Артистична инициатива разкрива връзките между математика и изкуство

Арт


Какво са “математически чудовища” или как броколито може да бъде описано с формули

С изложба и работилници на две места в Пловдив започва проектът “Математическата сърцевина на изкуството”, като първата тема е фрактали – концепция еднакво привлекателна както за хората на точните науки, така и за артистичните натури. С оригиналните минималистични изображения авторът – пловдивчанинът Христо Петров търси да насочи вниманието на публиката към структурата на изображенията, а съпътстващите работилници и разговори по забавен начин да разкрият математическите модели, които стоят зад тях.

“Фракталите са страшно интересни, като още от 18. век предизвикват интереса на много учени, но поради огромния изчислителен труд, необходим за илюстрирането на повечето от тях, както и някои парадокси, които пораждат, са били до голяма степен неясни. Оттам идва и епитетът “чудовища”, с който се заиграхме и в проекта. Днес, с наличието на съвременната изчислителна техника, те са детайлно изследвани и започват да придобиват голямо значение в света на компютърните технологии.” – казва Христо. “Рядко се замисляме за това, но природата около нас е до голяма степен фрактална – съвсем прост пример е зеленчукът броколи романеско – всяка негова малка съставна част има формата на цялото.”

Организаторите на проекта, който е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, си поставят за цел да разчупят стереотипа за отдалеченост на точните науки от изкуството. Самият Христо споделя, че черпи голяма част от творческото си вдъхновение от света на математиката, който също е мистериозен и необясним, подобно на този на изкуството. Обича да цитира и великия писател-фантаст Артър Кларк – “всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията.”

Партньори по проекта са пространството Отсреща и Математическата гимназия в Пловдив, с което се търси привличане на разнообразна аудитория и ангажиране на младите хора в тези любопитни, но и полезни за учебния процес теми. Следващите изложби през 2018 и 2019 г. са посветени на шаблоните, мозайките и клетъчните автомати и ще включат и други местни автори.

Откриването на изложба “Математически чудовища” в Отсреща, ул. „Бетовен“ 12  е на 11 май от 18:30 ч., а в Математическата гимназия – на 28 май от 13:00 ч.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.