АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Мария Шнитер за унищожената творба на дядо ѝ: Явно парите са универсалният и единственият еквивалент на всичко, което правим

Ако за Йосиф Шнитер бе така, най-вероятно нямаше да умре в къща под наем и нямаше да бъде погребан на общински разноски

Дано този инвеститор един ден разбере, какво означава да сътвориш нещо и то да бъде унищожено

Мария Шнитер, внучка на градоустроителя на Пловдив Йосиф Шнитер, чиято прекрасна творба край общината бе унищожена незаконно от частен инвеститор, застана пред Под тепето в интервю за унищожаването на културно-историческото ни наследство. Преди четири години говори отново по тази тема. Тогава го направи за издадения от нашата медия архитектурен пътеводител, посветен на наследството на великия архитект- „По стъпките на Шнитер”.  За жалост, поводът и тази година е поредна загуба на шнитерова сграда.

Мария, преди четири години, преди издаването на нашия гид „По стъпките на Шнитер”, правихме интервю по подобен повод- унищожаване на наследството на дядо ти Йосиф Шнитер и наследството на Пловдив като цяло. За жалост, четири години по-късно, онова интервю е все едно правено днес. Притеснява ли те това?

Притеснява ме много, защото преставаме да се изненадваме. Преставаме да се шокираме чак толкова. От време на време нещо ни боцва по-болезнено, но все повече приемаме това като даденост и нещо, което се случва. И все повече свикваме с тая очевидност, че това ще продължи да се случва и никой няма да бъде виновен, никой няма да бъде наказан и даже ако случайно някой бъде наказан, то наказанието ще е толкова смешно, че просто да насърчи следващите, които ще направят същото.

Той дори може да бъде доволен от това наказание- глоба от 30 хиляди лева, която ще изплати с продажбата на няколко квадратни метра…

Да, 30 хиляди лева за събарянето на тази къща. Явно парите са универсалният и единственият еквивалент на всичко, което правим. Това е всичко, което успяхме да научим за последните няколко десетилетия. Оказва се, че ние вече сме готови да преизчисляваме всичко, единствено и само във финикийски знаци и в нищо друго.

Дали дядо ти е правил така?

Ако го беше правил, най-вероятно нямаше да умре в къща под наем и нямаше да бъде погребан на общински разноски. Нека си представим след 30 години работа като главен архитект на Пловдив какво значи да умреш и да нямаш пари за погребение.

Излиза, че един чужд за града човек, тъй като Йосиф Шнитер не е роден в Пловдив, а в Чехия, има отношения към нашия град в пъти повече от куп поколения след него. И в момента чужденци сякаш демонстрират много повече отношения към нашия град, отколкото ние самите…

Не, че не си обичаме града. Обичаме си го. Той си е наш и ние сме част от него, а той от нас. Обаче тоя тотален срив на моралните устои, върху които някак си стоим, или вече не стоим, изглежда не се е случил в чужбина, или поне не се е случил толкова бързо. В чужбина все още хората правят разлика между добро и зло, между това, което може, и това, което не може. И включително и законите някак се пресичат с морала, имат допирна точка. При нас хората свикнаха да приемат вече, че е така, и че това, което е добро и правилно не съвпада задължително с това, което е законно. Това, което е законно може да е много лошо, може да е абсолютно грозно, да е абсолютно неморално, но е законно. И нашите български политици все по-често казват „това законът не ми го забранява”.

Какво би казала на този инвеститор, ако го видиш?

Предпочитам да не го виждам. Дано някой ден да може да разбере, тъй като сигурна съм, че в момента не разбира, какво означава да сътвориш нещо и то да бъде унищожено. Ние това, което можем да правим, е да продължим да строим. Защото в края на на краищата те разрушават, ние ще строим. Трябва да правим нещо. Законите на физиката казват, че всяка сила трябва да има равна на нея в обратната посока.  И ние ако искаме да запазим света подреден, тоест ако искаме да оградим космоса и да го защитим от хаоса, това е непрекъснат труд. Трябва постоянно да правим същото, и същото, и същото. Защото другите сили, силите на деструкцията, силите на разпада са много по-силни.

Преди четири години завършихме с един въпрос: „Има ли светлина в тунела?”. Как би отговорила към днешна дата?

Не знам. Не я виждам тази светлина. Единствената ми надежда са младите. Аз много вярвам, че те могат нещо да променят, стига да им дадем шанс. Мисля, че просто нашето поколение се изложи зловещо, ние изгубихме всякаква основа, но децата още не са я изгубили. Така че, ако им се махнем от пътя и ги оставим те да направят нещо, може би това ще спаси света.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

  1. Еманация на разпада на държавата! Подмолното е, че Общината участва в тези престъпления ( почти сигурно – в заговор) всеки път и после се ушумолява като посрана и плещи пълни глупости по темата… просто законите в страната са портал в полето, тяхното следене за спазването им са врата в небето , а будната гражданска съвест умря отдавна…Пловдив изчезва във вида, в който е най- ценен и помнен!

  2. …. … zasto starozagorska firma trijabva da stupva vuv PLOVDIV ?!?!
    Posnavam starosagorci – hodiat , govoriat , reagirat kato
    OBLU4ENI , psihi4no Bolni … kato ostavim za moment celia Korupcionen shuro ‘ Badjanashki model v bg , starozagorci NIAMAT MIASTO vuv PLOVDIV , mantaliteta na ISTINSKITE Plovdiv4ani e mnogo mnogo po Izvisen , Napredni4av !!!
    Imah contact sus “Verona“ ( veronika ivanova ) – Cijalata Tia e AL4NOST , PARI , NEKOMPETENTNOST … po vsi4ko Li4i 4e IDVA ot maluk BEDEN raion sus vsi4kite vuprositelni ( as na Tebe – Ti na Mene ) . Ako PLOVDIV trijava da bude prestavliavan ot takiva kato “NEOKOR Bilding“ , Verona ivanova , People , hold on tight !!! Zatvorete i Podpalete celia Grad !!!Nadijavam se 4e nesto e OSTANALO ot PLOVDIVSKOTO susnanie na Publica , Obstina i vs dr Durzhavni Organi , sa da bude PRILOZHEN Zakona sus i vuv Pulna sila – Zverska GLOBA ( 1’000 000 lv minimum ) , Totalna ZABRANA sa stroezh … Izselete Gi mrusnite starozagorci , izselete Gi FOREVER !!! Although , I don’t live in PLOVDIV the last 30′ years , I am proud to be SECOND Generation PLOVDIV’ representative ! Throw them OUT , Burn them , discard them …
    to NeokorBiding – you WILL crash and Burn YOU sick people , eventually …

    1. То от помаци, алмаци и клети селтаци, не останаха хора от Пловдив и на Пловдив. Асимилирането тече с пълна сила. Още малко остана и ще завърши, както е тръгнало, разпадът е започнал в архитектурно- историческият аспект, в другите сфери отдавна е катастрофа.

  3. В най-грубия смисъл „Не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава“. Случилото се е позор за Пловдив. Трябва случилото се да се коригира и да има възмездие защото подобни неща ще продължават да се случват.Жалко е,
    че еденици, без морал и съвест надделяват, а гражданското общество го нама.

  4. Този новинарски сайт до скоро често го разглеждах, но смятам повече това да не се случва. Превърна се в един кокошкарник, надписване на клюки и лаф мохабет да става… Да не говорим, въпросната статия за Мария Шнитер е обърнахте така като, че ли къщата е нейно притежание и горката си търси правата за собственост. Предпочитам да посещавам dnev…ik има къде по-приоятни новини… Глупостта явно е заразила и една част от медиите.

    1. Заради такива балуши като тебе, строителните бандити са царе в града- разчитат на гламавата им(ви) нагласа по отношение на бъдещето на Пловдив, на шкембеджийското им(ви) виждане за опазване в културно-исторически план на града. Но подобни алчни индивиди нямат място в града!

  5. Извършеното от собственика е брутално и безотговпрно. Не само лиши града от една автентична ценност, единственият вариант за възстановяването ѝ е да се появи някакъв пластмасов фалшификат. Това обаче поставя други въпроси. За да бъде изимитирана, сградата, трябва да бъде заснета с пълни подробности. Нещо, което не се налага, ако се пазят оригиналните стени. Значи архитектите са в комбина със собственика и предварително са знаели за намеренията му. И какво ще каже тогава арх. Пройкова, ако някой се сети да я попита?

    1. Този път, пликчетата бяха невъобразимо дебели, просто не можах да устоя. Съжалявам за къщата, но това няма да бъде последното унищожаване на паметници, просто за в бъдеще пликчетата ще трябва да стават все по- дебели. Това е от мен, дерзайте балъци. И пийте повече вода, днес жегите ще са опасни!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина