Подтепето

евала

17 Авг, 2017

Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ даде сили на една майка да продължи да се грижи за детето си

За нелеката съдба на малкия Архангел разказва майка му Елица пред служител на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“. Споделила за здравословните проблеми на Архангел, които започват още от раждането му. Сърчицето му спира на няколко пъти, лекарите успяват да спасят живота му, но мозъкът на детенцето остава увреден. Често му е трудно да диша и не може да се справи без помощта на специален апарат.

Причината Елица да се обърне към Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Пловдив била, че въпреки усилията, които постоянно полага, майката все още се нуждаела от материална и емоционална подкрепа.

Ето какво разказва служител на центъра: „Срещнах Архангел, когато беше на годинка и 7 месеца, но развитието му отговаряше на 5-6 месечно ...

» повече
13 Авг, 2017

Канят наша дизайнерка на престижен моден форум в Италия

Поканата за модния форум в Милано дошла след представяне на модната къща във Варна

Пловдивската модна и дизайнерска къща „АрКе” е получила персонална покана за участие на престижния моден форум „Фешън Уийк” в Милано догодина. Приглашението дошло след отличното предстаявне на нашата бутикова фирма по време на традиционния „Фестивал на
модата“ във Варна, преди месец.  Точно на това фешън изложение колекциите на „АрКе” блеснаха с оригинални и семпли произведения, които не отстъпват на световните модни тенденции.

„Освен признние, тази покана от Милано е и голямо предизвикателство за целия наш екип. Разбира се, има доста време до този моден форум, така че ще преценяваме дали и с какво ще участваме там, защото ние държим на високото качество”, коментира Едмонт Будакян, мениджър ...

» повече
11 Авг, 2017

От Чистота реагираха на сигналите за шум

Местят събирането на боклука по светло

Читатели благодарят за намесата на екипа ни и отзоваването на ОП-то

Директорът на „Чистота“ заяви, че на тел. 032 675 817 очаква отзивите на гражданите за промяната

От идната сряда – 16 август, се променя графика за обслужване на съдовете за смет в град Пловдив. След сигнали на граждани общинско предприятие „Чистота“ измества сметосъбирането в светлата част на деня, съобщи директорът на дружеството Иван Стоянов.

Припомняме, че само за седмица в началото на този месец в Под тепето пристигнаха няколко сигнала, свързани с работата на ОП „Чистота“. Оплакванията на хората бяха най-вече от шумното събиране на боклука през нощта, като последният бе от самия център на града - блок до  Националната художествена гимназия. За това място ...

» повече
08 Авг, 2017

Надписаха алеите в „Лаута“ с предупреждения срещу чоплещите слънчоглед

Глобата е 50 лева

Вече има наложени санкции за замърсяване в парка

Надписи по централната алея в парк „Лаута“ предупреждават нарушителите, че подлежат на санкции. На няколко места е изписан следният текст: „Забранява се изхвърлянето на семки и люспи извън определените за целта места. Глоба 50 лева“. Надписите бяха поставени директно на асфалта с помощта на шаблон.  

„Много от посетителите в парка се оплакват, че има граждани, които ядат семки и замърсяват около пейките. Това не само, че е в нарушение на наредбите, но и създава дискомфорт за останалите хора“, заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Той, заедно с директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов, участва при изработването на предупредителния надпис.

Идеята бе приветствана от много от посетителите в ...

» повече
06 Авг, 2017

Пловдивското поделение на НКЖИ е достойно за истински музей (ГАЛЕРИЯ)

През първата неделя на месец август се отбелязва Денят на железничаря

Старинни часовници и телефони, кърцалка за пълнене на цистерни и релефна карта на НРБ красят коридорите на някога достолепната соц сграда

Таня Грозданова

Пловдивските железничари пазят старинни реликви в голямата бяла сграда до бетонния мост, където се намира местното поделение на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Два дни преди професионалния празник на железничаря, който се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август, репортер на Под тепето гостува в някога достолепната постройка – образец на солидното социалистическо строителство.

Ясно личат размаха и мащабите, с които е направена  навремето, както и ясно личат следите от слабите усилия за поддръжката ѝ през последните години. Коридори с паяжини и аромат на многогодишен ...

» повече
04 Авг, 2017

От Пловдив се командват всички влакове в Южна България

През 12-те гари от Крумово до Свиленград минават близо 30 влака на ден

Първият в страната супер модерен диспечерски център показа НКЖИ

Родители от Пловдив и София доведоха деца на Деня на отворените врати (СНИМКИ)

Единственият в страната изцяло компютъризиран Център за управление на автоматиката на жп гарите в направлението Пловдив – Свиленград отвори врати днес за пръв път за всеки, които се интересува. Той работи от 1 август в сградата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в Пловдив , а в навечерието на професионалния празник на железничарите бе отворен за посещения.

Валентин, който е „почти на 6“, дойде с татко си и почти търпеливо изчака да влезе с втората посетителска група. Много обичам влакове, призна си момчето.

Заради същата обич Анелия Николова ...

» повече
28 Юли, 2017

Испански блогъри със серия статии за Пловдив

Те започват с информацията, че през 2019 г., Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и поради изключително лесната достъпност, това е прекрасен повод да се посети града

Двойка популярни испански блогъри, пишещи на тема пътуване и приживявания, посетиха Пловдив през месец юли по време на обиколката из България. Визитата им в града под тепетата се осъществи по линия на партньорството между пловдивското Общинско предприятие „Туризъм“ и габровския туристически офис. Гостите признаха, че преди да дойдат в страната ни, не са имали кой знае какви очаквания, но са останали очаровани от хората, културата, природата и историята ни.

Първата им статия вече е факт и носи заглавието „8 причини да посетите България“. В нея Пилар и нейният спътник изброяват 8 причини ...

» повече
26 Юли, 2017

От 250 къщи в Коматево предадоха над 3 тона отпадъци за рециклиране

Желаещите да събират разделно могат да получат чували в кметството на район „Южен” – отдел „Екология“, както и в книжарницата на квартала

Проектът на Община Пловдив „От врата на врата“ продължава

За три месеца 250 домакинства и малки обекти в квартала Коматево събраха разделно 3123 кг боклук годен за рециклиране. Това показват резултатите от стартиралия пилотен проект за разделно събиране на отпадъци от опаковки „От врата на врата”.

Общото количество отпадъци от шестте обслужвания на системата - 3680 кг, като от тях 3123 кг (85%) са годни за рециклиране. Приблизително около 250 на брой бяха домакинствата, които активно се включиха в пилотната система през изминалите месеци, съобщават от общината. В проекта се включиха и част от търговските обекти в квартала.

Резултатите показват ...

» повече
13 Юли, 2017

Малък пловдивчанин обира наградите в downhill състезания

11-годишният Иван Коцев се състезава във възрастова група до 12 години

Иван Коцев бързо набира скорост не само на велосипеда, но и към победите си в downhill състезанията. Иван участва в състезанията по планинско колоездене при децата във възрастова група от 10-12 години и обира награда след награда. Трето място печели на байк феста в Пампорово, състоял се между 22 и 25 юни, а последното му постижение е на DH Бургас 2017, провело се в два поредни дни на 8 и 9 юли, където се класира втори.

Иван е единственият състезател от Пловдив, а за успехите си той благодари на майка си, която постоянно го подкрепя. На нея байкърът посвещава последната си победа.

» повече
11 Юли, 2017

Нова акция за безплатни кастрации на улични и дворни животни в Пловдив

В Немски кастрационен център – Пловдив за година са кастрирани общо 2463 животни – 2026 котки и 437 кучета

Немски кастрационен център – Пловдив е проект на фондация Streunerhilfe Bulgarien и работи от 1 година на територията на гр. Пловдив. Целта му е да намали драстично популацията на бездомните животни в града. Кастрациите на бездомни и дворни животни са напълно безплатни и продължават да се се извършват целогодишно. От отварянето на Центъра преди една година до сега, са кастрирани общо 2463 животни – 2026 котки и 437 кучета.

През следващите седмици усилията на кампанията ще бъдат съсредоточени в района от снимката.

 Жители на този район, които искат да се включат и да окажат  съдействие, могат да го направят като се обадят на тел. 032 ...

» повече