АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Маркос Хиралт Торенте: “Любовта осмисля съществуването и винаги ще остане най-значимата част от човешкия живот“

Испанският писател представи книгата си „Време за живот“ пред пловдивска публика

Никита Банялиева, стажант-репортер за КАПАНА.БГ

Фестивалът „Пловдив чете“ представи новата книга на известния испански писател Маркос Хиралт Торенте – „Краят на любовта“. В нея авторът проследява четири любовни истории и разказва какво се случва с различните двойки. Но всъщност всичко започва доста по-рано. С друга история, в друга книга – „Време за живот“. За нея писателят печели националната награда на Испания и престижната награда на Италия „Стрега“, за която е номиниран заедно с Георги Господинов.

„Време за живот“ е автобиографична книга. Изключително лична ,тъй като авторът разказва за своя баща, който е изоставил семейството. Липсата на бащина любов белязва израстването на детето и оставя отворена рана завинаги. В края на книгата обаче, бащата се разболява, двамата се срещат и този, който остава до последния му дъх, е именно синът. Оказва се, че една тънка нишка любов е висяла в пространството през цялото време, чакайки съдбовния момент. Точно преди смъртта да застигне бащата, двамата изграждат силна връзка и преосмислят живота си.

Торенте признава, че писането на книгата е било изключително тежко и в края ѝ е чувствал огромна емоционална умора, тъй като още веднъж е преминал през болката и огорчението, всяка дума е съживила старите белези. По тази причина той бързо искал да се върне към измисленото и несъществуващото. Това емоционално бягство осъществява в следващата си книга – „Краят на любовта“.

„Почувствах необходимост да се върна към фантазията, да избягам далеч от себе си и да пиша за неща, които нямат нищо общо с ежедневния ми живот. Представях си истории с топлина и екзотика. В книгата присъстват 4 истории за любовта между различни двойки. Първата се развива в Африка и става въпрос за пътуващи влюбени, които имат за цел да се отдалечат един от друг. Вдъхнових се за сюжетите от четирима различни автори“, разказва Торенте.

Писателят допълва, че го вълнуват общочовешките теми, като една от основните е именно любовта във всичките ѝ проявления. Тя е непредсказуема, може да се появи по всяко време и по същия начин да бъде изгубена, както става и с двойките в книгата, обяснява авторът. А останем ли без нея, всичко друго губи смисъл. Тя винаги ще бъде най – обсъжданата и най – значимата част от човешкия живот. Затова трябва да я ценим и откриваме навсякъде и във всеки покрай нас, убеден е Маркос Хиралт Торенте.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина