Подтепето

евала

28 Юни, 2017

Най-после: Махат падащите стъкла от тавана във фоайето на Централна поща

Истинското градско лятото вече е вътре – жежко, мръсно и прашно (СНИМКИ)

Шест месеца след първия сигнал на Под тепето от държавната структура предприеха някакви действия за обезопасяване и ремонт

Таня Грозданова

През изминалата година екипът на Под тепето не веднъж сигнализира, че в голямото фоайе на Централна поща в Пловдив сезоните съжителстват с клиентите. Зимата тама имаше сняг, през пролетта наводнения,  а сега вътре се е настанило жежкото и прашно пловдивско лято.

Падащите стъклени и дървени панели от декоративния таван пред колетната служба, месеци наред бяха обезопасени със жълта лента, закачена на няколко стола. Във времето само дупките ставаха по-големи и оградената зона растеше с всеки изминал месец, а стъклата си падаха свободно като презрели плодове.

На фона на тази ...

» повече
27 Юни, 2017

Пловдивски хостел сред двайсетте най-добри в света

Old Plovdiv hostel се нареди на шесто място в престижна световна класация

Популярността на младежките хостели не спира да расте. Това се дължи на факта, че те са чудесна опция за настаняване за хора с ограничен бюджет. Все повече младежки хостели отварят врати и посрещат посетители навсякъде по света. Сред тях безспорно се отличават тези с оригинален интериор и добро обслужване, а немалко са младежките хостели, които по нищо не отстъпват на големите скъпи хотели.

Редица онлайн издания си поставят задачата да класират най-добрите места за настаняване – в България, в Европа или изобщо в света. В тези класации попадат само най-изтъкнатите хостели и забележителен е фактът, че един от най-хубавите пловдивски хостели присъства в почти всяка от тях. Това е ...

» повече
27 Юни, 2017

Целият Етнографски музей се хвана на хоро (ГАЛЕРИЯ)

С много танци и усмивки откриха официално седмицата на занаятите

Хората вече не знаят как изглежда воденицата

Честит 100-годишен юбилей на Етнографския музей

Стефка Георгиева

Истински празник се състоя преди броени минути в Регионалния етнографски музей на Пловдив. Освен че официално бе дадено началото на седмицата на занаятите, привлекателното туристически място празнува и своя 100-годишен юбилей.

Танцовата програма, която даде началото на занаятчийската седмица, започна точно в 11:30 часа, а десетки туристи прекрачиха прага на музея, за да разберат какво се случва вътре, чувайки музиката, носеща се от твора. Над 50 изпълнители от различни танцови формации и ансамбли представиха различни танци от регионите в страната, а след всяко едно от изпълненията следваха бурни аплодисменти. Нямаше как да не се ...

» повече
23 Юни, 2017

Квартална библиотека прави цяло лято читалня на открито в Мараша (СНИМКИ)

Читалище Христо Г. Данов предоставя на сянка, книги, вестници и периодични издания всеки ден по хладина

Таня Грозданова

Даже и да нямате път към градинката до бившето кино Фламинго в центъра на Пловдив след малко ще сте изкушени да го направите. Екипът на читалището, което се намира в същата сграда организира единствена по рода си читалня на открито. Библиотекарите стартираха акцията в сряда и обещават да я правят цяло лято.

Всеки преди обяд  в рамките на работната седмица от 9,30 до 12 часа лятната читалня ще е отворена за всеки. На маса пред читалището се предлагат актуални вестници и списания, както и художествена литература за малки и големи любители на четенето.

Дамите подреждат и столове за изкушените от четенето ...

» повече
16 Юни, 2017

Парк Белите брези в Кючука се сдоби с Къщичка за книги

Кметът на район Южен: Културата може и следва да излезе и извън центъра на града, не само във връзка с "Пловдив 2019"

Къщичката за свободна размяна на книги е направена от ученици от Дървото

Всеки може да остави и/или вземе книга

"Правим това, защото смятам, че е крайно време след еуфорията от спечелването на високата титла "културна столица" да осъзнаем следното: всеки има свои субектвни културни потребности и една достойна културна столица би трябвало да може да им отговори по най-адекватния начин. Тоест, културата може и следва да излезе и извън залите за опера, театър, балет и концерти, извън галериите и музеите.

Четенето е мое хоби още от ученик и какво по-хубаво, когато то се съчетава с разходка в ...

» повече
14 Юни, 2017

Малките радости на Кючук Париж: В 21 век за пръв път светнаха улични лампи

Някои хора, живеещи, работещи и преминавщи по участъци от няколко улици в „Южен“ доживяха да дочакат осветление

Участъци от няколко улици в пловдивския район „Южен“ за първи път са с монтирано улично осветление, съобщи районният кмет Борислав Инчев. Става дума за отсечки от улиците „Братя Бъкстон“, „Калиакра“ и „Щип“, които в тъмната част на деня не са били осветени, откакто са изградени, поясни Инчев. Той допълни, че възстановяването и инсталирането на нови осветителни тела е един от приоритетите му в името на сигурността на гражданите на „Южен“. По продължението на част от „Калиакра“ са поставени висококачествени светодиодни led осветителни тела, които имат свойството да намаляват в пъти разходите за електроенергия.

„Силно се надявам средствата за улично осветление в разчетите на ...

» повече
12 Юни, 2017

Добрата новина: Клубът на инвалидите в „Тракия“ и БСП стават съквартиранти

Градският лидер Красимир Трифонов се срещна с ръководството на Сдружение „Подкрепа“ по инициатива на Под тепето

Двете организации седнаха на една маса и се разбраха, след като от кметството ги вкараха в кулизия

Общината добре изигра картите си, съобщавайки на инвалидите, че трябва да напуснат заради партията - проработиха и двете поговорки: „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи“ и „Хем вълкът сит, хем агнето цяло“   

Залата за сбирки на клуба в блок 16

Петима представители на клуба на инвалидите в район „Тракия“, който развива дейност като Сдружение „Подкрепа“ посрещнаха в помещението под блок 16 днес председателя на Градския съвет на БСП – Пловдив Красимир Трифонов. Те го разведоха из стаите, които ползват от 5 години, показаха му подобренията, направени с помощта на дарители и разказаха за живота ...

» повече
11 Юни, 2017

С колело на работа в Синя зона

Общински служител обхожда района с ретро Балканче

На багажника се вее байрак с герба на града

От ОП-то признаха, че инициативата не е тяхна

Улицата е в сърцето на града. От онези с паважна настилка от двете страни с красиви стари пловдивски къщи. Тясна, еднопосочна, с тротоарни плочи на вълни от дебелите корени на старите дървета. Улица, която води от парка към централната търговска част. Такава, в която с кеф паркираха от близо и далеч в годините когато понятието „Синя зона“ бе нещо непознато.  

Улица „Софроний Врачански“ води от градината на енергото до Малката главна и се обслужва от един служител на Синя зона.  Мъжът от няколко дни е яхнал любимото колело от близкото минало, наричано с любов от поколения ...

» повече
10 Юни, 2017

Пловдивските огнеборци най-добри на републиканското по пожароприложен спорт

Млад пожарникар от Садовската команда е новият републикански шампион в индивидуалното класиране

Отборът на служителите на РДПБЗН – Пловдив взе първо място на провелия се във Варна Републикански преглед по пожароприложен спорт. Състезанието между областните пожарни служби на страната приключи в петък на 9 юни.

Младият пловдивчанин Пламен Писков спечели купата в индивидуалното класиране.

Както Под тепето ви разказа след Зоналното състезание по пожароприложен спорт през май, Пламен Писков е служител в РСПБЗН Садово. Той спечели призовите места в индивидуалните класирания на дисциплините “Изкачване с щурмова стълба”, “100 м пътека с препятствия” и в „двубой“ между колегите си от РДПБЗН - Пазарджик, РДПБЗН - Пловдив и РДПБЗН - Смолян. През цялото време по петите му бе шампионът от последните десетина години, който има и ...

» повече
09 Юни, 2017

Милион нови летни цветя в Цар Симеоновата градина (СНИМКИ)

Садят още 2 000 000 до края на лятото

С около 100 000 летни цветя ОП „Градини и паркове“ преобрази в дните между края на пролетния и началото на летния сезон основните лехи в Цар Симеоновата градина.

По над 30 000 стръка са засадени в така наречената „Червена алея“ зад паметника на Васил Петлешков и „Кривия партер“, който тръгва от езерото с пеещите фонтани и стига до новоизградения Виенски павилион.

„Всеки стрък цвете от атрактивните фигури си отгледахме сами в оранжериите. Най-много на брой са различните разцветки бегония и колеус, засадихме много винка, цинерария и още стотици хиляди бройки красиви цветя, които виреят добре при пловдивските условия с осигурено поливане“, заяви директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

Той не ...

» повече