Подтепето

евала

11 Ян, 2017

Интелигентни роботи създават в Техническия университет - филиал Пловдив

Човек и робот ще работят един до друг и ще споделят работните си места

През 2017 година екип от преподаватели в Техническия университет - филиал Пловдив разработва интелигентни роботи. Характерно за тези нови машини е, че ще могат да вземат решение, обработвайки информация за заобикалящата среда, получена от собствените им сензори, съобщиха от висшето учебно заведение. Роботите ще имат поведение, съобразено с променящата се околна среда. “Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, които досега се изпълнявани от хората.” - каза професор Андон Топалов от катедра “Системи за управление” в Техническия университет - филиал Пловдив.

Още отсега учените от ...

» повече
10 Ян, 2017

13-годишен чисти сняг и лед през ваканцията в Пловдив

Докато съучениците му спят, Митко е от 7 часа на улицата с баща си

Дървената ваканция може да калява

На двата тротоара на „ул. „Софроний Врачански“ - пресечка на Малката главна, на която се намира администрацията на Община Родопи, чистят Митко и баща му. Всеки е въоръжен с лопата и след като изринат пресния сняг, разбиват леда отдолу и почистват.   

Бащата на Митко твърди, че момчето е на 13 години и вместо да стои на топло през дървената ваканция е навън „да изкара некой лев.”

На въпроса за тарифата възрастният мъж отвръща, че малкия ще дойде да огледа и ще се разберете. Накрая отсича „Не е много.” 

» повече
05 Ян, 2017

Поставят скоби на нарушителите в Синя зона с електромобил

Еко екип „закопчава” в центъра на Пловдив         

ОП „Паркиране и репатриране“ с нова стъпка към намаляване на вредните газове

Тихо и без допълнителни въглеродни емисии с чисто нов електромобил служителите на общинско предприятие „Паркиране и репатриране” от днес поставят скоби на нарушителите в Синя зона, похвалиха се от Община Пловдив.   

Модерната придобивка, която се явява вторият за сега специализиран автомобил на „въоръжение” в администрацията на града, е  предоставена на екипа, който поставя и демонтира скоби на неправилно паркираните коли.  

„Електромобилът  е изключително екологичен, с нулеви емисии на въглероден диоксид и всякакви други вредни газове и вещества. Особено подходящ е за работата на „Паркиране и репатриране“, тъй като служителите на предприятието са в непрестанно движение предимно в центъра на града“, коментира ...

» повече
21 Дек, 2016

Най-голямата пеперуда в света идва в Пловдив

Експонатът е препариран и струва 10 000 лева

Живи пеперуди ще пърхат около посетителите в новата зала „Тропик”

Уникални експонати от семейството на насекомите ще бъдат показани в Природонаучния музей в Пловдив. За да се сдобие с тях, музеят получава от общината 15 000 лева, като 10 хиляди от тях отиват за закупуването на препариран експонат от най-големия вид пеперуди в света. Тя се нарича Атакус атлас ще бъде изложена в уникална експозиция, състояща се от над 100 вида гигантски скакалци, бръмбари и водни кончета.

Освен гигантската пеперуда, музеят ще се сдобие и с един от най-големите бръмбари в света , който ще струва скромните 400 евро. И това няма да са единствените нововъведения в Природонаучния. Тя се нарича „Тропик” и ...

» повече
16 Дек, 2016

Мол Марково Тепе е търговска сграда на годината

Постройката спечели престижна награда за архитектура в националния конкурс "Сграда на годината"

За 15-та поредна година бяха раздадени наградите в конкурса "Сграда на годината". В надпреварата се включиха 69 сгради, разпределени в над 10 различни категории. Рекорден брой гости, над 500 водещи архитекти, проектанти, инвеститори, консултанти, представители на научните среди и на националната и местна власт, присъстваха на гала вечерята и връчването на наградите в Sofia Event Center.

Националният конкурс се провежда под патронажа на МРРБ, със съдействието на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор. При търговските сгради журито присъди наградата за Мол Марково Тепе в Пловдив.

Търговският и развлекателен център, който отвори врати в края на ноември, е с разгъната застроена площ от 55 хил. кв.м. и 20 500 ...

» повече
07 Дек, 2016

Национален доброволчески телефон подобрява социалния живот на пенсионери

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, стартира Телефон на доброволеца

Целта на специалната телефонна линия е да служи основно на хора без достъп до интернет, както и на възрастните хора и пенсионерите в активна възраст в България

Това, че човек е стигнал до пенсионна възраст, не означава, че не може да бъде социално активен. Тъй като за пенсионерите е трудно да си намерят работа или занимание от TimeHeroes.org предоставят възможност на възрастните хора да правят нещо полезно, което ще повдигне собствения им дух и ще ги накара да се чувстват значими. 

На 0700 80 082 всеки може да научи какви доброволчески инициативи се организират в региона му и как може да се включи в тях. Телефонът на ...

» повече
02 Дек, 2016

Пловдив стана „Лидер в туризма на Балканите 2016“

Община Пловдив, която все по-успешно се развива като водеща дестинация за културен, събитиен, винен и религиозен туризъм в страната, получи престижния приз „Лидер в туризма на Балканите“ по време на второто издание на наградите Balkan Awards for Tourism Industry 2016

Церемонията се състоя снощи в хотел Premier Best Western в София. Организатори на събитието са ВИП Комюникейшън, в партньорство с  Българо-румънска Търговско промишлена палата, Италианската Търговска камара, Българската Хотелиеро-ресторантьорска асоциация, Бизнес Клуб Лондон и други. От името на община Пловдив, наградата получи директора на Общинско предприятие „Туризъм“ - Виделина Гандева.

Град Пловдив бе номиниран и получи престижното отличие, не само защото е един от най-старите градове в Европа, който пази огромно културно и археологическо наследство - повече от 700 културно-исторически забележителности и ...

» повече
24 Ноев, 2016

Българският писател Георги Господинов отличен със световен литературен приз

Един български роман се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии днес.

В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия, заявява журито.

Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и ...

» повече
22 Ноев, 2016

Ивет Лалова ще се срещне с диабетни пациенти в Пловдив

Кампанията „Открито за диабета“ осигурявя безплатно измерване на кръвна захар за пловдивчани

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова ще се срещне с диабетни пациенти на 25 ноември в Пловдив. Инициативата е част от образователната кампания „Открито за диабета“, на която тя е лице от миналата година.

Кампанията се организира за пета поредна година от фармацевтична компания Sanofi България с подкрепата на Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и асоциация „Диабет Тип 2“. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването. 

Затова организаторите на кампанията са осигурили безплатно измерване на кръвна захар в Пловдив на 23, 24 и 25 ноември от 9 до 12 часа в две аптеки от веригата 36.6 с ...

» повече
17 Ноев, 2016

Дарителска кампания събра 5000 лв. за деца с лицеви аномалии

Събраните средства ще се вложат в лечение на децата

Близо 5000 лева за лечението на деца с лицеви аномалии бяха дарени по време на дарителската кампания на асоциация АЛА през ноември. Тя се осъществи благодарение на джаз певицата Мирослава Кацарова, която прегърна каузата. И така, още на Пловдив Джаз Фест за децата се събраха близо 800 лева от дарителска кутия. 

За да подпомогне лечението, Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители -  АЛА, организира търг и благотворителен концерт. Събитието се реализира отново благодарение на Мирослава Кацарова и музикантите Младен Младенов, Мирослав Турийски, известни художници и дарители. Асоциацията изказва дълбока благодарност на всички, които закупиха картини и предмети в името на това всяко дете, родено с малформация да бъде ...

» повече