86% от малкия български бизнес може да стъпи на пазари в Канада

Актуално Градът Новини Под небето

Българо-Канадски бизнес форум – СЕТА разказа в Пловдив за възможностите

Таня Грозданова

Търговско-икономическото споразумение /СЕТА/ между Канада и ЕС отваря огромни възможности за българския бизнес, като разширяване на пазари и сигурни работни места. Това заяви на регионална кръгла маса в Пловдив посланикът на Канада за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън. Той пристигна специално за първата по рода си регионална кръгла маса “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности”, която се състоя в сряда в Дома на културата. Основна цел на събитието е да помогне на експортно ориентираните български индустрии да стъпят още по-стабилно на пазарите отвъд океана.

По данни съобщени от Негово превъзходителство 86% от малките фирми у нас могат да се възползват от СЕТА. Той изтъкна, че споразумението има незабавен ефект, тъй като 99% от всички тарифни позиции са с премахнати мита, а процедурите са опростени.

Договореностите дават възможност на малките и средни фирми да се конкурират с големите на канадския пазар. Споразумението има и глава за услугите, която е първа по рода си. В нея са регламентирани и сводните професии, така архитекти, инженери, адвокати, IT-специалисти и други, могат да предлагат услугите си на север отвъд Океана, каза още Кевин Хамилтън.

Срещата бе открита от кмета на Пловдив Иван Тотев и Н.Пр. Кевин Хамилтън,  участваха икономисти и представители на различни индустрии.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че градът е с най-висок ръст на навлизане на високотехнологичния бизнес за последните години и вече се е доказал като предпочитано място за инвеститори.

„Имаме опит с Канада. В Пловдив и областта има две големи канадски инвестиции. Това са Telus и Magnaр в Раковски.“

286 български фирми в момента изнасят продукция за Канада. За първите 9 месеца на годината имаме за първи път ръст на износа към Канада като той е 52.4 млн. евро, спрямо 50.4 милиона внос, посочи Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подчерта предимствата на страната ни за бизнеса – плосък данък за физически и юридически лица, икономически ръст и предвидимост.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.