Подтепето

евала

09 Май, 2018

Първите бели лястовици: Ученици от Алекото ходят с велосипеди на училище

Инициативата им е похвална на фона на това, че Общинският съвет на Пловдив отпусна значителна сума за изграждане на паркинг за автомобили до двете езикови гимназии на бул.“България“, вместо да стимулира придвижването с велосипеди до там

Стойките за велосипеди в двора на училище „Алеко Константинов“  вече се ползват по предназначение, видя репортер на Под тепето. Ученици от големите класове  със затопляне на времето се придвижват до училището в центъра на града с личните си колелета.

Това са първите бели лястовици, които вместо да чакат родителите с джипове в еднопосочните улици на квартала залагат на екологичното и здравословно придвижване.

Инициативата им е похвална на фона на това, че Общинският съвет на Пловдив отпусна значителна сума за изграждане на паркинг за ...

» повече
01 Май, 2018

11 златни медала донесоха националите по таекуон-до ITF от Европейското първенство в Талин

С възгласи "Българи юнаци!" късно снощи на летище "София" бе посрещната българската делегация при завръщането си от Европейското първенство по таекуон-до ITF, което се състоя в естонската столица Талин от 24 до 29 април. 

Със спечелените общо 11 златни медала, 8 от които при дисциплините за мъже и жени, националите записаха най-големия си успех досега, като заеха второ място в крайното отборно класиране,след спортистите от Русия. 

Пловдивчанинът Божидар Матов от АСТК "Тракия" стана европейски шампион при юношите в категорията до 69 килограма. Отборът по самозащита зае второ място при юношите, а съвсем малко не достигна на Атанас Болчинов при спаринга, за да се бори за първото място в тройката. "С  достойното си представяне всички пловдивски състезатели дадоха изключителен принос ...

» повече
24 Апр, 2018

Повече от 11 тона пластмаса събраха участниците в „Книги за смет” тази година

Жителите на Пловдив отчетоха най-добър резултат в кампанията

Повече от 11,5 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията „Книги за смет”. Тази година екологичната инициатива, организирана от фондация “Credo Bonum”и издателство “Smart Books” се проведе едновременно в 5 града, за да подари книга по избор срещу килограм пластмаса.

Според принципите за изчисляване на резултатите, съобразени с броя на населението, жителите на Пловдив събраха 3,1 тона, което класира града като победител в надпреварата. Освен титлата за „Град с най-малко пластмасови отпадъци”, Пловдив ще бъде домакин на „Книги за смет” още веднъж и през есента на тази година.

В останалите градове - столичани събраха общо 5.200 т., във Велико Търново – 2.100 т., Бургас 2 ...

» повече
19 Апр, 2018

Майките и пенсионерите от Капитан Райчо се събраха на една маса при кмета на Централен

Детска площадка ще има

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов събра на среща в кабинета си хората, които върнаха багера, дошъл да строи детска площадка в центъра на града и майките, които са направили искане за мястото за игра.

Припомняме, че във вторник около десетина възрастни пловдивчани се изправиха срещу екипа на Стаменов и строителната фирма в зелените площи до блок 38 - 40 на ул. "Капитан Райчо" и меко казано протестираха срещу проекта за площадка с най-различни доводи, които включваха претенции за шум от децата и искане за място за паркиране.

Преди срещата днес част от недоволните, които крещяха във вторник, изразиха претенции пред репортера ни, че медиите са изопачили техните доводи да попречат на строителите да работят и са ...

» повече
06 Апр, 2018

Малките радости на тракийци: Правят мини парк пред блок 173

С облагородяването на това пространство администрацията изпълнява желанието на жителите в там

На терена пред блок 173 в район Тракия предстои да се изградят перголи и кътове с пейки за отдих.  Облагородяването е започнало в последните работни дни на Страстната седмица.  

„Заедно с гражданите, които настояваха територията да бъде отредена за зеленина и отдих, ще направим залесяването след празниците“, съобщи районният кмет Костадин Димитров. Той подчерта огромната помощ, която оказват дарителите за превръщането на „Тракия“ по-добро място за живот. С дарителски средства от „Бела България“ вече е изградена алеята. След Великденските празници предстои залесяване на мястото. Кметът на района Костадин Димитров припомни, че с подкрепата на кмета на  Пловдив Иван Тотев и по настояване на гражданите този терен бе обособен ...

» повече
30 Мар, 2018

Най-младото попълнение на ансамбъл „Българе”е 13-годишна ученичка от Пловдив (ВИДЕО)

Мелек Ерен пее без притеснение любимите си народни песни в обществения транспорт на града под тепетата

Талантливата Мелек Ерен, най-младият участник в спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе” превзе една от най-авторитетните сцени в страната – Зала 1 на НДК.  13-годишното момиче, ученичка в СУ „Любен Каравелов” и възпитаник на фолклорната формация „Куклици” към Общински детски комплекс - Пловдив, се включи за първи път в спектакъла на „Българе” на Античния театър в родния си град през септември 2017 г., а преди дни предизвика бурните аплодисменти на публиката и в зала 1 на НДК.

В последните осем месеца, Мелек Ерен гастролира с представлението „Осмото чудо” на десетки български сцени  и навсякъде бе посрещната като истинска звезда.

Интересни и незабравими певчески изяви тя поднася ...

» повече
27 Мар, 2018

Как един приемен родител пренаписа 6 детски истории

Само през първите 2 седмици на март месец, екипът от Центъра по приемна грижа на фондация „За Нашите Деца“ даде шанс за семейство на 4 бебета, които настани в любящи приемни семейства

Поредната кукла на 3 месеца вече няма да заспива самичка в тясното болнично креватче, а ще се радва на любовта и грижата на семейство. Малката Елена намери своя дом в семейството на Даниела Великова, която се е отдала на мисията си да бъде приемен родител на най-беззащитни същества – новородените и децата до 3-годишна възраст. Тя решава да посвети времето и живота си на децата останали без родители преди 4 години и оттогава насам е дала шанс за ново начало на 6 момиченца, 4 от които вече имат свое ...

» повече
24 Мар, 2018

11 магазина в Пловдив се включват в Националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки“

44 магазина в 13 града на страната отварят врати за инициативата „Купи и сподели“

44 магазина в 13 града на страната отварят врати за инициативата „Купи и сподели“, част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира под патронажа на омбудсмана Мая Манолова за трета поредна година.

Инициативата се реализира в двете последователни седмици преди Великден, до неделя 25 март 2018 г. и 30 март - 1 април 2018 г./ в партньорство с най-мащабните хранителни вериги в страната Билла, Кауфланд и Лидъл, като към тях по места се присъединяват и други големи супермаркети.  

Идеята на акция „Купи и сподели“ е да даде възможност на хората с добри сърца да зарадват българските пенсионери за Великден ...

» повече
23 Мар, 2018

Култов бар в Капана дари забравените дрехи на деца в нужда

Ако сте си тръгнали от якия купон в No sense без някоя дреха не съжалявайте - тя вече живее нов живот

Един от най-старите барове в града и любимо място за айляк - No Sense, дари забравяните в заведението и непотърсени в продължение на 6 месеца дрехи на деца и тийнейджъри в неравностойно положение.   

Идеята дошла на персонала, след като редовна клиентка споделила, че ще занесе излишните неща от гардероба си на възпитаниците на бившия Родопски пансион. Така към нейните две торби били добавени всички забравени през зимата „парцалки“, събличани един по един в разгорещяването на нощните купони, които напълнили общо два огромни кашона.

Още за благородната инициатива може да видите в КАПАНА.БГ.

» повече
23 Мар, 2018

Автогара Юг - като гарата в Париж

Пиано в чакалнята удивлява пътниците

снимка: Екатерина Терзиева/facebook

Неочаквано добра изненада за заминаващите и пристигащите на Автогара Юг в града под тепетата.  Пиано в чакалнята удивлява пътниците от няколко дни насам. Музикалният инструмент е поставен под стълбите, които водят към заведението на второ ниво. Има столче за желаещите да посвирят и приканващ  шекспиров цитат. „Щом с музика се храни любовта, свирете.“ Уилям Шекспир

» повече