АктуалноКриминалеНовини

Започва акция „Зима“ по пътищата в Пловдив и областта

Таня Грозданова

Полицията в цялата страна започва работа от днес по традиционната акция, наречена „Зима“,  за превенция на безопасността по пътищата. За разлика от предходни години, униформените няма да предупреждават през 2018, а направо ще налагат санкции.

„На територията но Областната дирекция на МВР – Пловдив акцията ще протече в рамките на три етапа. Първата дестдневка ще е посветена на превенция на пътно-транспортните произшествия и за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди, такива с животинска тяга, както и мерки за безопасност на водачите. Втората дестдневка ще се следи основно за толерантността между шофьори и пешеходци, а през третата ще се набляга на безопасното шофиране,“ обясни старши инспектор Йордан Милушев от „Пътна полиция“ в Пловдив.   

Той акцентира върху задълженията на шофьорите през този период и на санкциите, които ще търпят ако не са изрядни.

„Припомням, че след 15 ноември вече трябва да се шофира със зимни гуми или с гуми, които са с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Глобата при липса на такива е 50 лева. В изправност трябва да бъдат и стъкломиялните системи на автомобилите, светлините и спирачките. За неизправни глобата също е 50 лева, а при невключени светлини – 20 лева.“

За неизпрвни спирачни системи обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.

От КАТ са категорични, че няма да проявяват толеранс, ще налагат глоби при констатирано нарушение. Паралелно вече започна и проверка на техниката, ангажирана със зимната поддръжка на пътищата в отделните общини.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина