АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Проектът за кино Космос – умерен архитектурно, скандален организационно

Ако проектът ви харесва – това е по-скоро случаен страничен ефект в една неадекватна система за проектиране в Пловдив

Не е нормално да си зам.-кмет по култура и да не познаваш „Колектив Кино Космос“ и да не поканиш архитект Шинков за представяне на проекта

Теодор Караколев

Умерен проект без съществени промени във функционалността на Кино Космос представиха във вторник архитектите от студио SGI Тихомир Казаков и Мария Мишинева, проект със своите плюсове и минуси. Екипът е подходил консервативно, без да променя съществено пространства и помещения, без да се изграждат големи нови стени или заграждания. Уважителното отношение към оригиналния проект се забелязва на много места, докато на други отсъства.

Интересни елементи от дизайна – поне, според визуализациите – ще бъдат подменени с нови, с ново усещане – например коренна промяна в парапета на голямото стълбище на централното фоайе, акцент в цялата сграда. Нишите в голямото пространство на втория етаж също се запазват, като връзка с тази част от сградата, вече като читалня, ще се запази – макар и тяхната визия вече да малко по-различна от сегашната. Цялото пространство на втория етаж остава открито във всички посоки до прозорците.

Резултатът обаче е пряко следствие от отношението на градската управа към сградата и организирането на целия процес в последните години, което спокойно може да се нарече скандално. Проектът – добър или лош, ще има своите привърженици или противници, но много по-важното изглежда безобразното поведение на местната власт, което е тенденция, която е по-тежкият проблем, тъй като в по-голяма или по-малка степен се вижда в редица други обществено значими проекти.

На първо място трябва да отбележим организирането на представянето на проекта – съобщение за него медиите, а оттам и широката общественост – получи един ден по-рано, по-малко от 24 часа преди събитието. Съвсем естествено беше, че на събитието присъстваха шепа хора. Фактът, че проектантите не са се свързали по време на работата с арх. Любомир Шинков е достатъчно притеснителен, но изключително неадекватно е той да не бъде поканен на представянето на проекта. Без значение от тезите на зам.-кмета арх. Държиков кой какви авторски права има. Става дума за елементарно уважение – а в културата тези неща би трябвало да са даденост. За организирането на такова важно събитие в делничен ден в работно време няма да говорим – отдавна всички знаем причините.

В крайна сметка никой не разбра и как проектирането е финиширало у това архитектурно студио и защо трябваше да научим неговото име, когато вече работата е свършена. Екипът, който работеше с арх. Шинков – архитектите Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев, е откъснат от всякаква комуникация с Община Пловдив – самите те не са били поканени на това представяне. Кой знае дали някога цялата тази анонимност при работата с обществени сгради – с които се работи, сякаш са лична собственост на някого – едва ли някога ще спре. А това е тенденция – така постфактум пловдивчани научават кой ще прави площад „Централен“, галерията на улица „Гладстон“, на мястото на стария ДетМаг и още много други подобни пространства.

Организацията е скандална и на още едно ниво – поставеният пред публиката зам.-кмет по културата Александър Държиков изглежда е напълно некомпетентен по въпроса с Кино Космос. В това няма нищо лошо, докато не се изказваш по темата. Но застанеш ли пред публика да защитаваш даден проект, трябва да имаш поне базови познания – каквито изглежда Държиков, по темата с киното, няма.

Да си кмет по културата на Пловдив и да кажеш, че „не познаваш никого от Колектив Кино Космос“ е нелепо. Дори действително да си толкова далеч от културата в Пловдив, че да не познаваш въпросната организация, поне не се издавай. Накратко – Колектив Кино Космос работи няколко години със сградата, съдействаше за събития в киното, изработи бизнес план, който бе представен в публичното пространство. Хората от международното жури, оценило Пловдив като „Европейска столица на културата“, се срещнаха в киното с част от екипа преди номинацията на града като победител. За гражданското участие в процеса на спасяване на сградата и превръщането ѝ в културен център в няколко документа от екипи, оценяващи Европейска столица на културата, има изключително високи оценки за този процес. Да кажеш, че не познаваш никой от Колектив Кино Космос, е скандално. Както и да не поканиш никой от екипа на представянето.

Това обаче е само една част от цялостното отношение към гражданското общество и различните гилдии, експерти и специалисти, които в момента не са свързани с общината. По същия начин, по който в един момент Община Пловдив прекрати контактите си с Колектив Кино Космос, така направи същото и с архитектурното дуо Абаджиев-Бакърджиев. В момента, в който някой се окаже „излишен“, той бива заменен, а широката общественост не разбира по никакъв начин как – с конкурс, с обществена поръчка, с какво?

Архитектурният проект има своите плюсове и минуси. Ако обаче ви харесва, то това е по-скоро случаен страничен ефект. Тенденцията е тази – проектирането на изключително важни обекти се прави анонимно, под страх от обществена критика, без желание за диалог с колеги, експерти, носители на авторски права. Така се ремонтират или препроектират всички важни градски пространства и сгради, а резултатите рядко ще са впечатляващи – особено, когато се възлагат от хора, които нямат никаква представа какво се случва с културата на града, били те и ресорсни заместник кметове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Равнището на ПодТепето неспасяемо спада щом не намериха из архитектурната Колегия някой кометентен да коментира – а лансират недообразования самозван АКАДЕМИК ТЕДИ КАРАКОЛьОВ (Н.в.м.м. = На Всяка Манджа …). Остава да публикуват на челно място творби за ЕСЕННИ КАРТИНКИ ИЗ СОПОТ, ха-ха!

  2. ЧЕРТЕЖИ не значи „проект“ – както и ЧЕРТОЖНИЦИте не са непременно Проектанти, още по-малко . . . Архитектинг (ИнДжинеринк = може би, мейби бейби!). Свят свободен, всеки може да си се упражнява в чертаене, ама да ни пробутват ТНТМто за „проект“ – НЕ. Л. Шинков си е Проектантът (ТАбаджи е Менте). Чертежчетата нищо ново не му допринасят, нищичко. ТО СИ БЕШЕ КИНО КАКТО ГО ЧЕРТАЯТ, и си изгасна от естествена смърт, оти технологията влезе из къщята, безплатно – така че за какво „КИНО“ говори наново това недоразумение? Кой му плаща билети? Можехме да го поддържаме и стопанисваме КИНището докато си беше здраво-право (както впрочем и Концертна Зала, както и Галерия Гладстон, както и Профсъюзния) ала още от Куршум хан проклятието на Пловдивската Далавера ТЕГНЕ.

  3. Откъде изникнаха тия двамата архитекти? Говори се, че се занимавали със спекулативния проект на мястото на Каменица, дали е така? Ако е, тогава е ясно. Отделно, това не е адаптация към новите културни функции на киното, а просто ремонт. Просто нищо на фона на идеите от някогашния конкурс.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина