Подтепето

евала

24 Сеп, 2018

Пловдивчанин слезе от S-класа, за да преведе инвалид през пешеходна пътека

Ето пример как в Пловдив млад и заможен човек има морални ценности

В почивния 24-ти ден на септември, на оживено кръстовище в Пловдив, млад мъж показа на многото си чалгализирани набори, че може да притежаваш скъпо возило и да бъдеш Човек. На чудото в трафика на града се натъкнал кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, на връщане от откриването на Есенния панаир.

Той останал впечатлен как от големия автомобил  Мерцедес S-класа с регистрационен № РВ 6889**, спрял на червен светофар на кръстовището на булевард „България“ до хотел "Санкт Петербург", излязъл мъж на видима възраст около 30-те и превел възрастен човек в инвалидна количка, който трябвало да пресече.

„Ето пример за млад и заможен човек с морални ценности,“ коментира Стаменов.

Екипът на ...

» повече
20 Сеп, 2018

Полицията гони пушач на Главната, изхвърлил фас на земята

снимката е илюстратвна/архив podtepeto

Шестима нарушители са заловени само за час

Глобите са по 50 лева

При инспекция в централната градска зона екип на ОП „Чистота“ издаде само за няколко часа вчера следобед шест фиша за изхвърлени фасове извън кошчетата за отпадъци. Това съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Двама души са глобени на Главната, а други четирима – в градинката до Римския стадион. Гражданите са санкционирани за нарушение на общинската наредба за опазване на обществения ред, чл. 13, ал. 2, за изхвърляне на угарки от цигари на нерегламентирани места. Предвидените глоби са от 10 до 50 лв. Единият от нарушителите се е опитал да избяга, но е бил спрян от полицейски служител.

От началото на седмицата по наредбата за управление на отпадъците на ...

» повече
14 Сеп, 2018

Мащабна инициатива събра доброволци в общинския приют в Пловдив

Ден на доброволчеството се проведе в приюта за в рамките на кампанията на Община Пловдив  „Месец в помощ на животните и хората, които ги обичат“. 

Своето време, труд, много любов, подаръци за животните и още повече настроение, дари екипа на Royal Canin – България за бездомните кучета в общинския приют.

Само за няколко часа приютът на 4-ти километър се сдоби с розово боядисано бебешко отделение за малките кученца, с новозасадени райграс и дръвчета пред „детския кът“, красиво ремонтирани дървени къщички за по-старите кучета, пребоядисана беседка за посетителите, табло за снимки и обяви. Остана достатъчно време и за игри с животните.

Приютът и обитателите му ще получат и още подаръци – храна за новородени кученца и ограждение за безопасни и спокойни игри за ...

» повече
12 Сеп, 2018

Първи клас по Монтесори през новата учебна година в Западен

19 деца ще се обучават в паралелката от 17 септември

Таня Грозданова

За пръв път в общинско училище ще има първи клас, който ще се обучава по системата Монтесори. Паралелката се открива през новата учебна 2018/2019-а година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, съобщи в интервю* пред Под тепето зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов.

На 17 септември – първия учебен ден , 19 първолаци ще прекрачат прага на школото в Западен. Това са основно деца, които са били в детски градини, въвели системата на Мария Монтесори.  

Учителите Мирела Черняева, Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са квалифицирани Монтесори преподаватели за предучилищна и ...

» повече
28 Авг, 2018

Облачни платформи в 42 училища в Пловдив

Общината създаде нов сайт и насоки за внедряването им

Образователният проект на Община Пловдив за внедряване на облачни платформи в училища, който в момента включва 42 учебни заведения, вече има свой уебсайт. Той съдържа информация за практическите стъпки, които предприема едно училище, за да започне процеса по внедряване на облачна платформа. Изработен е пакет от полезни насоки за процеса на въвеждане на административния и учителски състав в работата с “облака”, както и за някои инструменти от класната стая на “облачния” учител. Това включва и професионалната социална мрежа - Google Educators Group (GEG) Пловдив - една от първите в България общности за технологична взаимопомощ на учители.

Пловдивски училища вече експериментират с виртуална и добавена реалност, персонални устройства за учениците и нови модели на ...

