АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Близо 400 тийнейджъри в Пловдив ходят официално на работа през ваканцията

Установени са 4 случая, в които непълнолетни лица работят без разрешение от Инспекцията по труда

Даниела Калчева, стажант

Остана по-малко от месец до началото на новата учебна година и в разгара на летния сезон много гимназисти предпочетоха да отдадат по-голямата част от свободното си време не на морските или планинските курорти, а на работа.

От началото на 2019 година от Дирекция „Инспекция по труда – Пловдив“ – регионалната структура на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ към Министерство на труда и социалната политика – са разрешили на 388 деца под 18 години да работят в Града под тепетата. По думите на директора Атанас Чернаев , най-често младежите започват работа като сервитьори, бармани и продавач-консултанти.

При тематични проверки и по сигнали са установени 4 случая, в които непълнолетни лица работят без разрешението на Инспекцията. Това е в разрез със закона и местната дирекция е  предприела необходимите мерки за разрешаване на тези казуси.

Напомняме, че според регулацията лицата под 18 години могат да работят 7 часа на ден, като им е забранено полагането на нощен труд. Що се отнася до трудовото възнаграждение – то се определя от работодателя.

През лятото  много кадри се търсят по морето и част от пловдивските тийнейджъри избират да съчетаят работата с удоволствието. Длъжностите там са идентични, но също така се търсят и спасители за басейните в хотелите и на самия плаж.

Ваканция или работа?

В повечето случаи тийнейджърите искат да се сдобият със средства, за да може да си подарят почивка на някой от българските курорти. Друга причина е, че имат желание  да бъдат по-самостоятелни и да разполагат със собствени доходи, с които да си позволяват всичко, което поискат.

Много от гимназистите дори не изчакват школото да приключи преди да се впуснат в дълбините на работния режим.

Има много случаи на преждевременно напускащи тийнейджъри-работници, които твърдят, че възнаграждението, което получават не съответства напълно с договореното, както и че работата, за която са били наети в крайна сметка се оказва не това, което са си представяли.

Що се отнася до избора, дали младежите ще продължат да работят и през учебната година- това никой не може да предскаже. Всеки решава за себе си кое, според него е редно. Не е изключено и някои от тийнейджърите да продължат да ходят на работа и училище паралелно.

Христо Рогачев: Липсата на заетост в ранните години  води до много проблеми по-късно

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Дъщеря ми не искаха да я вземат на работа защото е на 16 г. казах им че ще извадя разрешително за работа но пак отказаха става въпрос за една транспортна фирма в Пловдив за момента няма да спомена коя.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина