Подтепето

евала

28 Апр, 2017

Столипиново отбеляза патронния празник на ОУ „Пенчо Славейков” (СНИМКИ)

 

За 51-годишнината от основаването на училището децата изнесоха празничен концерт

С тържествен концерт вчера, 27 април, своя патронен празник отбеляза ОУ „Пенчо Славейков”. Навършиха се 51 години от основаването на училището, това уточни директорът Екатерина Делинова.

Програмата беше изпъстрена с разнообразни изпълнения, част от които бяха рецитали, танци, песни, съчетание на мажоретния състав. Г-жа Делинова награди с грамоти всички изявили се ученици.

Специално за патронния празник бяха организирани състезания по различни учебни предмети. Отборът по футбол спечели трето място на Турнир за купата на Кока кола. Учениците, участвали в проект Народните будители и аз, които бяха удостоени с почетно второ място на Общински кръг, също бяха наградени и аплодирани.

Повечето от изпълнителите в концертната програма са от групи за извънкласни ...

» повече
26 Апр, 2017

Енергото подари класна стая на открито на начално училище в Пловдив

Учениците от НУ „Христо Ботев“ спечелиха подаръка в спечелен конкурс по програма на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“

EVN България награди НУ „Христо Ботев“ в гр. Пловдив с „Класна стая на открито“. Наградата, спечелена от учениците от IV Г кл. на училището като победители в конкурса на EVN България от учебната 2015/16 година, е за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град“. Макетът представи идеите на учениците за екологичен град, в който потреблението на енергия е енергийно ефективно, разумно и екологично. Конкурсът е част от дългосрочната инициатива на дружеството „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология.“ С първото място учениците от НУ „Христо Ботев“ получиха и ...

» повече
25 Апр, 2017

Научен център върху 25 дка изниква в Тракия (СНИМКИ)

PlantaSYST е избран във втората, финална фаза на програмата „Тийминг“ на „Хоризонт 2020“ и е еинственият одобрен български проект

Финансирането по програмата е в размер на 15 мил. евро

Висококвалифициран екип от над 50 млади учени ще се занимава с разработване на подобрени сортове

Координаторът на проекта доц. д-р Цанко Гечев

Таня Грозданова

Градът под тепетата се превръща не само в балканска, а и европейска столица на аграрната наука с изграждането на Център за растителна биология и биотехнология, стана ясно днес. Финасирането е в размер на 15 млн. евро и е по единствения български проект, одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия.  PlantaSYST е проект, избран от общо 170 кандидатури на европейски консорциуми, които са се включили в първата конкурсна сесия по програмата ...

» повече
10 Апр, 2017

Добрата новина: EVN няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив

Това не важи за парното, което ще се плаща по новата цена от 98,03 лв. с ДДС за един мегаватчас

Всички 1200 абонатни станции са били отчетени преди увеличението

Очакват се по две фактури през месец май

Таня Кънева

Въпреки увеличението в цената на топлинната енергия, EVN Топлофикация няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив, това се казва в официално съобщение на дружеството, след публикацията на Под тепето от тази сутрин, че пловдивчани вече плащат с 22 на 100 по-скъпа топла вода и парно.

Във въпросното прессъобщение се дават отговори на поставените в статията въпроси: „колко вече струва топлинната енергията за ползвателите от Пловдив“ и „ дали е в сила промоцията за топла вода ...

» повече
29 Мар, 2017

Американци садиха дървета в парк Лаута

А нашенци откраднаха колчетата на новите насаждения по бул. „Васил Априлов“

Баскетболният отбор на „Академик Бултекс 99“, в чийто редици има трима американци, един черногорец и двама с двойно гражданство, се включи в новото залесяване в парк „Лаута“. Любимците на пловдивската баскетболна публика показаха екипна работа с лопатите, но през цялото време черпеха опит от шампионките от волейболната „Марица“. Жените се включват за четвърти път в такава акция и определено по-бързо въртяха лопатите и греблата. От друга страна, баскетболистите признаха, че им е по-лесно да садят дървета, отколкото да играят на игрището.  

Мястото на залесяването е до блок 258 в район „Тракия“, в акцията освен пловдивските спортисти се включиха още кметът на Пловдив Иван Тотев и районните кметове.

Припомняме, че ...

» повече
24 Мар, 2017

Община Пловдив с кампании за Международния ден за защита на безстопанствените животни

Правят подаръци на изрядни стопани с регистрирани домашни любимци

Първия ден на месец април Община Пловдив е предвидила за начало на две кампании, посветени на Международния ден за защита на безстопанствените животни – 4-ти април. Първата е „Регистрирай куче и спечели награда”. Тя ще се проведе за трета поредна година. Насочена е към собствениците на домашни кучета, които стриктно спазват законовите разпоредби и надлежно декларират притежаването на домашното си куче. Целта на кампанията е да стимулира активността на собствениците на кучета в това им задължение.

Предвидено е 12 изрядни притежатели на кучета, да получат пакет подаръци за своя любимец с разнообразни аксесоари и груминг услуги, ако до 30-ти ноември 2017 г. регистрират своето домашно куче в районната администрация по местоживеене.

В ...

» повече
19 Мар, 2017

Пловдивска лента грабна наградата за Най-добър балкански филм

Стефан Денолюбов в кадри от филма "Слава", където изпълнява ролята на кантонера

"Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов взе и приза на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс

Голямата награда на "София филм фест" "София - град на киното" спечели лентата "Безбог"

Таня Грозданова

Голямата награда на "София филм фест" "София - град на киното" спечели лентата "Безбог" на Ралица Петрова. Росица Вълканова е продуцент от българска страна на филма, който е копродукция с Дания и Франция. Наградата включва и парична премия от 7000 евро. "Безбог" е отличен също за най-добър български игрален филм. 

"Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов взе наградата за най-добър балкански филм и наградата на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс. 

„Слава“ е разказ за кантонера, който намери милиони при обход на района си, предаде ги ...

» повече
16 Мар, 2017

Райънеър пусна в продажба билети за новите дестинации от Летище Пловдив

Става дума за маршрутите Пловдив - Милано (л-ще Бергамо) и Пловдив - Брюксел (л-ще Шарлероа)

Фондът за развитие на Летище Пловдив има удоволствието да съобщи, че  авиокомпания „Райънеър” пусна в продажба билети от зимното разписание за 2017 г. по новообявените маршрути Пловдив- Милано (Бергамо) и Пловдив-Брюксел (Шарлероа).

Новооткритите дестинации, които ще бъдат обслужвани от нискотарифния превозвач с по два полета седмично, са в резултат на упоритата съвместна работа на Фонда за развитие на Летище Пловдив и „Летище Пловдив“ ЕАД и правилния маркетингов подход към партньорската авиокомпания през последните години.

Новите полети от и до двата европейски града съществено ще допринесат за увеличението на посещаемостта на чуждестранни туристи в региона, което ще популяризира град Пловдив и региона като атрактивна туристическа и културна дестинация ...

» повече
10 Мар, 2017

Бизнес Оскар 2017 грабна „Тракия икономическа зона“

Инвестициите в нея възлизат на 1.5 милиарда евро

Наградата Бизнес Оскар 2017 в категория за „Иновативен подход във връзката бизнес – образование“ получи „Тракия икономическа зона“. Отличието бе връчено снощи на специална церемония VIP Business Awards 2017, организирана за трета поредна година от VIP Communication в хотел Рамада Пловдив Тримонциум. Инж. Пламен Панчев пое статуетката от Владимир Петров, заместник-областен управител на област Пловдив.

Инвестициите в „Тракия икономическа зона“ достигнаха 1.5 милиарда евро, съобщи инж. Пламен Панчев. Съоснователят на най-мащабната българска индустриална зона и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“ коментира причините Пловдив да се превърне в крупен индустриален център. „Тракия икономическа зона представлява обединение на 6 индустриални зони, девет общини и два клъстера, създаде над 30 хиляди работни места ...

» повече
06 Мар, 2017

Най-интересното от насекомите в световен аспект е в Пловдив (СНИМКИ)

Огнян Тодоров показва най-рядката и скъпа пеперуда в колекцията

Изключително рядка пеперуда кацна в центъра на града

Най, най- на насекомите показва Природонаучният музей

Таня Кънева

Кметът Иван Тотев и директорът на Природонаучния музей д-р. Огнян Тодоров откриха днес преди обяд нова експозиция в реновираните зали на музея. Тя съдържа изключително редки екземпляри на насекоми от цял свят. Посетителите имат възможност да се насладят отблизо на екзотичната красота на най-големите пеперуди, бръмбари, хлебарки и други, населяващи земното кълбо.

„Това е нещо уникално не само за Пловдив и България , но и за много природонаучни музеи. Условно изложените екземпляри са разделени на две части: твърдокрили-бръмбари и пеперуди. От дясно са най-характерните представители за нашата страна. Останалата част съдържа близо 140 вида в категорията „най, най-“ големи, красиви, ценни,“ разказа развълнувано д-р ...

» повече