» повече
21 Авг, 2018

Лекарят на премиера носи на ръце журналистка, на която й прилоша (СНИМКИ)

Има Служители и служители

Таня Грозданова

Минути след като уволненият днес Любомир Методиев посягаше в събота на журналист от Пловдив, лекарят на премиера носеше на ръце припаднала репортерка надолу по тепето. Става дума за две съвсем отделни ситуации, които се случиха паралелно зад гърба на премиера Бойко Борисов на върха на Малтепе край пловдивското село Маноле.    

С възхитата по изключителното археологическо откритие на предполагаемата най-висока в Европа императорска римска гробница и суматохата около инцидента с ударен колега от служителя на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев почти  всички, които бяха на място пропуснаха да отбележат едно друго чисто човешко отношение.

Млада стажантка в местна медия колабира от жегата на тепето и се свлече за секунди до изненаданите си колеги. Веднага към ...

» повече
21 Авг, 2018

Кметът на тракийци обикаля блоковете

Обсъжда с хората благоустрояването около домовете им

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров проведе среща с представителите на етажната собственост на блок 243 в района. Поводът е стартирането на дейности за облагородяване на пространството пред блока. Предстои там да бъдат изградени нови места за паркиране. По инициатива на Костадин Димитров от пет години се наложи практиката преди започването на ремонти да се чуе мнението на жителите.

Вече са готови паркоместата пред блок 256, съобщиха от районната администрация. За улеснение на гражданите там са изградени 20 нови места за автомобили.

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров уточни, че капиталовата програма на района се изпълнява с бързи темпове. В момента се работи активно в зона А-12.

» повече
20 Авг, 2018

Малките радости на Кючук Париж: Улица с детска градина получи тротоар за пръв път

Готов е новият тротоар по продължението на ул. "Петър Васков" край детска градина "Зорница" в пловдивския район "Южен", съобщи кметът на района Борислав Инчев. Настилката се полага по желание на родители и жители на квартала и включва цялостно изграждане на тротоар от ул. „Михалаки Георгиев“ до входа на градината, какъвто досега никога не е имало. За по-голяма безопасност на децата и за улеснение на придвижването по тротоара са монтирани и 50 антипаркинг колчета, каквато е нашата практика в "Южен", обясни Инчев.

На същото място, но в още по-голям радиус, за първи път се монтира и улично осветление.

Антипаркинг колчета бяха поставени и до още 2 детски градини в "Южен" - „Валентина“  и „Светлина“. Сега на тези места вече може деца и ...

» повече
08 Авг, 2018

България за първи път в топ 10 на Spirits Selection

 

Участваме с рекорден брой спиртни напитки, като 20 от тях са от Тракийската низина

Рекорден брой напитки от България ще се съревновават тази година за медал в международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Пловдив от 20-ти до 25-ти август. За първи път страната ни е сред 10-те държави в света с най-много мостри за участие в конкурса. България е на 7-мо място. След нас са Испания, Белгия и Великобритания, а пред нас –  традиционни производители и „отличници“ по брой мостри в Spirits Selection, като Франция, Китай, Италия, Тайланд, Бразилия и Мексико. 

„Участието на България в Spirits Selection ще увеличи доверието в българските напитки и ще подпомогне продажбите на нови пазари,“ коментира Меглена Михова ...

» повече
07 Авг, 2018

Малките чудеса в Кючук Париж: За пръв път детска градина Зорница получава тротоар

В кварталната уличка за пръв път се монтира и улично осветление

Нов тротоар се изгражда по продължението на ул. "Петър Васков" край детска градина "Зорница" в пловдивския район "Южен", съобщи кметът на района Борислав Инчев. Настилката ще бъде готова до дни и се полага по желание на родители и жители на квартала.

Досега на мястото тротоар никога не е имало. За по-голяма безопасност на децата и за улеснение на придвижването по тротоара, той ще бъде обезопасен с антипаркинг колчета, каквато е нашата практика в "Южен", обясни Инчев.

На същото място в още по-голям радиус за първи път се монтира и улично осветление, подчерта районният кмет.

» повече