АктуалноГласовеГрадътИзбориМнения

Борислав Инчев: Новата власт още не е представила програма за управление, но обявява теглене на 120 млн. лв. кредит

Това е втори сериозен гаф на кмета, който ще доведе „политическо шамаросване“, смятат от ВМРО

Групата няма да подкрепи предложението

Лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев разкритикува обявеното намерение на управляващите Община Пловдив да тегли огромен заем за 120 милиона лева. По думите му, не е ясно защо точно тази сума, няма обявена програма за управление, липсват оповестени конкретни проекти, които ще бъдат финансирани.

Той попита това конкретно намерение на кмета Здравко Димитров ли е, след като стана ясно, че не е обсъждано в партията му, или става дума за тестване на нагласите на хората. Инчев е на мнение, че по този начин „хвърлени думи на ангро не е правилно и води само до  политическо шамаросване“.

„Преди изборите никой не говореше за теглене на кредит, защо сега това се налага и защо точно в такъв размер“, попита Инчев. Той предположи дори, че ще се бърза решението да бъде внесено в ОбС и гласувано. Борислав Инчев посочи, че „кредит не е непременно нещо лошо, но не и така поднесено“.

„Не може обаче някой да води преговори, официални или неофициални, за теглене на заем без одобрението на Общинския съвет и нашите общински съветници ще гласуват против. Има си законови процедури при теглене на такива суми от общините и те трябва да се спазват.“

Според него е несериозно подобна новина да бъде оповестявана от чиновник, пък било то и с ранга на зам.-кмет. Инчев смята, че това е вторият сериозен гаф по отношение на сбъркан подход и комуникация от страна на новото управление на града.

По-късно днес от „Демократична България“ и „Съюз за Пловдив“ коментираха пред БНР, че поемането на общински дълг е възможен управленски инструмент, но настояват за отговори за условията на кредита и проектите, които ще се финансират с него.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина