобщихме през миналата седмица, пловдивското школо стана част от инициативата на LightSource Charity, които подпомагат различни инициативи, като една от тях е подобряване на учебната среда за българските деца. По този повод ...

» повече
13 Фев, 2017

Учени в Пловдив създадоха умен град

Първият български модел на “умен град”  е дело на научни работници от филиала на Техническия университет под тепетата

Професор Гриша Спасов - декан на факултета по електроника и автоматика е “двигател” на проект “Умен град”. Ние създаваме изкуствен интелект за всеки умен град, а не само на Пловдив - казва той. Защото системата “Умен град” може да автоматизира живота и да повиши стандарта не само на градове с размера на Пловдив, но също така на по-големи и по-малки населени места. Разработването на идеята “Умен град” започва от четирима доктори в областта на техническите науки - доайенът проф. Гриша Спасов, доц. Николай Каканаков, гл.ас. Митко Шопов, гл. ас. Борис Рилов. Дотук групата е защитила и разработила 3 проекта, финансирани от националния фонд “Наука ...

» повече
26 Ян, 2017

Изринаха преспите пред велик държавник на пъпа на Пловдив

7 мъже, въоръжени с гребла и един надзирател изровиха пътя до Стефан Стамболов

Откриха и „копчетата”, изчезнали преди седмици под преспите

Ударна бригада на общинското предприятие „Градини и паркове” изрови от преспите паметника на Стефан Стамболов на едноименния площад в сърцето на Пловдив. Седем мъже енергично пробиха път до заринатия от седмици монумент, видя репортер на Под тепето. По време на акцията зорко ги наблюдаваше жена, явно шеф на бригадата.

 

На 20 метра встрани възрастна дама, играеща го кибик, подпряна на кош за боклук, упражняваше граждански контрол. Докато греблата се въртяха енергично, отдолу подобно на археология, се откриха любимите на пловдивчани „копчета”.

„Я, копчетата се появиха! Бях забравила, че са тук,” възкликна преминаваща гражданка.

Явно приближаващата годишнина от рождението на ...

» повече
11 Ян, 2017

Интелигентни роботи създават в Техническия университет - филиал Пловдив

Човек и робот ще работят един до друг и ще споделят работните си места

През 2017 година екип от преподаватели в Техническия университет - филиал Пловдив разработва интелигентни роботи. Характерно за тези нови машини е, че ще могат да вземат решение, обработвайки информация за заобикалящата среда, получена от собствените им сензори, съобщиха от висшето учебно заведение. Роботите ще имат поведение, съобразено с променящата се околна среда. “Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, които досега се изпълнявани от хората.” - каза професор Андон Топалов от катедра “Системи за управление” в Техническия университет - филиал Пловдив.

Още отсега учените от ...

» повече
10 Ян, 2017

13-годишен чисти сняг и лед през ваканцията в Пловдив

Докато съучениците му спят, Митко е от 7 часа на улицата с баща си

Дървената ваканция може да калява

На двата тротоара на „ул. „Софроний Врачански“ - пресечка на Малката главна, на която се намира администрацията на Община Родопи, чистят Митко и баща му. Всеки е въоръжен с лопата и след като изринат пресния сняг, разбиват леда отдолу и почистват.   

Бащата на Митко твърди, че момчето е на 13 години и вместо да стои на топло през дървената ваканция е навън „да изкара некой лев.”

На въпроса за тарифата възрастният мъж отвръща, че малкия ще дойде да огледа и ще се разберете. Накрая отсича „Не е много.” 

» повече
05 Ян, 2017

Поставят скоби на нарушителите в Синя зона с електромобил

Еко екип „закопчава” в центъра на Пловдив         

ОП „Паркиране и репатриране“ с нова стъпка към намаляване на вредните газове

Тихо и без допълнителни въглеродни емисии с чисто нов електромобил служителите на общинско предприятие „Паркиране и репатриране” от днес поставят скоби на нарушителите в Синя зона, похвалиха се от Община Пловдив.   

Модерната придобивка, която се явява вторият за сега специализиран автомобил на „въоръжение” в администрацията на града, е  предоставена на екипа, който поставя и демонтира скоби на неправилно паркираните коли.  

„Електромобилът  е изключително екологичен, с нулеви емисии на въглероден диоксид и всякакви други вредни газове и вещества. Особено подходящ е за работата на „Паркиране и репатриране“, тъй като служителите на предприятието са в непрестанно движение предимно в центъра на града“, коментира ...

» повече