АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е действал при неизбежната отбрана, но я е превишил

Жоро Джевизов – Плъха, хвърлил нож по доктора и метална табела

Рентгенологът е стрелял с незаконно притежаван пистолет

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 49-годишния мъж за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Димитров, на 49 г., за това, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго  Жоро Джевизов, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Иван Димитров е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 март 2018 г. пострадалият Жоро Джевизов – Плъха, решил да извърши кражба в гр. Пловдив. Обвиняемият живеел в кооперация в гр. Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, обвиняемият доктор Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият Иван е бил нападнат от Жоро Плъха, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на рентгенолога му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално обвиняемият Иван Димитров е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Припомняме, че след като трупът на Плъха бе намерен почти под прозореца на Областния управител, а рентгенологът бе арестуван, в Пловдив и множество други градове тръгнаха протести в защита на д-р Димитров. Лекарските съюзи в цялата страна подкрепят колегата си, а онлайн подписката в негова подкрепа събра 5000 подписа за по-малко от ден.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Да припомня на късопаметните, какво каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на извънреден брифинг на прокуратурата в Пловдив на 04 Март 2018:
    „Твърдеше се, че крадецът е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че е имал съучастник, че в жилището са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че оръжието е било притежание на крадеца и съучастника му. В рамките на тези 72 часа, включително и в късните часове снощи, бяха извършени множество процесуално-следствени действия. Бяха получени и много експертизи“, поде той, цитиран от Блиц.
    „Установи се, че към момента на извършването на деянието не са били нито съпругата, нито двете му деца. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения. Не е имало и съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража, намиращ се в кооперацията, е извършен само от убития. Установено е от показанията на самия обвиняем“, заяви прокурорът.
    „При така изнесената фактология, категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък между двамата са били възпроизведени и сблъсъкът е бил в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано“, каза Попов.
    „Обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възпре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те – първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия. Той е бил измит“, каза Попов.
    „Според лелята на обвиняемия и негов приятел, лекарят първо им казал, че е нападнат с метална тръба, захвърлена по крака му, когато бягал, втори път, че по него е хвърлена метална табела и трети път, че по него е хвърлен нож, който е лична негова собственост“, казват от обвинението.
    „След изпразване на целия пълнител на Валтер-а, крадецът успял да избяга до мястото, където е открит. Там е издъхнал от раните си“, заяви прокурора.“

  2. Каква държава е тази, в която отрепка с милион присъди излиза, че е по-важна за закона, отколкото уважаван, почтен човек, който се е защитил?!?! Да се вдигаме в защита на човека!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина