Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е действал при неизбежната отбрана, но я е превишил

Актуално Криминале Новини Под ножа Темида

Жоро Джевизов – Плъха, хвърлил нож по доктора и метална табела

Рентгенологът е стрелял с незаконно притежаван пистолет

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 49-годишния мъж за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Димитров, на 49 г., за това, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго  Жоро Джевизов, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Иван Димитров е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 март 2018 г. пострадалият Жоро Джевизов – Плъха, решил да извърши кражба в гр. Пловдив. Обвиняемият живеел в кооперация в гр. Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, обвиняемият доктор Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият Иван е бил нападнат от Жоро Плъха, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на рентгенолога му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално обвиняемият Иван Димитров е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Припомняме, че след като трупът на Плъха бе намерен почти под прозореца на Областния управител, а рентгенологът бе арестуван, в Пловдив и множество други градове тръгнаха протести в защита на д-р Димитров. Лекарските съюзи в цялата страна подкрепят колегата си, а онлайн подписката в негова подкрепа събра 5000 подписа за по-малко от ден.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е действал при неизбежната отбрана, но я е превишил

  1. Каква държава е тази, в която отрепка с милион присъди излиза, че е по-важна за закона, отколкото уважаван, почтен човек, който се е защитил?!?! Да се вдигаме в защита на човека!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.