АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Кметът за извънредната сесия, инициирана от опозицията: Когато говорим за Европа, трябва да бъдем демократи

Доближихме града до реката, каза Тотев за обновената зона между мостовете на панаира и Адата

Подходът на бул. „Марица-юг” ще бъде приложен и от северната страна на реката

Седмица, след като опозицията в местния парламент инициира извънредна сесия, свързана с проекта по „Региони в растеж”, кметът Иван Тотев покани медиите на инспекция на облагородената по същия проект зона на бул. „Марица-юг”, между мостовете на панаира и Адата. Той коментира и решението на старейшините от НФСБ, Съюз за Пловдив, ВМРО и Реформаторски блок да свикат извънредна сесия на ОбС заради констатирани от тях нарушения и оплаквания от живеещите в района, който попада в обхвата на проекта.

„Когато говорим за Европа, трябва да бъдем демократи. Трябва да приемаме различното мнение. Това означава, че трябва да чуваме различното мнение. Демокрацията си има собствени правила. Така че имаме 17 човека- внасяме искане за сесия. Имаме 26- започва сесията. Имаме мнозинство- взимаме решение. Всеки има глас, мнозинството обаче решава. В Европа е така. Така че ще направим една демократична сесия. Всеки има мнение, но мнозинството ще реши”, подчерта Тотев.

След което се спря на резултатите от работата по проекта. „ Приключваме работата с Региони в растеж. Точно в контекста на Европейските избори посещаваме едно от местата, които претърпя огромна пълна промяна със силата на европейската солидарност. Това е проект, който е невъзможен, ако България не е член на ЕС. В този огромен проект към настоящия момент ние изпълняваме най-голямата промяна на публични пространства в Пловдив за последните 40 години от гледна точка обхвата на промяната.  Едно от местата, които доста видимо се промени, това е булевард „Марица- юг”. Той бе нищо повече от една паважна улица, единствено място за преминаване. Рядко можеше да се види човек, който използва публичните пространства за нещо друго освен за бързо преминаване. Нямаше майки с деца, които да използват обществените пространства за почивка, игри и разпускане”, заяви в близост до малката открита сцена над реката кметът.

Припомни, че работата по проекта е стартирала още в края на предходния преходен период.

„Направихме много умен избор на зоните на въздействие и избрахме подход със силна концентрация на инвестиции в една зона с обхват от бул. „Мария Луиза” до „Марица-юг”. Създадохме много проекти за различни публични пространства и използвахме европейското финансиране.  В тази зона край реката най-много сме изисквали от проектантите да приложат такива мерки, които да докарат хората тук. Да направят мястото подходящо и предпочитано за разходка и прекарване на свободното време. Това се случи. Пълно е с хора. Това вече е едно от публичните пространства в Пловдив, които могат да си съперничат с парк Лаута и Гребния канал. Идеите на проектантите тук са нови за Пловдив- освен детската площадка и площадката за разхождане на домашни любимци, имаме лабиринт с изкуствени могили и с открита библиотека, стени за катерене. Тези новаторски идеи видимо се приемат много добре, което значи, че ние ще продължим да ги използваме и на други места. Доближихме града до реката. Това бе една от целите на този проект и се случи. Опитахме се в една част от крайбрежното пространство да осъществим един устойчив модел, чрез който хората да приемат реката. Тук много добре са позиционирани местата за почивка- пейки по парапетите, пейки, които са обърнати към реката. Това са първи стъпки на обръщане на публично пространство към реката. Това ни окуражи в бъдещи проекти за „Марица- Север” да потърсим подобен подход и една част от булеварда от другата страна на брега да бъде превърната в споделено пространство- улица само за преминаване, забрана за паркиране, на едно ниво с пешеходна и вело част. Искаме да обърнем и булевард „Марица- Север” към реката”, допълни Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина